Sıfır ile çarptığımızda bize 0 sonucunu verecek sayılar kümesi tüm reel sayılardır, dolayısıyla böyle bir sayısı matematiksel olarak anlamlıdır, sadece bu işlemdeki değerini bilmemiz mümkün değildir (herhangi bir reel sayı olabilir). Bu sebeple sıfır bölü sıfır ifadesinin sonucu belirsizdir.
Nedeni basittir. Bir sayının içinde 0 (yokluk) bulunmaz ve bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Tersi durumda ise örneğin sıfırı 5 bölmek gibi bir işlemde ise sıfırın içinde beş yoktur.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Eğer bir noktada hem f(x), hem g(x) fonksiyonunun limiti sıfıra gidiyorsa, bu iki fonksiyonun oranının limiti '0/0 tipindeki belirsizlik' olarak geçer, sayısal değeri bu fonksiyonların ne olduğuna göre değişir. Ancak fonksiyonlar belirlendikten sonra oranlarının limiti de belirlenmiş olur.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
İlgili 42 soru bulundu
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir.
"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
0 ⋅ ∞ belirsizliği limiti 0 olan bir ifade ile limiti pozitif ya da negatif sonsuz olan bir ifadenin çarpımının limiti alındığında oluşur. lim x → a [ f ( x ) ⋅ g ( x ) ] limitinde, lim x → a f ( x ) = 0 ve lim x → a g ( x ) = ± ∞ değerleri elde ediliyorsa, bu limit için 0 ⋅ ∞ belirsizliği vardır.
0 sayısı bizim bildiğimiz toplama çarpma işlemlerini yaptığımız cisim içerisinde tanımlı bir yutan, etkisiz eleman. farklı bir cisim tanımlasaydık 0 bildiğimiz sıfır olmazdı. sonsuz ise cisim içerisinde tanımlanamayan bir değer bu yüzden sayı.0=0 kuralını da uygulayamıyoruz sonsuz.0=sonsuz kuralını da uygulayamıyoruz.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
Sıfıra bölünememe meselesi de şöyle mesela 2/0 demek 2=0×a demektir ve böyle bir a sayısı olmadığı için tanımsızdır denir. 0/0 da 0=0×a demektir a yerine herhangi bir sayı yazılabileceği için a belirsizdir denir.
Sıfır, aritmetikte 0 rakamını simgeler. Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
Örnek olarak 20 birdir. Bunun nedeni ise şudur: 22-2 de 20 anlamına gelir. Bu da 22.2-2 demektir. Yani 4/1.1/4 = 1'e eşittir.
0ın küpü veya 0ın karesi tanımsız mı. Hayır tanımsız değildir.
0/0 durumunda – sonsuz ile + sonsuz arasında her sayıyı ifade edebilir ve her durumda gerçek bir büyüklüğü ifade eder. Diğer rakamların anlamlı olması için sıfır olmalıdır.
sonsuz kere sıfıra eşittir. hadiseyi tek boyutlu uzayda, yani doğru üzerinde incelersek, 0, bir noktaya karşılık gelir. doğru üzerinde 0 noktasıyla herhangi bir nokta arasında sonsuz tane nokta bulunduğundan sonsuz kere sıfır herhangi bir şeye eşit olabilir, belirsizdir.
=> sayı / sonsuz = sıfır.
<, >, = kümelerinin eleman sayıları kaçtır? Boş Küme: Elemanı olmayan kümeye “boş küme” denir. Boş küme “∅” ya da “{ }” sembolleri kullanılarak gösterilir. s(∅)=0 ' dır. Uyarı: { }∅ ya da { }0 kümeleri boş küme değildir.
Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
0 sayısı tabanda olduğu yutucu bir sayı olma özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı 0 üzeri 2 sayısı yine 0 sayısına eşit olmaktadır.
0'ın karesi yine 0'ın kendisiyle çarpılması ile bulunur. 0'ın hem kendisi ile hem de diğer sayılar ile çarpılması sonucunda 0 elde edilir. Bu durumda da 0'ın karesi yine 0'a eşit olmaktadır. 0'ın karesi hesaplanırken kendisi ile çarpılması sonrasında elde edilen sonuç yine 0 olmaktadır.
Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri