Anal fissür (makat çatlağı) için hangi bölüme gitmeliyim? Şimdi asıl sorumuza gelelim: Fissüre hangi bölüm bakar? Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Makat hastalıklarına proktoloji bölümü bakmaktadır. Proktoloji doktoru, Genel Cerrahi alanı içinde yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi ve uzman olan hekimleri ifade etmek için kullanılır.
Proktolojik muayene Ankara; halk arasında “makat muayenesi” olarak da bilinmektedir. Kişinin yan veya sırt üstü pozisyonda yattığı bu muayene esnasında makat bölgesi, çevre dokular ve rektum bölgesi detaylı olarak incelenir. Muayene sırasında hem el hem de muayeneye özel aparatlar kullanılabilir.
Makat çatlağı (anal Fissür) belirtileri olan hastanın poliklinikte yapılan muayene ile teşhis konulabilmektedir. Makat çatlağı muayenesinde görerek ve parmakla kontrol yapılmaktadır. 40 yaş üstündeki hastalarda diğer hastalıkları elemek için kolonoskopi veya rektosigmoideskopi tetkiklerinin yapılması önemlidir.
Makatta yırtık zaman zaman kendiliğinden geçebilir. Ancak bunun için altında yatan hastalığın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Eğer kabızlık, ishal veya başka bir rahatsızlık buna sebep oluyor ve bu ortadan kalkıyorsa elbette iyileşme sürecine girilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür. Çünkü ameliyat durumunda, bu işlem cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Makat hastalıklarının tümünün muayene ve tedavisini genel cerrahi uzmanları yapmaktadır. Makat çatlağı tedavisi için proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübesi olan bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız önerilir.
Her hemoroidin görülmesi sırasında cerrahi tedavi önerilmemelidir. İç hemoroidin dört evresi bulunmakta ve genellikle üçüncü ve dördüncü evrelerde cerrahi tedavi yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Anal fissür (makat çatlağı) tanısı nasıl konulur? Anal fissür tanısı, uzman bir hekim tarafından yapılacak detaylı fiziki muayene ile kolaylıkla konulabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda rektum veya kolon bölgesinin incelenmesine yönelik olarak endoskopi işlemleri de uygulanabilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Proktoloji bölümü olan hastaneler ülkemizde bulunmaktadır. Bu hastaneler genellikle büyük şehirlerde bulunmakta olup, üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler olabilmektedir.
Proktoloji, sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsaktan başlayıp anal bölgeye kadar olan alandaki hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Daha net bir ifadeyle makat bölgesi hastalıklarının tanı ve tedavileriyle ilgilenen bilim dalı olarak da tanımlanabilir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Anal Fissür: Makatta yanma ile ortaya çıkan bir başka rahatsızlık da anal fissürdür. Bu rahatsızlık makat çatlağı olarak da bilinir. Kabıza bağlı olarak dışkılama esnasında fazla ıkınma nedeniyle ortaya çıkabilir. Anal Fistül: Bağırsak yapısının son kısmında gelişen apseler anal fistül olarak isimlendirilir.
Bitkisel tedavi ile geçebileceği kanısına inanarak umut bağlamaktadırlar. Aksine makat çatlağı tedavisi bitkisel yollarla değil ancak cerrahi yöntemler ile geçebilmektedir.
Makat Çatlağı Tedavisi Çok Kolay
Tedaviden bir kaç gün sonra kişi iyileştiğini hisseder. Bu dönem içerisinde ve sonrasında kabız kalmamaya özen gösterilmelidir. Bol su içerek, beslenme düzenini sağlayarak ve bol lifli gıdalar tüketerek kabızlığa çözüm bulunabilir.
Makat çatlağı direkt olarak hemoroide yol açmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri