Bebek yastıkları oldukça ince ve hafif sert olmalıdır. Böylece bebeğin kafası içeri gömülmez be boğulma riski minimuma indirilmiş olur. Yastığım yapıldığı materyal çok önemlidir. Alerjik bir reaksiyona sebep olmamak için kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklar tercih edilmemelidir.
Solunum sisteminin zarar görmemesi ve bebeğin omuriliğinin sağlıklı bir şekilde gelişme göstermesi için 2 yaşından önce bebeklerde yastık kullanımı tavsiye edilmez.
Öncelikle bebeğinin ilk yastığı ince ve yumuşak olmalı. Sert ve kalın bir yastık bebeğine rahatsızlık verir ve boyun ağrılarına sebep olur. Bebeğinin yastığı yıkanabilir olmalı. Bebeğin uykusunda sık sık terler, ağlayabilir, yeni dişleri nedeniyle salya salgılayabilir.
1 yaşından küçük bebekler, hiçbir koşulda yastık kullanmamalıdır. Aksi takdirde, Ani Bebek Ölüm Sendromu riski artmaktadır. Bebeğinizin özel bir durumu yok ise (reflü gibi), en az 2 yaşına kadar yastık kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Bebeklerde yastık kullanımına başlamak için önerilen yaş aralığı 2-8'dir.
Bunun için yastığı başının altına koymak yerine bebeğin üzerine yatacağı yatağın başucu altına koymanız yeterli gelecektir. Yastık aynı zamanda tıkanma riskini de kolaylaştırabilir. Aslında 2 yaşından sonra da çocuklar yastığa ihtiyaç duymazlar ancak dilerseniz çok ince bir yastıkla uyutabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir. Doğum öncesi dönemde ve doğum sırasında oluşan kafa şekli bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Pediatristler Tarafından Sırt Üstü Yatırılarak Kullanılması Önerilmektedir.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Uyku Apnesi Riski: Yastıksız uyumak, uyku apnesi riskini artırabilir. Bu durumda solunum yollarının tıkanması veya daralması sonucu solunum duraklamaları yaşanabilir. Baş ve Boyun Rahatsızlıkları: Başın yastıkla desteklenmemesi nedeniyle sabahları baş ağrısı veya boyun rahatsızlığı yaşanabilir.
Bebeklerin mide ve yemek borusu kasları ortalama 6 ayda tamamlanmaktadır. Reflü bebek yatağı, bu süre içerisinde gelişim tamamlanana kadar kullanılır.
Yeni doğan bir bebeğin yatağı en az 60x120 cm boyutlarında olmalıdır. Bir diğer önemli nokta bebek yatağının kumaşıdır. Sentetik ve doğal olmayan yatak kumaşları bebeğin rahat uyumasına engel olur ve ona sağlıksız bir ortam hazırlar. Yatağın kumaşı tamamen pamuk malzemeden üretilmiş ve doğal özlü olmalıdır.
Yan uyuyanlar yüksek, sert veya orta sertlikte yastıklar kullanmalıdır. İyi miktarda kaldırma ve sağlam destek, yan yatarken uygun omurga hizasının korunmasına yardımcı olur. Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
2 yaş öncesinde yastık kullanımı tehlikeli olabilir, ayrıca omurilik ve boyun kasları gelişimini negatif etkileyeceği için de 2 yaş öncesi yastık kullanmanızı önermiyorum. Özellikle yenidoğanlarda ani bebek ölümlerine neden olabileceği için yastık kullanımı asla önerilmemektedir.
4 aylık bebekler artık kendilerini boyunlarından destek alarak kaldırabilir, yavaş yavaş hareketlenmeye başlayabilirler. Bu nedenle 4 aydan küçük bebeklerde yüzüstü ya da yan yatma pozisyonu sağlıklı olmayacaktır. Kendilerini hareket ettirebildikleri zaman bu pozisyonlara geçilmelidir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Yastıksız yüzüstü uyunduğu zaman omurga normalin dışında hizalanır bu durum omurgadaki yükü azaltır. Ancak yüzüstü pozisyonda yastık kullanıldığında baş ve omurga arasındaki bağlantı sağlıksız bir hâl alır bunun sonucunda ise kötü bir uyku deneyimi yaşanabilir.
Bebekleri olası darbelerden bıngıldak korur
Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır.
Düz kafa yastığı kullanım süresi doktor kontrolünde olması gereken bir durum haline geliyor. Ancak ortalama olarak 3 ile 18 ay arasında kullanımı ön görülüyor. Bebekler için 3 aylık olduktan sonra 1 yaşına kadar da tercih edilebiliyor.
Bıngıldağın erken kapanması veya küçük olması:
Yenidoğan bebekte bıngıldağın çapı 2-5 cm arasındadır. En erken 3. ayda en geç 24. ayda olmak üzere çoğunlukla 12-18. aylarda kapanır.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
BEBEĞİNİZİ SÜREKLİ SIRT ÜSTÜ YATIRMAYIN
Her bebeğin başında bu yumuşak bölgeler vardır ve bebek kucağa alındığında hemen fark edilir. Bu sebeple bebeğin başının belli bir bölümüne devamlı olarak aynı basınç uygulanırsa kafa düzleşmeye başlayabilir. Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde de başın arka kısmı düzleşebilir.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri