“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Bu tür durumlarda karşımıza belirsiz alacak davası çıkmaktadır. Belirsiz alacak davası, sadece para alacakları için söz konusu olur; konusu para olmayan eda davaları için açılamaz. Belirsiz alacak davası mahkemeden istenen hukuki korumaya göre kural olarak bir tür eda davasıdır.
Alacak davası hangi hallerde açılır? Borcun Muaccel olması durumunda açılabilir. Borcun son ödeme tarihinin geçmesi gereklidir ve daha önce borcun alacaklıya ödenmemiş olması gerekir.
Belirsiz alacak davalarında davacı davayı açarken miktarını belirleyemediği bir alacak için ödeme yapılması talebinde bulunmaktadır. Bu talep geçici talep sonucu olarak kabul edilir. Davacıya ait bu talep sonucu daha sonra kesin talep sonucuna dönüşebilir ve miktarı da artırılabilir.
Davacı belirsiz alacak davası açtığını dilekçesinde açıkça yazmak zorundadır, aksi takdirde “fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla” şeklindeki taleple açılan dava kısmi alacak davasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Belirsiz alacak davası açan davacı, talep artırım yahut ıslah suretiyle neticei talebini artırabilir. Ayrıca belirsiz alacak davası türünde dava açılması durumunda alacağın tamamı dava konusu edildiğinden aynı dava konusu ile ilgili ek dava açılması halinde derdestlik dava şartı söz konusu olur.
Bu halde kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları, belirsiz alacak değildir.
“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Adı geçen “Alacak Davası” herhangi bir borçludan alacağını geri almak adına açılan dava türüne denmektedir. Alacak davasında alacaklı olan kişi, açtığı davayı sözlü ya da yazılı ortak bir belgeye dayalı bir sözleşme ile kanıtlayabilir niteliktedir.
Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.
Burada talep konusunun taraflar arasında belirli olması halinde kısmi dava açılamayacağı vurgulanmıştır. Kısaca davacı alacağı belirli değil ise belirsiz alacak ve tespit davası açabileceği gibi fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kısmi dava da açabilecektir.
İhtarname süresi içinde olumlu cevap verilmezse yani borç ödenmezse ilamsız icra takibi yapılabilir. İcra takibi, alacaklının borçludan kendi rızası tahsil edemediği alacağını devlet eliyle tahsil etmek için icra müdürlüğü nezdinde başlatmış olduğu hukuki işlemdir.
Kanun, belirsiz alacak davasında talep sonucunun belirlenmesi için davacıya sadece bir kez olanak tanımaktadır. Be- lirsiz alacak davasında bir kez talep sonucu artırılmış ise ikinci kez tutarı ar- tırmanın ancak ıslah yolu ile mümkün olabileceği ifade edilmektedir.
Belirsiz alacak davasında bozma sonrası taleplerin ''Talep arttırım dilekçesi'' ile arttırılması mümkün ise de; az yukarıda belirtilen Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda bozma sonrası hiçbir şekilde ıslah yapılması mümkün değildir.
FAZLAYA İLİŞKİN HAKLAR SAKLI TUTULMUŞ İSE DAVA BELİRSİZ ALACAK DAVASI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ.
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.
Bankadan ise, açıklama yazdınız mı? Parayı elden verdiyseniz, büyük hata ettiniz. 2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , tanıkla ispat edilemez. SMS'ler doğrudan delil değildir, teknik terimle "delil başlangıcı" sayılır.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından alacak davalarında elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihat geliştirildi. Teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak mahkemeler nezdindeki ispat vasıtaları da farklılaşarak şekillenmeye devam ediyor.
Kural olarak hâkim, taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan vakıaların gerçekleşip gerçekleşmediğini kendiliğinden araştıramaz. Belli bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini, tarafların ispat etmesi gerekir.
21. Davanın belirsiz alacak davası türünde açılabilmesi için, davanın açıldığı tarih itibariyle uyuşmazlığa konu alacağın miktar veya değerinin tam ve kesin olarak davacı tarafça belirlenememesi gereklidir.
İş Mahkemesi'nde açılacak bir işçi alacağı davası, ortalama olarak 7-9 ay içerisinde sonuçlanabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek olan bir alacak davası ise ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanabillir. Tüketici Mahkemeleri bakımından ise sonuçlanma süresi daha uzun olacaktır.
Dava açıldığı tarihte 6100 sayılı HMK yürürlükte bulunup, maddi tazminat istemli davanın niteliğine göre belirsiz alacak davası veya kısmi dava olarak açılması mümkündür.
İşçilik Alacakları – Belirsiz Alacak Davası – Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık İzin ve Diğer İşçilik Alacakları
Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları işçi tarafından bilinmekle kural olarak belirsiz alacak davasına konu edilmez.
İşçi alacağı davası, 4857 sayılı İş Kanunu'nda düzenlenen, işçinin haklarının korunmasına yönelik açılan dava türlerinden biridir. İşçinin işten ayrıldıktan sonra veya çalıştığı süre içerisindeki alacakları bu düzenleme ile tanınmıştır. İş Kanunu, işçi lehine düzenlenmiş bir kanun olup işçilere birçok hak tanımıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri