Okunuşu 'eraş pozitif' olan kan grubu, yazım sırasında RH (+) olarak yazılır.
Kan grubunda yer alan Eraş ifadesi ''RH'' şeklinde yazılmaktadır. RH pozitif veya negatif olabilmektedir. Bu nedenle pozitif kan grubu RH (+) şeklinde yazılır iken negatif kan grubu ise RH (-) şeklinde yazılmaktadır. Kan gruplarının doğru yazılışları insan sağlığı için çok önemlidir.
Orta sıklıkta bulunan bir kan grubu olan 0 Rh pozitif kan grubuna sahip olan kişilerin kanları diğer kan gruplarına oranla daha sıvı bir yapıdadır; bu gruba sahip olan kişilerin hem kalp hem de dolaşım sistemleri oldukça güçlüdür.
Rh Antijen Tiplendirmesi:
Bunlardan en önemli ve baskın olanı Rh(D) antijenidir. Bir kişinin kanındaki eritrositlerde Rh(D) antijeni varsa Rh(D) pozitif olarak değerlendirilir. Eğer bu antijeni kanındaki eritrositler muhteva etmiyorsa Rh(D) negatif olarak değerlendirilir.
Türkiye'de iki sistem yan yana yazılarak belirtilir. Örneğin; A türü kanda Rh değeri negatif ise, o kan için A Rh (-) grubu denir.
İlgili 25 soru bulundu
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
O Rh+ kana sahip olan birey; A Rh+, B Rh+, AB Rh+ ve 0 Rh+ kan gruplarına kan verebilir. O Rh- kan grubuna sahip olan birey; tüm kan gruplarına kan verebilir.
Kan grupları için kullanılan RH harfleri rhesus maymunundan gelmektedir. Hint şebeği ya da rhesus maymunu, köpeksi maymunlar familyasının en iyi bilinen türlerinden biridir. Eski Latince adının ilk iki harfinden oluşan Rh kısaltması, bugün kan gruplarında sık duyduğumuz Rh faktörünün adında yaşamaktadır.
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
0 rh pozitif kan grubu beslenme diyeti yapanlar eti iyi sindirebilir ve hayvansal proteinlere iyi yanıt verebilir. Tavuk, hindi, sığır eti, balık ve deniz ürünleri bu beslenme planında önemli bir yer tutar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı yağlar da diyetlerinde yer almalıdır.
Bulgular: 123.900 bireyin kan grubu analizi sonuçlarına göre; 47,496 (%38,3) kişi A Rh (+), 36,427 (%29,4) kişi O Rh (+), 16,294 (%13,2) kişi B Rh (+), 7,971 (%6,4) kişi AB Rh (+), 6,793 (%5,5) kişi A Rh (-), 5451 (%4,4) kişi O Rh (-), 2,560 (%2,1) kişi B Rh (-), 908 (%0,7) kişi AB Rh (-) olarak saptanmıştır.
Her 100 kişiden 7'sinde bulunan 0 Rh- kan grubudur. Bu kan grubu A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilmektedir. Bu kan grubuna sahip olan kişiler cesur, iyimser, güçlü ve dayanıklı yapıdadır.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Kan bakımından insanlar başlıca 4 grupa ayrılır: 1 — A Grubu; 2 — B Grubu; 3 — AB Grubu; 4 — 0 Grubu. Bunlardan başka birtakım ara gruplar daha vardır. Ayrıca, kanda RH harfleriyle gösterilen özel bir etken bulunur.
Ancak bebekte değişik düzeylerde sarılık ve kansızlık gelişebilir. ABO uyuşmazlığında da bebeğin kanı gebelik esnasında anneye geçer ve anne bu kan hücrelerine karşı antikor yapar. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
2021 yılında yapılan bir çalışmada kan gruplarının hastalık riskleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Buna göre eğer 0 kan grubuna sahipseniz kardiyovasküler hastalıklar yaşama riskiniz, B grubu iseniz de Tip-2 diyabet yaşama riskiniz daha düşüktür.
Onlar mide, gırtlak ve cilt kanserine yatkındır.0 kan grubunun yatkın olduğu başlıca hastalıklar;Mide yanması, gastrit, reflü, mide ülseri, kr. faranjit, ülseratif enteritis, kireçlenme, balgam üretimi, böbrek ve safra taşı oluşumu, cilt kanseri, gırtlak kanseri, fil hastalığıdır..0 kan grubu olanlar sabah daha iyi ...
Bu nedenle besinleri rahatlıkla hazmederler. En uzun ve sağlıklı yaşayan grup olarak bilinirler. B grubunda bulunan kişiler stres yönetimi konusunda oldukça başarılıdır. B kan grubuna sahip olan bireyler genellikle gece yemek yemeyi oldukça severler.
Konu hakkında yapılan 28 farklı araştırma göstermiştir ki, en yakın kuzenlerimiz olan bonobolar ve şempanzelerin tamamı A kan grubuna sahiptir, çok nadir de olsa 0 kan grubu da görülmektedir; ancak şimdiye kadar tanımlanan hiçbir şempanzede B kan grubuna rastlanmamıştır.
Rhesus maymununun kanı üzerinde yaptıkları araştırma daha sonra tıp dünyasına RH faktörü ifadesini kazandırdı. Rhesus maymunları üzerinde yapılan araştırmada kanda belirlenmemiş bir proteinin daha olduğu ortaya çıktı. Bu proteinin AB grubu kanının yanında nakil için önemli bir faktör olduğu anlaşıldı.
Rhesus (Rh) faktörü kırmızı kan hücreleri olan Eritrositler üzerinde taşınan özel bir proteindir. Bu proteinin eritrositlerde taşınması kalıtsal bir özelliktir. Kanda bu protein varsa Rh + kan grubu denir ki bu en yaygın durumdur.
Şemada görüldüğü gibi, Hz. Âdem'de A, Hz. Havva'da da B kan grubu heterozigot genetik yapıda olması halinde, günümüzdeki 4 kan grubu da meydana gelebilecektir.
Eski nüfus cüzdanlarının arka kısmında yer alan kan grubu alanı, yeni kimlik kartlarında bulunmamaktadır. Aslında bu alanın unutulduğu konusunda tartışmalar yaşanmıştır. Kan grubu bilgisi, yeni kimlik kartlarında bulunmasa da isteğe bağlı olarak dahil edilebilmektedir.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri