Ahşap, metal, cam, plastik ve taş gibi çeşitli yüzeylere uygulanabilir. Vernikler, yüzeyleri çeşitli zararlardan korumak için kullanılır. Çizilmelere, aşınmalara, suya, UV ışınlarına ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklılık sağlar. Aynı zamanda yüzeylere parlaklık, pürüzsüzlük ve estetik bir görünüm kazandırır.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır.
Su Bazlı Vernik Nerelerde Kullanılır? Su bazlı vernikler, anaokul ve ilkokul faaliyetlerinde, ev dekorasyonlarında, iç ve dış mekan boyamada, mobilya boyamada, ahşap boyamada, kapı boyamada, masa, tepsi ve zigon sehpa gibi tüm ev eşyaları üzerinde kullanılabilir.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
Akrilik vernikler, çabuk kuruyan, toksik olmayan, ultraviyole ışınlarına karşı direnci genellikle iyi olan su bazlı verniklerdir. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalan yüzeylerde olduğu gibi dış mekanlarda da kullanılabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Simli Vernik Yüksek kalitede koruma ve film tabakası oluşturan su bazlı simli verniktir. Tüm yüzeylere homojen şekilde sim dağılımı sağlar. Su geçirmez özelliğe sahiptir. Koruma yapılan yüzeyler ıslak bez ile kolaylıkla temizlenir.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Salonlarda, oturma odası ve mutfaklarda yer verilebilen taş uygulamaları sonunda yapılan vernikleme işlemi canlı ve estetik bir etki bırakıyor. Doğal taş uygulamaları üzerine, zemindeki eskiyen fayanslar, seramik yüzeylere kendiniz de taş vernik uygulamasını kolaylıkla yapabilirsiniz.
Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı? Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Yağlı boya tablonun üzerine vernik ne zaman sürülür? - YouTube. Vernik, yağlı boya tablolara altı aydan sonra sürülebilir.
Dolaplarımızı sağlamlaştırmak için kullandığımız vernikler akrilik, su bazlı ve sağlığa zararlı maddeler içermeyen vernikler olmalıdır. Bunun sebebi gerek mutfak dolapları olsun, gerek kıyafet dolapları olsun sağlamlaştırmak istediğimiz tüm dolap çeşitlerinin evlerimizin içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları
Marangozlukta, bahçe ve mutfak mobilyalarında ve sandal ve yat endüstrilerinde çok sık tercih edilirler. Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir.
Örneğin, deri koltuklarınıza uyguladığınız mermer efekti sprey deri verniği ile verniklenir. Diğer yüzeyler için ise taş vernik tercih etmeniz gerekir.
Taş vernik ısıya dayanıklıdır.
Taş boyamak işlemleri pek çok kişi tarafından yapılıyor. Taşlara uygulanacak olan boyaların, akrilik boya olması gerekir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Sprey vernik, su bazlı verniklerle aynı özelliklerde ve kullanımı oldukça kolay bir vernik türüdür. Daha önce sprey boya kullandıysanız aynı mantıkla uygulandığını söyleyebiliriz. Çabuk kuruduğu için çalışmalarınızda uygulama kolaylığı sağlayacaktır.
Su bazlı beyaz vernik modelleri, kullanıldığı alanlarda parlak bir koruyucu tabaka oluşturur. Reçine özlü ve su bazlı olan bu modeller, kuruduktan sonra kalıcı hale gelerek uzun yıllar etkisini gösterebilir. Farklı yüzeylere uygulanabilir olması ile geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri