Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi türleri listesinde 0003 GELİR VERGİSİ S. (MUHTASAR) olarak belirtilmiştir. Muhtasar beyannamede vergi aslı, vergi borçlusundan değil, vergi sorumlusundan talep edilir. Vergi sorumlusu, başkasına ait bir vergi borcunun ödenmesinden kanuni olarak sorumlu tutulan taraftır.
Kişilerin, devlete ödemekle sorumlu olduğu pek çok vergi vardır. Bunların en başında, gelir vergisi gelir. 0003 vergi kodu ile temsil edilir ve "Gelir Vergisi S. Muhtasar" olarak geçer. Ödeme zorunluluğu bulunan vergiler arasında yer alır.
Gelir Vergisi Muhtasar ödeme zamanı şu şekilde belirtilmiştir: - Üç aylık beyan için beyan süresi dönemin son ayını takip eden ayın 26. akşamına kadar, - Aylık beyanlarda ise ayı takip eden ayın 26. günü akşamına kadar beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.
Üç Aylık Muhtasar
3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
İlgili 41 soru bulundu
İşçi çalıştıran mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur. Ancak en az 1, en fazla 10 işçi çalıştıran mükellefler beyannamelerini aylık olarak vermekle birlikte, vergiye ilişkin kesintilerini üç ayda bir beyan edebilirler.
İşçi çalıştıran mükellefler için muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur. Vergi kesintisini 3 ayda bir bildirme hakkı olan mükellefler de, işçi çalıştırdıkları takdirde, her ay beyanname vereceklerdir.
Muhtasar vergisi, esas borçlu yerine o borçlunun vergisini ödemekle mükellef olan kuruluş tarafından ödenir. Örneğin ticari bir firmada çalışan personel, doğrudan borçludur. Personele ait muhtasar vergisi ise mükellef kuruluş olan ticari firma tarafından ödenir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Vergi ödemeleri yalnızca kamu bankaları üzerinden yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesinden ya dakamu bankaları internet bankacılığı üzerinden saniyeler içerisinde vergi ödemenizi gerçekleştirebilir, bankaya gitme ve sıra bekleme zahmetinden kurtulabilirsiniz.
Stopaj, gelir ya da kurumlar vergisine tabi bir kazançtan kaynağında kesilen gelir vergisidir. “Stop” yani “durmak” kelimesinden türetilmiş bir terim olan stopaj, “durdurmak”,“kesmek” anlamına gelir. Stopaj vergisi diğer vergilerden farklı bir yapıya sahiptir.
Zaman Aşımına Uğrayan Vergi Borcu Nasıl Sildirilir? Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
Muhtasar beyanname, gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. Gelir Vergisi Kanununun 84. maddesine göre ise işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirme işlemidir.
Beyannamenin süresinde verilmemesi, aynı zamanda VUK'nın 352/I-1. maddesi gereğince usulsüzlük cezasını gerektirir. Bu nedenle, elektronik ortamda verilmesi gerekmeyen beyannamenin pişmanlıkla verilmesi durumunda, 1. Derecede 1 kat usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirir.
MUHTASAR BEYANNAME NEDİR. Muhtasar beyanname gelir vergisi beyanlarından biridir. Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler (Vergi Sorumluları) tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur (GVKmd.84).
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Dolayısı ile stopaj gelir vergileri yönünden muhtasar beyannamelerin AYLIK ya da 3 AYLIK verilebilme imkanları veya koşulları kaldırılmamış ve değiştirilmemiştir.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
3) 2023/Mart ayı tahakkuklarının son ödeme tarihinde herhangi bir değişiklik olmayıp, söz konusu prim tahakkuklarına ilişkin ödemelerin 2 Mayıs 2023 tarihi sonuna kadar yapılması gerekmektedir. 2023/Mart Ayı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin Verilme Süresinin Uzatılması Hakkında Duyuru…>>>
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri