3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.
Ondalık sayıları çarpmak için, öncelikle sayıları ondalık işaretsiz (virgülsüz) olarak çarpın. Sonra, her bir çarpanda ondalık işaretinden sonraki rakamları sayın. Son olarak da, çarpımda ondalık işaretinin arkasına aynı sayıda rakam olmasını sağlayın.
Sayılarda kesirler virgülle ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2); 5,26 (5 tam, yüzde 26) vb. 9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 15'inci, 56'ncı, XX'nci vb.
Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.
Ondalık sayılar, rasyonel sayıların bir alt kümesidir. Yani ondalık sayılar, paydası 10 veya 10'un kuvvetleri olan kesirlerdir. Doğal sayılar ise 0 ve 1 dahil olmak üzere bütün pozitif tam sayılardır.
İlgili 40 soru bulundu
Rasyonel sayılar kolaylıkla ondalık sayılara çevrilebilir. Bunun için kesirin payı paydasına bölünmelidir. Bunun dışında paydasındaki sayıyı 10 sayısının kuvveti olarak yazdıktan sonra da çevirebiliriz. Örneğin 3/5 kesirli sayısını ondalıklı sayıya çevirmek için 3 sayısı ile 5 sayısı bölünmelidir.
Ondalıklı/virgüllü sayılar ise tamsayı değerlerin yanı sıra kesirli değerler içerebilir (örneğin: 0,125). Rasyonel sayılar ise tamsayılar ve kesirli sayıların bir alt kümesini oluşturur, ancak ondalıklı/virgüllü sayılar da rasyonel sayılar arasında yer alır.
Ondalık Gösterimler Nasıl Okunur? Ondalık gösterimlerde okunuşlar şu şekilde olmaktadır. Virgülden önceki sayı okunur ve arkasından tam sözcüğü söylenir. Sonrasında ondalık kısımda bulunan sayının en küçük basamağının ismi ile ondalık kısımdaki sayının ismi okunur.
Doğal sayılar 0'dan başlayıp sonsuza kadar ilerleyen sayıların tümüne denilmektedir. Doğal sayılardan hiçbiri negatif olamaz. Aynı zamanda ondalık sayılar ve kesirler de doğal sayılar arsına girmez.
Yüzde, elimizdeki 100 adetten kaç tane olduğunu gösterir. Bu da verilen yüzdeyi 100'e bölerek denk bir ondalık sayı elde edebileceğimiz anlamına gelir. Yüzde işaretini de (%) kaldırırız ve işte ondalık sayımız hazır! Örneğin, %65'i ondalık sayı olarak yazmak için 65÷100 işlemini yaparız.
0,025 sayısının okunuşu aşağıdakilerden hangisidir
0,025 Sıfır tam binde yirmi beş diye okunur.
0,04 sayısının okunuşu "yüzde dört" veya "sıfır tam yüzde dört" şeklinde olacaktır. Başarılar!
Cevabımız: Sıfır tam binde üçtür.
çünkü sıfırla çarpılan her şey yine sıfırdır.
Cevap: 1-) Bir tam sayının 0 ile çarpımı daima 0 (sıfır) dır.
Merhabalar, ➪ Bir tam sayıyı virgüllü sayı ile çarpmak için öncelikle virgülle gösterilen sayıyı ondalık sayıya çevirmeliyiz.Sadeleştirme yaparak daha basit yoldan çözmüş oluruz.Sadece bir basamaktan sonra virgül koyulduğu için payda da bir sıfır vardır. Sıfırlar birbirini götürür ve ile çarpılır.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
III. 0 dan küçük olan bir pozitif tam sayı yoktur. Kesin bir biçimde “yoktur.” diyebildiğimiz için bu da bir küme belirtir.
Doğrulanmış Cevap
Cevap: Sıfır tam yüzde altı şeklinde okunur.
Doğrulanmış Cevap. 0,15=0 tam yüzde 15 diye okunur ......................................................
Doğrulanmış Cevap
0 tam binde 2 diye okunur.
Örneğin; 0,2 sayısı virgünden sonra 1 tane sayı var yani payda on pay da 2 olur 2/10 olur buda. Buna göre sorduğun ifade 0,35 miş yani virgülden sonra iki sayı olduğu için 10.10=100 paydaya yazılır. 35 ise paya yazılır. Buna Göre 35/100 olur .
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
"0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri