1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Bu ibare 1 inci derece 4 üncü kademe memur anlamına gelir. Bu derecelendirme, ortaokul üstü 1 yıl mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler içindir.
Kadro derecesi, 657 sayılı DMK'ye tabi kadrolu memurların hepsi bir derece içinde çalışırlar. Memuriyette 1-15 arası dereceler bulunmaktadır. En düşük kadro derecesi 15 ve en yüksek derece 1'dir.
Birinci derece yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi kişilerdir. Ölüm izni süresi, birinci derece yakınlar dışındaki diğer akrabalar için ise 1 gündür. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar için ise ölüm izni süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
3. Derece Akrabalar
Amca/Dayı/Hala/Teyze ile Yeğen: %25. Yarı-teyze, yarı-hala, yarı-amca, yarı-dayı, yarı-yeğen: %12.5 - Ebeveyninizin üvey kardeşlerine veya üvey kardeşinizin çocuklarına verilen bir isimdir.
1- Bir derece 15 Ocak 2016'da görevde bulunan kamu personeline verilecek. Ayrıca bu tarihten önce emekli olanlarda 1 dereceden yararlanacak. 2- Düzenleme, 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek. 3- Bir derecenin yürürlüğe girmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayacak.
Devlet memurları öğrenim durumlarına göre 657 sayılı Kanunda belirlenen derece ve kademelerden göreve başlatılmakta, her yıl bir kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi yapmaktadır. Bu kapsamda 4 yıllık fakülte mezunları 9. derecenin 1. kademesinde göreve başlamaktadır.
Bakan Işıkhan, kanunla kamu çalışanlarına iki kez ilave 1 derece verildiğini belirterek, “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin disiplin suçları, yüz kızartıcı suçlar hariç affedilmiştir.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Kadro derecesi; Memurun görev unvanı ile direkt bağlıdır. Memur için kadro derecesi 5, veri hazırlama kontrol işletmeni için kadro derecesi 3, Teknisyen Yardımcısı için kadro derecesi 5, Şef için kadro derecesi 3, Şube Müdürü ve üst unvanlar için kadro derecesi 1 gibi.
Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlar hak edilmiş derece/kademelerinin üç derece yukarısı ve üç derece aşağı kadrolarına atanabilmekteler. Yani maaş aldığınız dereceniz 6/1 olmuş ise, Kurumunuz sizi üçüncü derece kadroya atayıp yeşil pasaport almanızı sağlayabilir.
Lise mezunu bir kamu görevlisinin kadro derecesi olarak 1. dereceye gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken SGK Başkanı Ceylan "Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur." dedi.
- 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, - 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, - 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetiniz olmalı. Ayrıca yükseköğrenim görmüş olmanız da şart…
– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi derseniz, bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor.
Dolayısıyla yeni başlayan ekonomist unvanında çalışan memurlar ek gösterge hakkından faydalanamamaktadır. Ekonomist unvanlı kamu görevlileri teknik hizmetler sınıfında yer alıp 4 yıllık lisans mezunu olan ve 9. dereceden işe başlayan tek unvandır.
Memur ve memur emeklilerine, 2024 ve 2025'teki zam oranlarının enflasyonun altında kalması halinde, enflasyon farkı zammı yapılacak. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), memurlara yapılacak zamla, en düşük memur maaşının 1 Ocak 2024'teki yüzde 46,81'lik artışla 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükseleceğini bildirdi.
"Mahalli idareler için 3+1 modeli"
"Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacak.
Öğretmenler göreve başladıktan sonra derece ve kademe alırlar. İlk göreve başlayan bir öğretmen 9/1 olarak göreve başlar. Yani 9. derece 1. kademe demektir. Bir yıl sonra öğretmen 1 kademe daha alır ve öğretmenin derece kademe seviyesi 9/2 si olur.
Peki kimler birinci derece memur, memuriyet derecelerinde ne etkili oluyor? Sürece ilişkin tüm detaylar etraflıca değerlendiriliyor. Düzenleme ile birinci derecedeki memurların tamamının 3600 ek göstergeden yararlanması bekleniyor. Peki, memuriyette kimler birince derece kategorisinde?
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; - Çocukları [ve eşleri], - Annesi [ve eşleri], - Babası [ve eşleri].
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
biyolojik olarak pedigride tek çizgi ile gidilebilen akrabalar 1.derecedir. bilimsel olarak anne, baba, kardeşler ve çocuklar 1. derece akraba iken, eşler eğer başka bir akrabalık durumu yok ise akraba değillerdir. ayrıca çocuğu olan birinin kardeşi mirasçısı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri