Her paralel aralığı bir enlem derecesidir. Bütün paralel dairelerinin arasındaki uzaklık birbirine eşit ve 111 km'dir. Paraleller birbirlerini hiçbir zaman kesmezler.
Bir deniz mili 1 dakikalık açı ya da 1/60 derecelik enlem olarak tanımlanır. Ekvator Kutup arası 90ο dir. Bu da 90 x 60 = 5,400′ yapar.
Dünya üzerindeki dikey hayali çizgilere meridyen denmektedir. Meridyenler bir kutuptan başlayıp diğer kutba kadar uzanmaktadır. Tüm meridyenlerin birleşme noktası kutuplardır. Bundan dolayı meridyenler Ekvator kısmındayken aralarında 111 km mesafeye sahiptirler.
Enlemler arası mesafe
Aralarında uzaklığı sorulan noktalar arasındaki enlem farkı bulunur. İstenilen merkezlerin her ikisi de aynı yarım kürede ise, numarası büyük paralelden küçük paralel çıkarılır. Farklı yarım küredeler ise paraleller toplanır. Bulunan paralel farkı sabit uzaklık olan 111 ile çarpılır.
Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır. Kutup noktalarında birleşirler. 0 ve 180 derece meridyenleri karşı karşıyadır ve birbirini daireye tamamlar.
İlgili 21 soru bulundu
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Güney'i 19 x 81 = 1539 km iken, Kuzey'i 19 x 74 = 1406 km'dir. Yani Türkiye meridyen ve paralel sınırlaması açısından bir dikdörtgen değil, yamuk şekli içinde yer alır. formülü kullanıldığında; (1406+1539) x 666/2 = 980.685 km^2 olarak hesaplanır.
60. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 60 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
İlk boylam, Greenwich'den geçen çemberdir (böyle kabul edilmiş). Oradan başlayarak doğuya ve batıya doğru, hepsi aynı karakterde ve eşit aralıklarla dizilmiş diğer boylamlar yer alır. 360 dereceyi 360 adet boylam kat ediyorsa, demek ki aralarında tepe açısı 1 derece olan komşu yaylar oluşur.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Dünya'nın küresel geometrisinden dolayı meridyenler kutuplara doğru birbirlerine yaklaşır, ekvatora doğru uzaklaşırlar (tıpkı bir elma diliminde olduğu gibi). Ekvatorda meridyenler (ya da iki boylam) arası mesafe maksimum değeri olan 111.32 kilometreye ulaşır.
Enlem (kısaltması: φ, phi ya da Lat.) yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
45. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 45 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Soğuk ve kuru hava 30° kuzey ve güney enlemlerde alçalmaya başlar. Hava alçaldıkça sıcaklığı yükselir. Bu durum bulut ve yağış oluşumunu engeller. Sıcak çöllerdeki buharlaşma miktarı alınan yağış miktarından fazladır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Paralel daireler meridyenlere diktir. 90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
Her dairenin enlem numarası yaklaşık olarak dairenin ekvator ile yaptığı açıya eşittir. Bu durumda ekvator 0°, ve Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla 90° kuzey ve 90° güneyde yer almaktadır. Ekvator en uzun enlem dairesi olup ayrıca bir süper dairedir.
Özellikle meridyenler arasındaki uzaklık ekvator bölgesinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda her iki meridyen arasındaki uzaklık ise 111 kilometre şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda her bir meridyenin boyu birbirine eşittir. İki meridyen dünya arasında bulunan yerel saat farkı ise 4 dakika olarak ön plana çıkıyor.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
Ekvator'dan geçtiği kabul edilen (çizgi) enlem 0 derece olarak kabul edilmiştir. Kuzey Kutbu'na kadar olan mesafe 90 eşit mesafeli çizgilerle bölünerek hesaplanır. Her çizginin arasında 60 deniz mili mesafe vardır.
Enlem Derecesi
yani ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yıllık ortalama sıcaklık dereceleri düşer. güneş ışınlarının geliş açısının daralmasıdır. oranla 11 kat artar ve kayıp oranı % 99'a ulaşır.
Doğu: Iğdır ili Aralık ilçesindeki Dilucu Sınır Kapısı'nın 1,2 km. doğusunda, Azerbaycan (Nahcivan) sınırını oluşturan Aras Nehri (39°39'12"K, 44°49'05"D)
29. doğu meridyeni - Vikipedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri