Genç arıcılar, lavanta bahçesi yaparak, bu eşsiz balı tercih etmektedir. Ülkemizde sadece lavantanın balından gelir elde edilse, bu yeterli olacaktır. 1 dönüme 2 kovan konur ve ortalama 20 kilo bal vermektedir.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
10 dönüm lavantadan ne kadar gelir elde edilir
Yıl 1 verim vermez. Yıldan sonra dönüme ortalama10 litre yağ verir.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
İlgili 43 soru bulundu
Gerek internette ve gerekse de tarımla ilgili yayın organlarında, sık sık lavantanın çok karlı bir tarım ürünü olduğu ve yetiştirmesi çok kolay bir bitki olduğuna dair bilgiler verilmektedir.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Su bilindiği gibi insan da dahil her canlının hayatına devam edebilmesi için gerekli olan en temel besin kaynaklarından biridir. Lavanta çiçeği de sıcaklığı ve suyu çok seven bir bitkidir. Sulama işlemi lavanta çiçeklerinin uzamasını ve yaprak güzelliğini direkt olarak etkiler.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
1 Dönümden Ne Kadar Lavanta Çıkar? Dekara sapsız kuru çiçek verimi, lavanta türüne, çeşidine, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle 100 kg ile 150 kg arasında değişen bir verim elde edilir.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
10 dönüm ve üzeri adet alımlarda adet fiyatı şu an 2,75 TL dir. Kasım ayı itibariyle verilecek siparişlerde bu ücret artacaktır.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
Çoğu çiftçi yaz aylarında, sıcak ve yağışsız bölgelerde 3-4 defa sulama yapmaktadır. Damlama sulama uygularlar ve bitkiler haftada bir kez, özellikle de hasattan 1-2 ay önce (ABD'de Haziran-Temmuz), 20 dakika boyunca sulanır. Çoğu lavanta yetiştiricisi sadece kök bölgesine damlama sistemi ile sulama yapar.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Bitkinin ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle düzenli olarak her gün, güneş alan bir yerde en az 10 saat bekletmek gerekir. Bitkiler doğrudan güneş ışığını sevmezler, bu nedenle güneşin dik açıyla geldiği zamanlarda pencereyle saksı arasına beyaz bir örtü gerilmesi önemlidir. Lavantanın sık sulanması gerekmez.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz'de sıkça yetiştirildiği gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da bu bölgelerde lavanta kokusu oldukça sık kullanılmaktadır. Lavanta hangi iklimde yetişir sorusuna ise kurak iklim, yumuşak kışlar ve güneşli yazların olduğu bölgelerde yetiştirilebilir şeklinde cevap verilebilmektedir.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Lavanta bahçeleri Keçiborlu İlçesi'ne bağlı Kuyucak Köyü'nde bulunmaktadır. Isparta İl Merkezine 50 km mesafede olan Kuyucak Köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 25 km, Antalya-İstanbul Karayolu'na 10 km uzaklıktadır.
Türkiye'de ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta (L.x intermedia var. Super A) tarımı yapılmakta, bu yörelerin özellikle sulanmayan, kıraç ve eğimli arazilerine çok iyi uyum sağlamaktadır.
Lavanta Bahçeleri gezileri ( giriş ücretlidir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri