Sınırlı ehliyetsizler:Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar bu gruba girer. Ergin olmayanlar yasal temsilcilerinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ayrıca yasal temsilcilerinin rızası olsa dahi kefil olamaz, bağış yapamaz ve vakıf kuramazlar.
Sınırlı ehliyetliler: Bu kişiler gerçekte ergin ve ayırt etme gücüne sahip kısıtlı olmayan tam ehliyetli kimselerdir ancak bazı durumlarda hukuki işlem ve borç altına girme ehliyetleri sınırlı hale gelir. Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir.
Mesela evlenme, ergin kılınma, evlat edinilme ve adın değiştirilmesi. Sınırlı ehliyetsiz, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklara ilişkin davaları da tek başına açabilir. Sınırlı ehliyetsizler, yasal temsilcilerinin rızası olmadan kendileri için yapamayacakları işlemleri, başkalarının doğrudan temsilcisi olarak yapabilirler.
18 yaşını doldurmuş olmak. 17 yaşını bitirdikten sonra veli veya vasi izni ile evlenmek. 15 yaşını tamamlayan bir kişiyi, velisi ya da vasisinin izni ile ergin kılmak. Tüm bunlara ek olarak kısıtlı (akıl hastası veya akıl zayıflığı) olmamak fiil ehliyetine sahip olmayı sağlar.
Günümüzde sınırlı ehliyetsizlerin yapamayacağı işlemler aşağıdaki gibidir. Bunlar; Kefalet sözleşmesi yapmak, önemli miktarlarda bağışlamak, vakıf kurmak ve de rekabet yasağı sözleşmeleri yapmak şeklinde yer almaktadır. Genel olarak bu kişiler belirlenmekte olan işlemleri yapamazlar.
İlgili 18 soru bulundu
Yine öğretide şu kabul edilir: “Sınırlı ehliyetsiz kişi bir başkasının temsilcisi olarak her tür hukuki işlemi yapabilir.” Çünkü bir işlemde doğacak sonuçlar temsilci üzerinde değil temsil ettiği kişi üzerinde doğar. Sınırlı ehliyetsiz de temsilci sıfatında bulunabilir.
Evli kişiler eşinin onayı olmadan, Aile konutunu satma ve kiralama ve kefil olma işlemlerini gerçekleştiremeyecekleri için sınırlı ehliyetliler arasında sayılmaktadır.
MK 14; “Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.” Kısıtlı olma sebepleri de MK 405-408. maddeler arasında belirtilmiştir. Belirtilen özelliklere sahip olmak fiil ehliyetini ortadan kaldırır.
Türk Medeni Kanunu madde 455 hükmü gereğince vesayet altındaki sınırlı ehliyetsiz kişi vasisi tarafından kendisine bırakılmış olan serbest malların yönetimine ilişkin tüm işlemleri (işlem borçlandırıcı nitelikte olsa dahi) bizzat gerçekleştirebilir.
Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.
Sınırlı ehliyetliler: Tam ehliyetli olduğu halde birtakım sebepten ehliyeti sınırlanmış kişilerdir. Yasal danışman atanmış kişi ve evli eş bu gruptadır. Sınırlı ehliyetsizler:Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar bu gruba girer. Ergin olmayanlar yasal temsilcilerinin rızası olmadan borç altına giremezler.
Şu halde evlenme ehliyetinin temel iki şartı; evlenme yaşına ulaşmış olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmaktır. Bunun dışında sınırlı ehliyetsizler bakımından yasal temsilcinin izni de aranır. Evlenme, mahiyeti icabı, belirli bir bedensel, ruhsal ve zihinsel olgunluğu gerektirir.
Haksız fiillerinden sorumlu olan sınırlı ehliyetsizler yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler ancak karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza aranmaz (TMK 16).
Sınırlı ehliyetsizler kendilerini borç altına sokmayan işlemleri tek başlarına yapabilirler. Sınırlı ehliyetsizler kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kural olarak tek başlarına kullanırlar. Özelliklerinden dolayı yasal temsilcilerin bunlara müdahalesi kural olarak söz konusu olmaz.
➢ Tam ehliyetsizler, ayırt etme gücü olmayan kişilerdir. ➢ Ayırt etme gücü olmayan bu kişilerin, hukuki işlem ehliyeti ve haksız fiil ehliyeti yoktur. ➢ Tam ehliyetsiz, ayırt etme gücüne sahip olmadığı için onun adına ve hesabına işlemleri yasal temsilcisi yapar.
Sınırsız ehliyette, fiil ehliyeti için aranan şartların tamamına sahip olamamak söz konusudur. Kural bakımından bu kişiler fiil ehliyetine sahip değildir. Ancak bu kişiler kanun ile tamamen ehliyetsiz olarak da tanımlanmamıştır.
Ayırt etme gücüne sahip olan küçükler ve kısıtlılar ise yasal temsilcilerinin rızası ile mevduat hesabı açabilir ve bu hesap üzerinde tasarrufta bulunabilirler35. (TMK36 md.16) Ayırt etme gücüne sahip olmayan tam ehliyetsizler, geçerli bir şekilde mevduat sözleşmesi akdedemeyecekleri gibi bu kişilerin akdettikleri ...
Sınırlı ehliyetsizler, ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılardır. Sınırlı ehliyetsizler kendilerini borç altına sokan hukuki işlemleri ancak yasal temsilcilerinin rızasıyla yapabilirler.
Medeni Kanunun'nun 16. maddesi, uyarınca, ayırt etme yeteneği olmayan bir kişinin yaptığı işlemler geçerli olmadığı gibi, sınırlı ehliyetsizler ancak yasal temsilcilerinin onayıyla limited şirkete kurucu olabilirler.
Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
Yargısal erginlik için 15 yaşının tamamlanması küçüğün menfaati ve isteği velinin izni ve asliye mahkeme kararı gerekir. Ergin olmak, kısıtlı olmamak, ayırtım gücüne sahip olmak tam ehliyetli olmak için gereken şartlardır. Bu kişilerin ayırt etme gücü yoktur. Dolayısıyla hukuki işlem yapamazlar.
MK 14: “Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.”
Sınırlı Dava Ehliyeti
Ayırt etme gücüne sahip küçük ya da kısıtlılar, bir meslek ya da sanatın gerektirdiği işlerden doğan uyuşmazlıklarda, dava ehliyetine sahiptir. Ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar, tasarruf hakkı kendilerine bırakılan alacak ve mallardan doğan uyuşmazlıklarda, dava ehliyetine sahiptir.
Nitekim TMK. md. 14'e göre; “Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.”
Hak Ehliyeti Hangi Hallerde Sınırlanır? Türk Medeni Kanunu'ndaki bazı hükümler bazı haklara sahip olabilmeyi, yaş, cinsiyet, evlilik, yabancılık, ayırt etme gücüne sahip olup olmama, akıl hastalığının olması, mahkumiyet gibi durumlar açısından sınırlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri