Cevap: Çıkarma işleminin etkisiz elemanı 0 dır.
işleminin etkisiz elemanı (ya da birim elemanı) denir. Örneğin, toplama işleminin etkisiz elemanı 0 iken çarpma işlemininki 1 dir.
Toplama İşleminin Etkisiz Elemanı: 0.
Matematikte sıfır sayısı toplama ve çıkarma işlemlerinde etkisizdir. Bir sayıyı sıfıra bölmek ise tanımsızdır. Ama çarpmada sıfır yutan elemandır.
Yani sıfırın herhangi bir etkisi yoktur. O yüzden toplama işleminde 0 rakamına etkisiz eleman denir.
İlgili 29 soru bulundu
1'in birim eleman özelliğine göre, 1 ile çarpılan sayılar değişmezler. Sayının değişmemesinin nedeni, 1 ile çarpmanın sayıdan 1 kopya almakla aynı anlama gelmesidir.
Sıfır çıkarma işleminde hangi sayı ile çıkarılırsa çıkarılsın sonuç yine sayının kendisi çıkar yani sıfırın çıkarma işlemine bir etkisi olmaz. Örnekler; 1 - 0= 1.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Bölme işleminin değişme özelliği yoktur. 0, bölme işleminin yutan elemanıdır.
Çarpma işlemlerinde herhangi bir sayı 0 ile çarpıldığında sonuç 0 olur. Bu nedenle 0 yutan eleman olarak isimlendirilmektedir.
Doğal sayılarda toplama işlemi yapılırken bir doğal sayının “0” ile toplamından elde edilen sonuç, yine doğal sayının kendisine eşit olur. 0'ın toplama işleminde etkisiz elemandır.
Tam Sayılarda Toplama İşleminin Ters Eleman Özelliği
Yani bir toplama işleminde toplamları 0 olan iki sayı birbirinin tersidir.
ÖRNEK: Çarpma işlemini doğal sayılar kümesinde ele alalım. Çarpma işleminin etkisiz elemanı 1'dir. Çünkü herhangi bir sayıyı 1 ile sağdan veya soldan çarparsak sonuç yine o sayı çıkar. NOT: Çıkarma ve bölme işleminin etkisiz elemanı yoktur.
Çarpma işleminde 0, yutan elemandır çünkü bir sayı ne kadar büyük olursa olsun 0 ile çarpıldığında sonuç 0 olur. 12 x 1 = 12 - Çarpma işleminin sonucu 1 ile çarpılan sayının kendisi olduğu için 1 etkisiz elemandır.
Çarpma işleminde etkisiz eleman "1" dir. Bölme işlemindede etkisiz eleman "1" dir. Yani sonuca etki etmeyen sayıya etkisiz eleman denir.
Bir küme, birbirinden farklı nesnelerden oluşur. Bu nesneler somut veya soyut olabilir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine “eleman(öğe) ” denir.
Ama bölünen sayıya, yani aşağıya indirdiğimiz bir sayıya soruyorsak eğer, ve içinde bulamıyorsak o zaman bölüme bir sıfır "0" atılır (eklenir).
0 sayısını başka bir sayıya böldüğümüz takdirde cevap her daim 0 olur. Örneğin: 0 ÷ 2 = 0.
Sıfırın sıfırdan farklı bir sayıya bölümünün sıfır (0/a=0) olduğu, Bhaskara çözümü doğruydu. Şöyle ki, 0/a bölme işleminin sonucu sıfır olması durumunda doğrudur. Çünkü, olmayan bir şeyle olan bir şeyin sonucu, olmayan bir şey, yani sıfırdır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
O yüzden çarpım tablosundaki sıfırları ezberlemeniz gerekmiyor. çünkü sıfırla çarpılan her şey yine sıfırdır. Peki 2 kere 2 kaç eder? 2 kere 2 iki kere 2'yi toplayacağımız için ne ediyor 4 ediyor.
herhangi bir sayıyı 0 ile çarparsak sonuç 0 olur mesela 1 milyon çarpı 0=0.
Ters Eleman Özelliği – İşlemlerde Ters Eleman Özelliği
* işleminin etkisiz elemanı e olsun. Eğer Ɐa ϵ A için a*b = b*a = e olacak biçimde bir b varsa b elemanına işlemine göre a'nın tersi denir. a'nın tersi b ise genellikle b = a–1 biçiminde gösterilir. bϵA ise, * işlemine göre A kümesi ters eleman özelliğine sahiptir.
Bir grupoitte herhangi bir elemanla soldan (ya da sağdan) işleme sokulduğunda hep kendini veren elemana soldan (ya da sağdan) yutan eleman denir. Herhangi bir halkada yutan eleman tanımı toplamanın etkisiz elemanıyla örtüşür.
Kapalılık Özelliği:İki doğal sayının toplamı yine bir doğal sayıdır. Buna kapalılık özelliği denir. 3D, 4D için 3 + 4 = 7D dir. 9D, 13D için 9 + 13 = 22D dir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri