Metallerin mekanik amaçla geliştirilmeleri için yapılan ısıl işlemin tavlama, normalleştirme, karbürleme, nitrürleme, su verme gibi 12 farklı yöntemini bu yazımızda bulabilirsiniz.
Isıl işlem, katı haldeki metal veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri ardına planlanarak uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır.
Isıl işlem, çeliğin, genellikle, oda sıcaklığının üzerindeki sıcaklık aralığında (100-1300oC) faz dönüşümlerini/yeni faz oluşumlarını içeren maksatlı ısıtma/soğutma peryotlarıdır. Isıl işlem süreleri, iş parçasının boyutlarına bağlı olarak saniye ölçeğinden günler/haftalar ölçeğine değişir.
Isıl işlem İngilizcede Heat Treatment olarak ifade edilmektedir. Anlam bakımından ise metallerin mekanik özelliklerini yani aslında sertlik, mukavemet ve benzeri durumları geliştirmek amacıyla uygulanan işlemlerin genel ismi olmaktadır. Bu açıdan da temelde metalurjik bir işlem türü olarak değerlendirilebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Isıl işlemin en yaygın olarak kullanıldığı malzemeler demir ve çeliktir. Malzemeye yüzey sertleştirmek, mukavemet kazandırmak ve şekil vermek gibi amaçlarla uygulanan ısıl işlem belirli bir sıcaklıkta özel fırınlarda malzemenin atomlarının hareketlerinin kontrol altına alınması işlemidir.
Isıl işlem, bir malzemenin sertleştirilmesi ya da yumuşatılması gibi istenilen bir sonuç elde etmek için, normal olarak aşırı sıcaklıklarda ısıtma veya soğutma kullanımını kapsamaktadır. Isıl işlem teknikleri tavlama, sertleştirme,çökelme güçlendirmesi, temperleme ve su vermeyi içerir.
pastörizasyon, haşlama, kızartma, eritme, pişirme, kavurma, miks hazırlama ve benzeri işlemler için kullanılırlar. yaptığından homojen bir sıcaklık dağılımı söz konusudur. Dış yüzeylerin sertleşmesini önlediklerinden ürün kalitesi artmaktadır.
Gıdalardaki tüm patojen mikroorganizmaları öldürmek. mikroorganizmaların ısı etkisiyle faaliyetlerini engellemek ve gıdalara sürekli bir dayanıklılık kazandırma işlemine “ISI UYGULAYARAK MUHAFAZA” yöntemi denir. Bu amaçla uygulanan ısıtmaya ise “ısıl işlem” denir.
Isıl İşlem Neden Yapılır? Isıl işlem daha çok metallerin metalik özelliklerini geliştirmek amaçlı ele alınmaktadır. Özellikle sertlik ve mukavemet ile beraber şekil bakımından ön plana çıkar. Ayrıca metal bir parçanın özelliklerinde bazı değişiklikler yapmak için uygulanmaktadır.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Tavlama, metali yumuşatma amaçlı uygulanan ısıl işlemlerin geneline verilen isimdir. Tavlama yapılarak malzemenin işlenebilirliği, sıcak ve soğuk şekillendirme kabiliyeti arttırılır ve işleme, dövme veya kaynak sonrası oluşan iç gerilimler alınır.
İndüksiyonla sertleştirme işlemi, çeliklerin ve diğer alaşımlı çeliklerin yüzeylerini sertleştirmekte kullanılır. Isıl işlem uygulanacak parçalar bakır bobin içine yerleştirilir, sonrasında bakıra alternatif akım uygulanarak parça sıcaklığının dönüşüm sıcaklığının üzerine çıkması sağlanır.
Nitrürleme ile yüzey sertleştirme işlemi, çeliğe difüzyon yoluyla azot verme işlemidir. İşlem sırasında atom çapı 0,71 A° olan N, demir kafesine nüfuz eder.
Tavlama işlemi demirin ya da çeliğin istenilen hale getirilebilmesi adına uygulanan bir ısıl işlem türüdür.
Isıl işlem fırınları ise malzemelerin faz sıcaklıklarına kadar gaz ortamında ısıtıldığı fırınlardır. Tavlama ve ısıtma işlemleri esnasında azot gibi koruyucu gazlar aracılığıyla oksidasyon ve dekarbürizasyon engellenmiş olur. Propan, metan, etan ve bütan gibi gazlar ile karbon açısından zengin bir atmosfer elde edilir.
Kullanım sıcaklığı 1700 C'ye kadar, istenilen ölçülerde ısıl işlem fırınları imalatı gerçekleştirmekteyiz. Üretmiş olduğumuz ısıl işlem fırınları ülkemizde ve dünyanın bir çok bölgelerinde kullanılmaktadır.
Yumuşatma, ısıl işlemin temelidir. Genel olarak takım çelikleri yumuşak durumda teslim edilir. Çeliğin önce 780 – 1250 0C arası tavlanması ve daha sonra soğutulması (su verilmesi) işlemidir. Takım çeliklerinin sertleştirilmesi imalat çeliklerinden farklı olarak bir dizi ısıtma ve soğutma işlemini kapsar.
İndüksiyon sertleştirme nedir? İndüksiyon sertleştirme işlemi, malzemenin yüzeyinin yüksek sıcaklıklara çıkarılıp hemen ardından soğutulması ile sertlik kazandırılan hızlı bir yöntemdir. Bu işlemde parçanın tüm yüzeyi veya sadece istenen bölgesi, talep edilen derinliğe kadar sertleştirilebilir.
Bir parçanın, iki farklı ısıl işleme tabi tutulmasıdır ya da bir tavlama süreci ardından sertleştirme yapılmasıdır. Çoğunlukla, bir ısıl işlem sonucu istenilen sertlik/tokluk seviyesine ulaşmak için düşük sıcaklıklarda uygulanan bir termal uygulamadır.
Sementasyon veya Karbürizasyon en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olup; karbon içeriği düşük olan çelik malzemelerin yüzeyine katı, sıvı veya gaz ortam içerisinde çeliğin yüzeyine karbon emdirilmesi (difüzyon) esasına dayanır.
Isıl İşlem Operatörü, çeşitli malzemelerin ısıl işlem süreçlerini kontrol etmek ve yönetmek için sorumludur. Operatörler, ısıl işlem ekipmanlarının ayarlarını yapmak, ürünleri ısıtmak ve soğutmak için gerekli kontrolleri yapmak ve ürünleri izlemek için görevlidir.
Çelikten imal edilen parçaların en uygun hızda soğutulması ve istenilen yüzey sertliğinin elde edebilmesi amacıyla kaliteli parafinik baz yağlara üstün performanslı katık ilavesi ile geliştirilmiş ısıl işlem yağıdır.
Normalleştirme, bir malzemenin önceden belirlenmiş yüksek bir sıcaklığa ısıtıldığı, bu sıcaklıkta belirli bir süre (genellikle 10-20 dakika) tutulduğu sonra oda sıcaklığına ulaşması için havada serbestçe soğumaya bırakıldığı bir ısıl işlem olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri