Ödeme Türü Kodu 31: Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintileri bu koda yazılması gerekmektedir.
Muhtasar Beyanname Kart Girişinde Kıdem Tazminatı için 013 İhbar Tazminatı için 015 kartı seçin.
A şirketi 10'dan fazla işçi çalıştırdığı için aylık olarak, her ayın 26. gününde muhtasar beyannamesi düzenlemek zorundadır. Asgari ücretle maaş alan 10 çalışan 011 kodu ile beyannameye eklenir. Diğer ücret olarak maaş alan 20 çalışan ise 012 kodu ile beyan edilir.
0003 vergisi kodu, gelir vergisini işaret eder ve kişiler kazandıkları gelirin rakamına göre devlete bir miktar vergi öderler. Bu miktar, elde edilen kazanç ile doğru orantılıdır. Ne kadar çok kazanç elde ediliyorsa, ödenen gelir vergisinin ücreti de bir o kadar fazla olur.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Örneğin, çalışanlara maaş ödemesi yapılması işlemlerinde maaş ödenecek kişiler için maaş bordrosu tanzim edilir. Burada maaş kişiye verilmeden önce brüt maaş üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. İşte bu kesintiler muhtasar kodları ile belirlenmiş beyanname ile devlete aktarılmaktadır.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
Üç Aylık Muhtasar
3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.
Çalışan kişinin teknoloji bölgeleri dışında çalıştığı süreye ait kesilen Gelir Vergisi Muhtasar Beyannamede 012 Ödeme türü koduna yazılacaktır. /Diğer: Bu Ödeme türü birden fazla unsuru içermektedir. Döner Sermaye Ödemesi : Gelir Vergisiden Muaf değildir. Performans Ödemesi : Gelir Vergisine Tabiidir.
Muhtasar beyannamesi, her ayın 26'sında ödenir. Ödeme esnasında damga vergisinin unutulmaması da son derece önemlidir. Muhtasar beyanname damga vergisi 2021 yılı için 64,10 TL'dir. Muhtasar vergisi, dilenirse internet üzerinden de ödenebilir.
Cevap: Muhasebe > Beyannameler > Muhtasar kart girişi ekranı içerisinden 151 kod ile kart oluşturulması gerekmektedir. Gerekli hesap tanımları yapıldıktan sonra kart oluşturulması ve kart listesinden boş fiş oluşturulması yeterlidir.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
Beyannamenin süresinde verilmemesi, aynı zamanda VUK'nın 352/I-1. maddesi gereğince usulsüzlük cezasını gerektirir. Bu nedenle, elektronik ortamda verilmesi gerekmeyen beyannamenin pişmanlıkla verilmesi durumunda, 1. Derecede 1 kat usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin vergi kesintileri ile prim ve hizmetin ait olduğu ayı takip eden ayın 26 ncı günü akşamı saat 23.59'a kadar elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir. İşçi çalıştıran mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur.
Vergi ödemeleri yalnızca kamu bankaları üzerinden yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesinden ya dakamu bankaları internet bankacılığı üzerinden saniyeler içerisinde vergi ödemenizi gerçekleştirebilir, bankaya gitme ve sıra bekleme zahmetinden kurtulabilirsiniz.
Dolayısı ile stopaj gelir vergileri yönünden muhtasar beyannamelerin AYLIK ya da 3 AYLIK verilebilme imkanları veya koşulları kaldırılmamış ve değiştirilmemiştir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj ise beyan edilen matrah üzerinden değil, doğrudan gelir kaynağından kesilir. Ödeme her bir stopaj kesintisi için ayrı olarak yapılır. Stopaj vergisi bu yapısı sayesinde vergi tahsilatını hızlandırır, devletin vergi gelirlerini belirli bir seviyede tutmasını sağlar ve vergi kaçakçılığını önlemeye yardım eder.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri