İngiltere ile Fransa İtalya'ya bu toprakları kesin olarak alabileceği vaadinde bulunmuştu. Ayrıca İtilaf devletlerinin, Trablusgarp'ın işgaline izin vermesi ve desteklemesi, Osmanlı topraklarında gözü olan İtalya'nın taraf değiştirmesinde etkili oldu.
İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri grubuna karşı savaştı. İtalya I. Dünya Savaşı başladıktan sonra İttifak Devletleri grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi.
Londra Paktı ya da Londra Anlaşması, 26 Nisan 1915 tarihinde, Büyük Britanya, Fransa, Rusya ve İtalya arasında yapılan gizli bir anlaşmadır.
1882 yılında, Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Üçlü İttifak'ı oluşturan İtalya, I. Dünya Savaşı'nın başında tarafsız olmasına rağmen, 1915'te Londra Paktı ile İtilaf Devletleri arasına katıldı.
I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu'nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD'nin katıldığı) İtilaf Devletleri, Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın oluşturduğu (daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan'ın katıldığı) İttifak Devletleri'yle savaştı.
İlgili 17 soru bulundu
İngiltere ile Fransa İtalya'ya bu toprakları kesin olarak alabileceği vaadinde bulunmuştu. Ayrıca İtilaf devletlerinin, Trablusgarp'ın işgaline izin vermesi ve desteklemesi, Osmanlı topraklarında gözü olan İtalya'nın taraf değiştirmesinde etkili oldu.
İtalya, Birinci Dünya Savaşına doğru Üçlü İttifak'tan ayrıldı ve tarafsızlığını ilan etti. Savaşın ilerleyen yıllarında İtalya; İngiltere, Fransa ve Rusya›nın liderliğindeki İtilaf Devletleri›ne katılarak Almanya ve müttefiklerine savaş ilan etti.
Çok çetin çatışmalarla geçen İtalya Cephesi, 29 Nisan 1945'te İtalya topraklarındaki Alman birliklerinin Müttefikler'e yenilmesi ve İtalya'nın kayıtsız şartsız teslim olması ile cephe kapanmıştır.
İtalya önceleri İttifak Devletleri grubunun içerisindeydi fakat 1915'te İtilaf Devletleri'nin yanında savaşa girdi (1915 yılı İtalya'nın savaşa dâhil olduğu yıldır ve İttifak Devletleri'nin saflarında asla savaşmamıştır). Savaşın ilerleyen safhalarında ABD İtilaf Devletleri'ne katıldı.
İtalyanlar, 29 Eylül 1911'de Trablusgarp ve Bingazi'yi ele geçirmek için Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. Ancak aralarında Mustafa Kemal'in de bulunduğu Türk subaylarının öncülük yaptığı direniş hareketiyle karşılaştılar.
İttifak Devletleri, Bağlaşma Devletleri ya da Merkezî Devletler, Almanya (ve yanında katılan Alman sömürge bölgeleri), Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devletinden oluşan devletler ittifakıdır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. Diğer ana ittifak ise, İtilaf Devletleri olarak adlandırılır.
Sykes-Picot Antlaşması, 16 Mayıs 1916 tarihinde Britanya İmparatorluğu ve Fransa arasında yapılan, daha sonra Rusya'nın da katıldığı Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören gizli antlaşmadır.
Başta Antalya olmak üzere, Güneybatı Anadolu'daki İtalyan işgali ise herhangi bir mücadele olmadan sona ermiştir. Millî Mücadele'deki kesin sonuca Batı Cephesi'nde yapılan muharebelerle ulaşılmıştır.
- Hükümetin Alman hayranlığı, - Almanya'nın Savaşı kazanacağı düşüncesi, - Siyasi yalnızlıktan kurtulma gibi sebeplerden dolayı Almanya'nın yanında savaşa girmiştir. Yavuz ve Midilli zırhlı gemilerinin Rus limanlarını bombalamasının ardından Osmanlı Devleti fiilen savaşa girmiştir.
İtalya'nın Ege Adaları'na ilgisi, 1911 yılı sonunda başlamıştı. 29 Eylül 1911'de başlayan Trablusgarp Savaşı'nda istediği başarıyı elde edemeyen İtalya, Osmanlı Devleti'ni dize getirecek bir koz arayışına girmiş, bu kapsamda 1912 yılı Mayıs ayında Oniki Ada'yı işgal etmişti.
Giriş I. Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Dört yıldan uzun süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.
İtilaf Devletleri; İngiltere, Rusya ve Fransa'dan oluşmaktadır. Savaş başladıktan sonra İtalya da bu cepheye katılmıştır. İttifak Devletleri ise; Almanya, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu ve İtalya'dan oluşmaktaydı fakat savaş başladıktan sonra İtalya; İtilaf Devletlerine katıldı.
Almanya, 1 Ağustos 1914 yılında Rusya'ya savaş ilan ederek resmi olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmış oldu (Wilke, 2007: 16).
Bizim memleketimize herhangi bir suretle göz koyamaz, bunu aklından çıkarmalıdır! Sonra da söylediği söz şu oldu herkese karşı: Efendim dedi, Söylediklerimi dinlediniz. Benim fikirlerim bu, Mussolini'nin bu sözlerine karşı! Bunları istiyorum ki sefir kendi memleketine, Mussolini'ye olduğu gibi yazsın!
Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir.
1919'da I. Dünya Savaşı'nda savaş pilotluğu yapmış olan yazar Gabriele D'Annunzio'nun Fiume'de (bugünkü Rijeka) ele geçirmesiyle korporatif bir sisteme, kitle gösterilerine ve faşizm tarafından devralınan sembolizme dayanan ilk ön-faşist rejim kurulmuş oldu.
1-İtalyanlar Trablusgarp'ı ele geçiremeyince Osmanlı Devleti'ni barışa zorlamak için On İki adayı işgal etti. 2-Balkan Savaşı'nın başlaması üzerine Osmanlı Devleti. İtalya ile anlaşma yapmak zorunda kaldı.
Birinci Dünya Savaşından sonra Anadolu'da İtalyanların işgal ettiği yerler Antalya, Muğla, Burdur, Afyon, Akşehir ve Konya gibi Batı Akdeniz ve İç Ege'de kalan bölgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri