152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak olan Yusufeli'nin ilçe merkezi ve köylerde süreç başladı. Sular altında kalacak 7 köyden 1'i olan İşhan köyünde yaşayanlar, eşyalarını toplayıp, kendilerine ait araç ve kamyonetlerle yeni evlerine taşıdı.
Türkiye'nin en yüksek dünyanın üçüncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı inşaatında sona gelindi. Baraj nedeniyle Artvin'in Yusufeli ilçesi yeniden taşınıyor. Yusufeli'nin bu taşınması yaklaşık 1,5 asırda yani 150 yıl içerisinde 7. kez olacak. Yusufeli taşınma bitince Türkiye'nin en yeni ilçesi olacak.
Geçmişi 153 yıl öncesine dayanan Artvin'e bağlı Yusufeli ilçesi farklı nedenlerle şimdiye kadar tam 6 kez taşındı. Ancak ilçe bu kaderini yenemedi ve yedinci defa taşınmak zorunda kaldı.
Yeni yerleşim yeri 2 katlı modern evlerin olduğu 520 köy evinden oluşuyor. Dev baraj yükseliyor, Yusufeli halkı yeni köylerine taşınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, baraj dolayısıyla su altında kalacak Artvin'in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim alanlarına taşınmaya başladığını bildirdi.
11 Şubat 1950 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5531 sayılı yasayla ilçe merkezinin yeri değiştirilmiştir. Yusufeli Barajı'nın hizmete girmesi nedeniyle ilçe merkezi Eylül 2022'de yeni yerleşim yerine taşınmaya başladı.
İlgili 25 soru bulundu
Yusufeli kazası 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla Erzurum'dan alınarak Artvin vilayetine bağlanmıştır. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi Ersis'ten Öğdem'e nakledilmiştir.
Eski ilçe merkezine ulaşan baraj sularının yağmurlar ve eriyen kar sularıyla hızlı şekilde yükselmesiyle 29 Mart'ta eski ilçe tamamen boşaltılarak güvenlik amacıyla vatandaşların girişine yasaklandı.
Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanarak 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ndeki (HES) su yüksekliğinin 125 metreyi aşmasıyla eski ilçe merkezi tamamen sular altında kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla 22 Kasım'da hizmete açılacak Yusufeli Barajı, Türkiye ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydaların yanında devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun da sahibi olacak.
Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli Barajı ve HES Projesi dolayısıyla su altında kalacak ilçe merkezindeki okulların, yeni yerleşim yerine taşınarak 24 Ekim 2022 tarihinden itibaren eğitim öğretime burada devam edeceğini söyledi.
Yusufeli, Artvin genelinde, dışa en çok göç veren ilçe konumundadır. İlçe nüfusu sürekli bir azalış trendi içindedir. İlçenin nüfusu 1990 yılında 37.060 iken, 2000 yılında 29.133'e ve 2008 yılında da 22.220'ye gerilemiştir. 61 Köy ve 1 Beldeden oluşan İlçenin Merkez Nüfusu 6.106, köy nüfusu ise 16.114'tür.
İlçede yaşanan mikroiklim, zeytin, üzüm ve turunçgillerin bölgede yetiştirilmesi açısından elverişlidir. Bu da ilçe ekonomisine turizm haricinde gelir sağlayan önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli'nin ailesi de Yusufeli'den gelmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
Türkiye'nin en büyük iskan projesinde sona geldik. Baraj nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli ilçemizi yeni yerine taşımaya başladık.
Kaynak: www.dsi.gov.tr. Yusufeli Barajı ve HES'in inşaatı neticesinde oluşacak baraj gölü, Yu- sufeli ilçe merkezini ve 3 köyünü tamamen su altında bırakacaktır. Ay- rıca 16 köy ve/veya arazileri de kısmen su altında kalacaktır.
Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 22 Kasım 2022 tarihinde hizmete alınmasının ardından barajdaki su seviyesi kontrollü şekilde yükselmeye ...
Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapım çalışmaları devam eden baraj inşaat sahasında meydana gelen kazada 1 işçi öldü, 3 işçi de yaralandı.
Bölgede üretilen ürünler arasında çeltik, zeytin, domates, kavun, karpuz ve hıyarın yanı sıra ceviz, kiraz, kayısı, şeftali, üzüm ve uzun dut da bulunuyor.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Yusufeli'nin eski ilçe merkezinin yanı sıra Irmakyanı, Yeniköy, Çeltikdüzü, Kınalıçam ve Meşecik köyleri de tamamen baraj suları altında kaldı. Borçka'dan gelen Malik Erdoğan, yeni ilçe merkezini görmek için bulundukları bölgede eski ilçe merkezinin tamamen sular altında kaldığına şahit olduklarını söyledi.
YUSUFELİ BARAJI'NDA SU YÜKSEKLİĞİ 188 METREYE ULAŞTI
Artvin'de inşa edilen ve 275 metrelik yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, çift eğrilikli ince kemer beton barajlar kategorisinde dünyanın en yüksek 5. barajı unvanına sahip.
DSİ Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, gövde yüksekliği 250 metreye çıkan Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES'i geride bıraktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri