1.Dünya savaşını itilaf devletleri kazanarak ittifak devletleri yenilgiye uğramıştır. İttifak devletleri arasında yer alan Osmanlı, Avusturya ve Macaristan devletleri yıkılmıştır. Özellikle Asya ve Avrupa da kurulan imparatorlukların düşmesi bu savaşın en büyük etkileri arasında yer almaktadır.
Dünya Savaşı'nı Kaybeden Devletler
Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya – Macaristan İmparatorluğu'ndan meydana gelen İttifak Devletleri 1. Dünya Savaşı'nın kaybeden ülkeleridir.
Savaşın sona ermesiyle büyük emperyalist güçlerden dördü olan Almanya, Rusya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorlukları tarihe karışmıştır.
Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı? 1914 ile 1918 yılları arasında süren 1. Dünya Savaşı'nı, içinde İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya ve savaşa sonradan dâhil olan Amerika Birleşik Devletleri'nin bulunduğu İtilaf Devletleri kazanmıştır.
Birinci Dünya Savaşı başladığında İttifak ve itilaf devletleri olmak üzere iki grup bulunuyordu. İtalya ilk zamanlarda Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu gibi İttifak devletlerinin tarafında bulunurken sonradan İtilaf devletlerine katılmıştı.
İlgili 26 soru bulundu
Dünya Savaşı, yirminci yüzyılın uluslararası ilk büyük savaşı olarak bilinir. 28 Haziran 1914'te Saraybosna'da Avusturya-Macaristan veliahtı Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Arşidüşes Sophie'ye düzenlenen suikast, Ağustos 1914'te başlayan ve dört yıl boyunca birçok cephede devam eden savaşın fitilini ateşlemiştir.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Nitekim, 28 Haziran 1914'te Avusturya - Macaristan veliahtının bir suikast sonucu öl mesiyle başlayan kronoloji OsmanlI İmparatorluğu'nun 30 Ekim 1918'de İtilâf devletleriyle imzaladığı Mondros Mütarekesiyle sona ermiştir.
Almanya, Alsas-Loren'i Fransa'ya, Eupen (Öpen), Malmedy (Malmedi) ve Monschau (Monşo)'nun bir bölümünü Belçika'ya, Memel'i (bugün Klaipeda) yeni kurulan Litvanya'ya, Yukarı Silezya'nın güney ucunu ve Batı Prusya'nın büyük bölümünü Polonya'ya, Yukarı Silezya'nın bir parçasını Çekoslovakya'ya bırakıyordu.
Enver Paşa hakkında bir çok tartışma ve iddaa vardır . en çok ise osmanlı devletini zorla 1.dünya savaşına soktuğu iddalarıdır .
Savaşın sonunda Mustafa Kemal 37 yaşındaydı. Birinci Dünya Savaşı'nın son aşamalarında, geriye kalan en büyük Osmanlı tümeni olan Yıldırım Ordular Grup Komutanlığı'nı komuta etmekle görevlendirildi.
Birinci Dünya Savaşı Neden Çıktı? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908'de işgal ettiği Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, 28 Haziran 1914 tarihinde Gavrilo Princip isimli bir Sırp milliyetçisinin Arşidük Fransuva Ferdinand'ı öldürmesi, Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan olay oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nda taraflar İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri olarak ikiye ayrılmıştır. Osmanlı Devleti bu büyük dünya savaşında ittifak devletleri tarafında yer almıştır. İttifak devletleri; Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan ve İtalya'dır.
Büyük oranda bir Alman şehri olan Danzig, Milletler Cemiyeti'nin koruması altında serbest bir şehir hâline geldi ve Doğu Prusya'da Baltık Denizi kıyısında küçük bir toprak şeridi olan Memel, en sonunda Litvanya'nın denetimine girdi. Avrupa dışında ise Almanya tüm kolonilerini kaybetti.
Osmanlı İmparatorluğu, 10 Ağustos 1920'de Müttefik Kuvvetleri ile düşmanlığı sona erdiren Sevr Antlaşması'nı imzaladı.
Almanya. Almanya 1884'ten 1. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Afrika kıtasında Alman Güneybatı Afrikası (Bugünkü Namibya), Alman Doğu Afrikası (Ruanda, Burundi, Tanzanya), Togoland (Togo) ve Kamerun bölgelerini sömürge altında tuttu.
Türkiye neden Almanya'ya savaş ilan etti? Times gazetesi, bundan tam 62 yıl önce, İkinci Dünya Savaşı'nın son günleri yaşanırken Türkiye'nin, Almanya ve Japonya'ya Savaş ilan ettiğini belirterek, burada amacın savaş sonrasında Türkiye ve İngiltere arasında yakın ekonomik işbirliği sağlamak olduğunu söyledi.
Avusturya Arşidükü Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te suikasta uğraması ile I. Dünya Savaşı patlak verdi. Savaşta Almanya'nın içinde olduğu İttifak Devletleri savaşı kaybetti. Kasım 1918'de, Alman Devrimi patlak verdi; II. Wilhelm ve tüm prensler tahttaki haklarının tamamından vazgeçti.
Giriş I. Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Dört yıldan uzun süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.
Bosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, 28 Haziran 1914'te Saraybosna'yı ziyareti sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahdı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürmesi Birinci Dünya Savaşı'nın fitilini ateşledi.
Sovyetler Birliği'nin tarafsızlığını garantiledikten sonra (Ağustos 1939 Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile), Almanya 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı.
Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri grubuna karşı savaştı. İtalya I. Dünya Savaşı başladıktan sonra İttifak Devletleri grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi. Savaşın ilerleyen safhalarında ABD İtilaf Devletlerine katıldı.
Almanya, 1 Ağustos 1914 yılında Rusya'ya savaş ilan ederek resmi olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmış oldu (Wilke, 2007: 16).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri