Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır. Şeytan, insanları kuruntulara, olmayacak hayallere ve gerçekle hiçbir ilgisi bulunmayan düşüncelere gark ettirir. Şeytanın bunu yapmasındaki temel amaç insana Allah'ı ve ahiret gününü unutturmak istemesidir.
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah'ı zikretmektir. Kuran'da şöyle buyurulmuştur: Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın.
Aşırı sorumluluk, İmanı sorgulama, suçluluk duyguları ve bazen ibadetten uzaklaşma ile devam eden bu durum obsesyonların artmasına ve obsesif kompülsif bozukluğun başlamasına neden olarak kişinin hayatını oldukça etkileyebilmektedir.
Şeytan görevini yapar ve insanların zayıf anını takip eder. Açık bir tarafını bulursa, vesveseye başlar. Kuranda da şeytanın apaçık bir düşman olduğu belirtilmektedir. İmana aykırı gelen, ibadette soğukluk yaratan ve kafa karışıklığına sebep olan bütün durumlar vesvese durumlarıdır.
Dinî terminolojide vesvese/visvâs, “şeytanın veya nefsin insana kötü ve zararlı telkinde bulunması, şeytandan yahut nefisten gelen, insanı dine aykırı aşırı davranışlara yönelten telkin”; vesvâs “şeytan, şeytanın insanın içine attığı saptırıcı dürtü, faydasız söz, şüphe ve tereddüt” anlamlarında kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Vesvese, insanı yanlış ve batıl yollara saptırabilir. Hatta vesvese neticesinde insan akli dengesini bile kaybedebilir. Bu açıdan rahat olun, kendinize zarar vermeyin. Bundan kurtulmak için sık sık Euzu çekerek Allah'a sığının, İhlas, Felak ve Nâs surelerini anlamları ile birlikte okuyun.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Vesvese Psikolojik mi? Halk deyimiyle vesvese olarak bilinmekte olan bu durumdan birey huzursuz oluyorsa, günlük hayatını kötü etkiliyor ve zaman kaybettiriyorsa bu ruhsal bir rahatsızlığın habercisidir.
1- Yüce Allah'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) iman edenler. 2- Kuran-ı Kerim'i bilip içindekileri yaşayanlar. 3- Fakir, yetim ve düşkün olanları koruyanlar.
Peygamber (s.a.s.) 'Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz? ' diye sormuş, oradakiler de 'Evet!' deyince, 'İşte bu (korku) imandandır (akla gelen vesvese de zarar vermez).” (Müslim, Îmân, 209 [132]) buyurmuştur.
Değerli kardeşimiz, Bu sorunun cevabı şudur; İfrata varmaması, yani aşırıya kaçmaması ve insana galip gelmemesi şartıyla vesvesenin aslı uyanıklığa sebeptir, araştırmaya davetçidir ve ciddiyete vesiledir. Kişideki lakaytlığı atar, umursamazlığı def eder.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Musibet denilince genellikle, insanın bedenine isabet eden hastalıklar ve belalar anlaşılır. Vesvese ise kalbe arız olan manevi bir hastalıktır.
Vesvesenin çeşitleri:
İnsanın ilgi alanına giren, insanla alakalı neler varsa, şeytan her konuda, her hususta, her meselede vesvese verir, o konularda insanı yanıltır, saptırır ve kandırmaya, aldatmaya, yanlış yola yönlendirmeye, etkisi altına almaya çalışır.
“Acaba müminlere bu derece zarar veren ve onları rahatsız eden vesvese, ne hikmete binaen insana bela olmuş?” Bu sorunun cevabı şudur; “İfrata varmaması yani aşırıya kaçmaması ve insana galip gelmemesi şartıyla vesvesenin aslı uyanıklığa sebeptir, Araştırmaya davetçidir ve ciddiyete vesiledir.
Halk arasında takıntı, vesvese hastalığı olarak da bilinir. Türkçeye saplantı-zorlantı bozukluğu olarak çevrilmiştir. Tedavi edilmediğinde iş, sosyal, okul ve aile hayatını hayatı oldukça etkileyen bir bozukluktur. Takıntılar (Obsesyonlar), sürekli olarak akla gelen ve hoş olmayan fikir, düşünce ve görüntülerdir.
Şeytan, sizi fakirlik ile korkutur ve sizlere çirkin şeyler ile emreder. Allah Teâlâ ise size taraf-ı ilâhisinden bir mağfiret, bir fazl vaad buyurur. Ve Allah Teâlâ vâsidir, alîmdir. Şeytan sizi (hayırda harcamakla) muhtaç olacaksınız diye korkutur, sizi cimriliğe ve çirkin şeylere teşvik eder.
Şeytan iki şeyden korkar. Birincisi Hz. Ömer gibi öfkesini sırf Allah rızası için kullananların gazabından ; İkincisi ABD'yi yöneten gizli iradenin kötülüğünden…
Hırsızların, eskici dükkânlarını değil de ekseriyetle kuyumcu dükkânlarını soymak istemeleri gibi, şeytan ve avenesi de, Allah yolunda hizmet ve gayret edenlerle daha çok uğraşırlar. Bu sebeple hizmet ehli, ihlâs ve takvâ zırhını kuşanmayı hiçbir zaman ihmâl etmemelidir.
Halbuki bu durumun sizden kaynaklanmadığını, şeytanın telkini olduğunu ve sizin de bundan dolayı bir mesuliyet altına girmediğinizi, günahkâr olmadığınızı anladığınız zaman vesvese kendiliğinden gidecektir. Vesveseyi gözünüzde büyütmeye gerek yok.
Böyle vesveseler birçok kimsede olabilir. İmanım gitti diye şüpheye düşmemeli, böyle düşüncelere önem vermemeli, her zaman Allahü teâlâyı anmaya çalışmalıdır! Peygamber efendimiz, (Şeytan vesvese verir. Allah'ın ismi zikredilince, söylenince kaçar.
İslâma göre vesvesede kesin hüküm şudur: Vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zararı, zarar verdiğini düşünerek evhama kapılmak, ümitsizliğe düşmek, huzurdan kaçmak, ibadetten vaz geçmektir. Vesvese, yani, kötü hayaller, düşünceler, şeytanın kalbimizin aynasına attığı görüntülerdir.
Vesvese genel olarak insanı kötü¸ din dışı ve ahlâk dışı davranışlara yönelten bir iç itilme olarak hissedilir. Bu anlamdaki vesvesenin kaynağı şeytandır. Vesvesenin ihtiyattan kaynaklandığı zannedilse de aslında öyle değildir. Zira ihtiyat kesin bir şeye dayanırken vesvesenin kaynağı tereddüttür.
“Vesvese imanın ta kendisidir.” “Namazda vesvese dinden ve sarih imandandır.” “Diliyle söylenmedikçe, kalbiyle tasdik edilmedikçe Allahü Teâlâ ümmetimin içinde olan vesveseleri affeder.”
Bu örneği imanın diğer rükünlerine de tatbik edebiliriz. Yalnız bu gibi tereddüt ifade eden şek ve şüpheler kalpte değil de, akıl ve hayal aleminde olursa, imana bir zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri