Tarihçe. Zürafa Sokak'taki genelev II. Abdülhamit döneminde Beyoğlu'nda yaşayan Avrupalılar için açıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra Zürafa Sokak'taki yerine taşındı. Arnavut kaldırımlı ve eskiden 42 evin bulunduğu sokakta 37 ev Matild Manukyan'a, beş ev ise Sümbül Yaşar Karasu'ya aitti.
İlk yerleşik genelevler Osmanlı'da 1812 yılında II. Mahmut döneminde açıldı. Resmi ilk umumhaneler ise, 1884 yılında II. Abdülhamit'in izniyle (“kerhane yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera'da açıldı. Arkası geldi; ardı ardına genelevler faaliyete başladı.
Tarihi milattan önceye dayanan Ankara Kalesi eteklerinde kurulu bu bölge, 1930'lara kadar çoğunlukla gayrimüslimlerin yaşadığı bir ticaret ve mesire alanıydı. 1930'lu yıllarda ise devlet eliyle açılan ilk genelevler burada kuruldu ve bu "gelenek" yıllarca devam etti.
İstanbul'un ilk genelevinin bulunduğu Karaköy'deki Zürafa Sokak, kültür ve sanat merkezi oluyor. Manukyan'ın torunlarının iş birliğiyle Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek dönüşüme hazırlanan tarihi sokakta, geçmişin izleri ise hüzün yaratıyor...
Pandemiyle birlikte kapatılan Zürafa Sokak'ın, kültür-sanat projesi adı altında dönüştürülmesi planlanıyor. 2001 yılından bu yana evler belirli kurallara uymadıkları gerekçesiyle kapatılmaya başlandı. Zürafa Sokak'ın en işler dönemi ise genelev patroniçesi, vergi rekortmeni Matild Manukyan'ın işlettiği dönemlerdi.
İlgili 27 soru bulundu
Karaköy Zürafa Sokak'taki Genelevlerde Kadınlardan Kalan Detayları Görünce Hayatı Sorgulayacaksınız. Favorilerinize Ekleyin. Zürafa Sokak'la anılan Karaköy Genelevi artık yok. 200 yıldır hizmet veren bu evler, kentsel dönüşüm sebebiyle yıkıldı ama içerde çalışan kadınların o zorlu hayatından geriye birçok detay kaldı.
Karaköy'de bulunan İstanbul Genelevi'ndeki 43 ev, genel sağlık kurallarına uymadığı gerekçesiyle dün kapatıldı.
Asırlara meydan okuyan, ne imparatorluklar görüp geçiren, Yüksek Kaldırım'ın en meşhur sokağı Zürafa'nın tüm giriş-çıkışları sıkı sıkıya kapalı. Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamında “dönüşüm”e dahil edildi. 200 yılı aşkın süredir varlıklarını sürdüren genelevler yıkıldı.
2020'de, Türkiye'de COVID-19 pandemisi kapsamında genelevler kapatıldı, daha sonra sokak 2022 yılında "Beyoğlu Kültür Yolu" projesi kapsamında kentsel dönüşüme dahil edildi. Proje kapsamında bölgede yer alan yapılar yıkıldı ve genelevlerin faaliyeti son buldu.
Koronavirüs salgını sürecinde faaliyetlerine ara verilen Tepecik Genelevi uzun bir aradan sonra yeniden açıldı.
Genelevler ülkemizde hala daha devletin denetimi altındadır ve ruhsatlı işletmelerdir. Çalışan kadınlar ise işçi statüsündedir. Devlet, çalışan kadınların sağlık kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirmekle yükümlüdür. Her türlü hijyen ve sağlık malzemesi de yine devlet tarafından temin edilmektedir.
Devletin genelevlere izin vermesinin seks köleliğini yasal hale getirmek olduğunu söyleyen Bulan, amaçlarının bu işletmelerin kapatılması olduğunu ve başarıya ulaşıncaya kadar mücadelelerini devam ettireceklerini söylüyor.
Osmanlı'da ilk genelev patroniçesi olan Langa Fatma. Osmanlı Devleti'nin yönetim şekli ve dini inançları gereği zina haramdı. Ancak yine de erkekleri eğlendirmek için meyhaneler bulunuyordu. Bu meyhanelerde ise kadınlar hem dans ediyor hem de erkeklerle birlikte oluyorlardı.
Yine bazı ülkelerde masaj salonları gibi yerlerin genelev olarak da kullanılmasına izin verilmiştir. Hollanda ve Güney Kore bunlara örnek verilebilir. Yine Türkiye'de genelevler polis koruması altında olup 18 yaş altı alınmamaktadır.
Öncelikle ülkemizde fuhuş yasal fakat belirli kanunlar ve tüzükler çerçevesinde sıkı bir denetime tâbi tutulma şartı ile yasal. Genelevlerin ruhsat, çalışan işçilerin vesika ve yabancı uyruklu işçilerin ise farklı zorunlulukları var.
Sadece alkollü ürünlerden değil, dinen haram olan şans oyunları ve genelevlerden de vergi alınıyor. Dolayısıyla kamu çalışanlarının aldığı maaşlarda bu vergilerin de payı var.
16 Mart Pazartesi günü itibarıyla tüm genelevler boşaltıldı ve ana giriş kapılarına kilit vuruldu. İstanbul, Karaköy'de Zürafa Sokak'ta bulunan “İstanbul Genelevi” de bu kapsamda kapatıldı. Halihazırda kaçak çalışan genelevlerin bir kısmının ise müşteri almaya devam ettiği görülüyor.
Gaziantep'te 27 yıl önce kurulan genelev Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım kararı alınmasının gerekçesinin yaşam alanı içerisinde kalması ve gelen yoğun şikayetler olduğu belirtiliyor.
12 Nisan 1930 tarihinde yayınlanan “Fuhuşla Mücadele” hakkındaki genelgeyle Türkiye'nin hiçbir yerinde yeni genelev açılamayacağı ve mevcut olanlara da yeni kadınların alınmayacağı kararlaştırıldı (Akşam,17.02.1930; Toprak, 1987: 40).
Resmi ilk umumhaneler ise, 1884. yılında II. Abdülhamit'in izniyle (“kerhane. yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera'da açıldı. yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera'da açıldı.
İSTANBUL Karaköy'de, genelevlerin olduğu Zürafa Sokak'ta bir dönüşüm projesi başlatılıyor. Pandemiyle birlikte kapatılan genelev sokağı, kültür-sanat vadisine dönüştürülecek.
gencimiz 'vizite' denilen üceti kasaya öder. (bu ücret tarifenin epeyce üstündedir. bir de çıkarken kadına bahşiş verilir.) odaya çıkar. oda başta yatak olmak üzere pis ve bakımsız olup, ortalıkta hoş olmayan bir koku vardır.
Antalya'nın 42 yıllık genelevi bu sabah kapatıldı. Kentin gecekondu yerleşiminin yoğun olduğu Kuzeyyaka Mahallesi'ne polis eşliğinde gelen Kepez Belediyesi Zabıta ekipleri, genelev içinde bulunan 2 bloğu ve ana giriş kapasını mühürledi. Genelev çalışanları, kapatmadan mahalle muhtarı Binali Güney'i sorumlu tuttu.
Başkan ve 15 gazeteci hep birlikte İstanbul'un ilk genelevi olarak bilinen Zürafa Sokak'ın kapılarını bir daha açılmamak üzere kapattık. Yani 1884'de Şura-yı Devlet kararıyla kurulan genelevin, İstanbul'un ilk “Kerhanesinin” kapıları 20 Aralık 2021, yani bugün itibariyle tarihe karıştı.
Bandırma Belediyesi Başkanı Tolga Tosun, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile genelevin yıkılacağını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri