O zaman eğer her ay 28 ya da 29 gün olsaydı 354 gün olacaktı bir yılda. Fakat, bir yıl 365 gün sürmektedir. Bu yüzden, ayların toplam gün sayısını bir yıla eşitleyebilmek için takvimde değişikliğe gidildi ve bu aradaki farkın kapatılması için her ay yaklaşık olarak 30 gün olarak ayarlandı.
Ayın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık 29.5 gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl'ın 354 gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar.
28 ve 29 gün çekmesinin nedenleri
Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar. Ne var ki 366 sayısı 12'ye tam olarak bölünmediğinden bazı ayların 30 bazı ayların da 31 çekmesi uygun görülür.
Ay-Güneş takvimleri Hem Ay'ın hem de Güneş'in hareketleri esas alınarak hazırlanan takvimlerdir. Bu takvimlerde aylar Ay'ın evrelerine göre, yıllar ise Güneş yılına göre belirlenir. Ancak Ay'ın aynı evreye tekrar gelmesi için gereken süre, yani bir kavuşum ayı, yaklaşık olarak 29,5 gündür.
1 ayda kaç hafta olduğunu hesaplayabilmek için öncelikle haftanın kaç günü olduğu bilmesi gerekir. Bu bağlamda bir haftayı toplamda 7 gündür. 1 ay ise 30 gün olduğu için 1 ay içerisinde 4 hafta yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir yıl içerisinde toplamda 52 hafta bulunur. Bunu daha açıklayıcı şekilde anlatmak gerekirse 1 yılda 12 ay vardır. Her bir ay içerisinde 4 hafta bulunur. Çarpma üzerinden ele aldığımız vakit toplamda 1 yılda 52 hafta olduğu ortaya çıkıyor.
Bu değer 23 saat 56 dakika 4 saniye. Fakat Dünya bu hareketi yaparken aynı zamanda yörüngesi üzerinde de bir miktar ilerliyor. Dolayısıyla 23 saat 56 dakika ve 4 saniye sonra tam aynı noktaya döndüğünde baktığı doğrultuda Güneş olmuyor, biraz geride kalıyor. Güneş'in aynı noktaya gelmesi için geçen süre de 24 saat.
365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 46 saniye olan bir güneş yılı, takvimde 365 gün sürer ve güneş yılına göre her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler de her dört yılda, bir gün eder ve böylelikle 4 yılda bir gün sayısı 366 güne çıkar. Ortaya çıkan bu fazladan bir gün de şubat ayına eklenir.
Sosigenes şöyle bir çözüm üretir: - 1 yıl 365 gün sürecek. - Her yıldan 6 saat artacak ve 4 yılda bir artan bu saatler takvime 1 gün olarak eklenecek, böylece o yıl 365+1=366 gün olacak. -366 gün ise 12 aya bölünecek.
28 ve 29 gün çekmesinin nedenleri
Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar'ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir.
Ünlü fizikçi, gökbilimci Galileo Galilei'nin yaptığı teleskop ile uzaktan da olsa Ay'ı ilk kez ayrıntılı bir şekilde görme fırsatı doğdu. 1600'lü yılların başında Galileo, Ay'ın da Dünya gibi ova ve dağlardan oluştuğunu ortaya koymuştu.
Ocak ayı yılın ilk ayı olduğu için 31 çekmektedir. Ocak ayları yıllar değişse de her zaman 31 çekerler. Yılların değişmesi sadece şubat ayının gün sayısını değiştirmektedir. Dünya güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamladığı için bu sayı 12'ye bölündüğünde 30,4 gibi bir sayı bulunmaktadır.
1 yıl içerisinde 7 tane 31 gün olan ay, 4 tane de 30 gün olan ay ve bir de 28 gün olan şubat ayı bulunur. Bu aylar toplandığında bir yıldaki gün sayısı belirlenir. 1 yıl toplamda 365 gün eder.
Aylar 30 ve 31 gün çekmektedir. Şubat ay ise 28 gün çekmesiyle bilinir. Bunun yanında Şubat ayı dört yılda bir 29 çeker.
Aylar yılları kovalarken hangi ayın kaç günden oluştuğunu merak ederiz. Genellikle takvim üzerinden yaptığımız hesaplamalarla hareket ederiz. 30 gün çeken bir ayın ardından 31 gün çeken ay gelmektedir.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
4 evreden oluşan ayın evrelerini şu şekilde ele almak mümkün; 'Yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün' Bu şekilde farklı evreleri doğrultusunda ay dünya üzerinden değişik biçimlerde ve şekillerde görünür.
Dünya'nın kütleçekimi Ay'ın yörüngeden çıkmasını engelliyor, Ay'ın eylemsizliği ise Ay'ın Dünya'ya düşmesini engelliyor.
Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar'ın ayı Temmuz gibi (Julius'dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır.
Ne var ki Ağustos (Augustus'un adından) ayının 30, Caesar'ın adını taşıyan Temmuz ayının 31 çekmesini haşmetine yakıştıramayan İmparator Augustus, kendi adıyla anılan ayın da 31 gün sürmesini emreder. Bunun üzerine astronomlar, yılın son ayı olan şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler.
ŞUBAT AYI NE ZAMAN 29 ÇEKECEK? Şubat ayı sadece 4 yılda bir 29 çeker. Şubat ayı en son 2020'de 29 çekmişti. Bundan sonraki ise 2024'te olacak.
NEDEN 60 DAKİKA VE 60 SANİYE? 24 saati eşit olarak bölerek hayatı kolaylaştırmamıza yardımcı olan Yunan gökbilimciler, astronomik hesaplamalar için Babil'in altmışlık (60 tabanı) sistemini izlediler. Bu nedenle, kolaylık sağlamak için, bir saati 60 dakikaya ve her dakikayı 60 saniyeye böldüler.
İki asır sonra İskenderiyeli Batlamyus, derece ve koordinatları tekrar bölerek 60'lık zaman ölçüm sistemini elde etti. Böylece günün her bir saatini 60 dakika, bir dakikayı da 60 saniye olarak ele almaya başlamış olduk.
Buna göre, 1 danna bizim 2 saatimize, 1 giş ise bizim 4 dakikamıza karşılık gelmektedir. Demek ki bir gün 360 giş kabul edilirmiş. Sayılar bize Sümerlerin günümüzde kullandığımız saat dilimlerini gündüz ve gece için bir arada kullanmış olduğunu düşündürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri