Bunun nedeni bebeğin merkezi görme yeteneğinin hala gelişme aşamasında olmasıdır. Bebeğin kenardan görme yetisi bu dönemde daha gelişkindir. - İlk iki ay bebekte göz kayması ya da şaşılık gözleyebilirsiniz. Bu normaldir.
Bebekler kısıtlı görme yeteneklerine bağlı olarak hareket eden ya da parlak nesnelere bakar. Bazen tavanın hatları, aydınlatma armatürleri ve onların gölgeleri bebeğin ilgisini çeker. Pek çok bebek kafa kontrolünü henüz tam sağlayamadığı için de tavana ya da ışığa bakabilir.
Bebekler yaşamlarının ilk birkaç ayını geride bıraktığında gıdıklandıkları için gülmeye başlayabilirler. Gıdıklanma sonucu görülen güme ve kahkaha atma bebeğin keyif aldığının değil, savunmaya geçtiğinin ve rahatsız olduğunun belirtisidir. Bu nedenle bebekleri gıdıklayarak güldürmeye çalışmak doğru değildir.
Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.
Odaklanma, takip, derinlik algısı ve diğer görme özellikleri çocukluğun ilk ve orta dönemlerinde gelişmeye devam eder. Konverjans olarak adlandırılan her iki gözün bir nesneye aynı anda odaklanma kabiliyeti, yaklaşık yedi yaş civarı gelişimini tamamlar.
İlgili 27 soru bulundu
Bebeğinizin istemsizce elini, kolunu hareket ettirdiğini veya kafalarını dik tutamadıklarını fark etmişsinizdir. Aynı şekilde yeni doğan bebekler altı aylık olana kadar gözleri üzerinde de tam kontrol kazanamazlar. Bu nedenle bebeğin gözlerini kendi isteğiyle şaşı yapmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ona dokunduğunuzda, sarıldığınızda, baktığınızda ya da onunla konuştuğunuzda cıvıldama şeklinde sesler çıkarır. Yüzünüze ilgiyle ve çok dikkatli şekilde bakar. Ce-eee gibi saklanma-birleşme oyunlarında yüzünüzün/sesinizin yeniden belirmesini merak ve heyecan içinde bekler.
Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Çünkü bu duruma kadar bebekler gözlerini paralel tutan her iki gözüyle algılama yeteneğini geliştirmemişlerdir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimlerince değerlendirilmelidir.
Bebekler doğduklarında kafatasları yumuşaktır, bu da doğum kanalından geçmelerine yardımcı olur. Bir bebeğin kafatasının tam olarak oluşması 9-18 ay sürebilir.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Bebeğin ilk sosyal gülümsemesi yani genel ifadeyle ilk “gerçek” gülüşü genellikle 6-8. haftalarda olur. Bu gülümseme daha çok sizin için gelir; yani anne ve baba için. Bebek kendisi için çok özel olan anne ve babasını gördüğünde mutlu olur, heyecanlanır.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
Anadolu'da anne ve çocuğu kırk gün içinde çeşitli hastalıklardan korumak için uygulanan adet ve inanmalardan bazıları şunlardır: Yeni doğan çocuğun yüzü yakınlarından başkasına kırkı çıkıncaya kadar gösterilmez.1, 2 Çocuğun bezi dışarıya asılmaz. Gece dışarıdan gelenler loğusanın ve çocuğun yanına alınmaz.
Bebek yüz üstü uyuduğu zaman yastık ile arasında karbondioksit oranı artınca bebek bayılarak ani ölüm gerçekleşir. Bebeğin üzerine battaniye veya kalın örtüler örtüldüğü zaman nefesi kesilerek ani ölüme sebep olabilir.
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
Sağlıklı bebeklerde bıngıldak genellikle 12.-18. aylar arasında kapanmaktadır. Bununla birlikte, bazı bebeklerde bıngıldağın kapanması 24. aya kadar uzamaktadır. Bazı bebeklerde ise ön bıngıldakla birlikte arka bıngıldak da görülmektedir; bu bıngıldağın ise en geç 3. ayda kapanması gerekmektedir.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Çocuklarda şaşılık, güneşte bir gözünü kısma ya da kapatma; başı öne ve yana eğme gibi baş pozisyonlarıyla kendini gösterebilir. Yeni başlayan şaşılıklarda ise çocuk; çift gördüğünü ifade edebilir, sık sık takılıp düşebilir, okumada ve yazmada zorlanabilir. Ayrıca şaşılık gelişen çocukta baş ağrısı da görülebilir.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Genel anlamda bebeklerin %10'luk kısmında burunlarının geniş olması nedeni ile yalancı şaşılık görülebilmektedir. Bunun haricinde bebeklerde ilk 4 aya kadar, ara ara gözlerde kayma olması gayet normal ve sık karşılaşılan bir durumdur. Ama önemli bir ayrıntıyı kaçırmamak gerekir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Bebek annesinin kokusunu nasıl tanır? Gebelik sıvısının, anne karnındayken bebeğin ağız ve burnunda dolaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan şöyle konuştu: “Bebekler kokuları ayrıştıramayabilir ama kendilerine yakın, sevdikleri kokuyu hissettiklerinde hareketlenirler.
Yaşamın ilk yılı bebeğin anneye her yönüyle bağımlı olduğu bir dönemdir. Çocuk yürümeye ve koşmaya başladığında ise kendi başına hareket etme, bağımsız olma isteği içinde olmasına rağmen anneyi etrafında görmekten, onun yanında olmaktan hoşlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri