Teorik olarak, bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler. Yeni doğan bebekler için tasarlanan emzikleri incelemeniz durumunda paket üzerinde 0. aydan 24. aya kadar kullanıma uygundur ibaresi görebilirsiniz.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır. Ancak bu süreç her bebeğe göre farklılık göstereceğinden kesin ve net bir zaman dilimi söylemek mümkün değildir.
Emzik seçiminde en temel kıstas bebeğin yaşıdır. Yenidoğan bir bebek ile yaşını geçmiş bir başka bebeğin, doğal olarak emzik ihtiyaçları da farklı olmaktadır. Bu çerçevede, emzikler 0-6 ay arası çocuklar için 1 numara, 6 ay üzeri çocuklara yönelik olarak da 2 numara olmak üzere iki farklı boyutta üretilmektedirler.
Damaksız emziklerin ucu anne memesine benzediğinden genellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Yenidoğan emzik tavsiye edileceğinde damaklı emzikler uygun seçeneklerdir. Damaklı emzikler bebeğin dil ve damak yapısını destekler. Bununla birlikte bebekler diş çıkarmaya başladıkça damaklı emzikleri kullanmamak gerekir.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Genelde bebeğin ilk 3 ayı içinde emme refleksi zirve noktalara tırmanıyor. 3. aydan sonra bebek emziği rahatlıkla kavrayıp emebiliyor. Fakat bu sürecin her yeni doğan bebekte farklı olacağını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Emziğin erken kullanımı süt miktarınızın gelişmesine engel olabilir. Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
36 aya kadar kullanılabilir
Tüm Philips Avent emzikler, en fazla 18 aylık bebeklerin kullanımına uygundur.
Çoğu uzman ve emzik üreticisi firmalar, silikon emziklerin kullanım süresinin 12 hafta; kauçuk emziklerin ise 4 – 6 hafta arasında değiştiğini belirtmektedir.
Yeni doğan bebeğin beslenmesinde bir problem yaşanmıyorsa, ilk ay emzik verilmesinde bir sakınca olmamaktadır. Bebeğin ayına uygun doğru emzik seçimi yapıldığı takdirde, ilk aylarda emzik kullanımına başlanabilir.
Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Anne memesine en yakın emzik ucuna sahip olan Bibs emzikler, özel hava akışı sayesinde aynı zamanda en yumuşak uçlu emzik olarak da biliniyor. Özel tasarımlı dış bükey yapısı sayesinde Bibs emzik, bebeğin ağız çevresine yapışmıyor, iz yapmıyor ve nefes alışını engellemiyor.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Kiraz uçlu emziklerde, emziğin siper olarak adlandırılan bölümü üzerinde havalandırma delikleri mevcuttur. Bu sayede, emzik siperi ıslak kalmaz ve emzik bebeğinizin yanaklarında tahrişe sebep olmaz. Ayrıca, emziğin dizaynının da bebeğinizin yüz yapısına uygun olması gerekir.
Ortodontik model bu emzikler damaklı olacak biçimde üretilmiştir.
Emzik modellerinden Kelebek Damla Uçlu Emzikler güçlü emme ihtiyacına çözüm olurken damla şekline benzeyen emzik ucu, bebeklerin damak yapısına zarar vermez. Kelebek şekline benzeyen gövdesi bebeğin burnunu rahatsız etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri