Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunarak büyük bir zafer kazanan
Fransızlar, Akka savunması karşısında direnç gösteremedi
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
Bir başka deyişle, Napolyon ilk iki yenilgisini Habsburglar ve İngilizlere alıyor.
Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin (Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları) sonunu getiren muharebe.
Devleti'nin de Fransız hükümetini tanımasını kolaylaştırmış, 1795 baharında Verninac'ın Fransız elçisi olarak İstanbul'a gelmesinin ardından Fransız Cumhuriyeti resmen tanınmıştır8. Fransız komutan ve devlet adamı Napolyon Bonapart, İtalya savaşlarından önce henüz tanınmayan bir generaldi.
İlgili 45 soru bulundu
Bana Türklerden kurulu bir ordu verin, size dünyayı esir alayım. Ben iyilik görevinden söz etmiyorum; ihtiyaç, kanunların başında, halkın refah düzeyi de adaletin başında gelir. Ben Napoléon Bonaparte.
Türk Hava Yolları on X: "“Eğer dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” Napolyon Bonapart https://t.co/BKJpVXBKPX" / X.
Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunarak büyük bir zafer kazanan Cezzar Ahmet Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon Bonapart: ''Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!'' sözünü söylemiştir.
Cezzar Ahmet Paşa, 16. ve 17. yüzyıllarda yaşamış bir Osmanlı devlet adamı ve askeridir. Babasının adı Mehmet Paşa idi. Çeşitli Osmanlı ordularında görev yaptı ve birçok Osmanlı seferinde yer aldı. En önemli başarılarından biri, 1593 yılında yaptığı Kırım Hanlığı seferidir.
16-18 Haziran 1815 tarihlerinde gerçekleşen Waterloo Savaşı Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlandı. Savaş aynı zamanda, Avrupalı güçler arasında 23 yıldır süren silahlı mücadelenin sonunu getirdi.
Zaten İtalya'ya düzenlediği seferlerle ünlü olan Napolyon, yerel güçler ile savaşmaları için 1798 yılında Fransız birliklerini Mısır'a sevketti. Sonunda, Memlükler'in yaşadığı yer olarak bilinen ve o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kuzey Afrika topraklarını kontrol altına aldılar.
Dünya Savaşı içerisinde İngilizler Çanakkale'den sonra Kut'ül-Amare'de Osmanlı İmparatorluğu'na ikinci kez mağlup olmuşlardı.
Napolyon, 24 Haziran 182'de Rusya'yı işgal etmiş ancak Rusların yıpratma savaşi başlatma nedeniyle ağır kayıplar vermiştir. Napolyon, Borodino Savaşını kazanmış ve Moskova'yı ele geçirmiş, ancak ölümcül Rusya kış şartlarından dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Barut dumanları dağıldığında Napolyon daha büyük bir şaşkınlık yaşadı; çünkü saldırıya yolladığı birliklerin önemli bir kısmı yok edilmiş ve kalanlar Cezzâr Ahmed Paşa'nın eline esir düşmüştü.
Cezzar Ahmed Paşa yeni kurulan Nizam-ı Cedid askeri birliklerini de bu savunmada başarıyla idare etmiştir. Bonapart'ın terk ettiği Mısır ve Suriye bundan sonra Fransa'nın etkin olarak bir daha boyunu gösteremeyeceği bir bölge olacaktır.
Ankara Çankaya'da bulunan menüsünde klasik steakhouse lezzetlerine yer veren, mekan sahipliğini Vedat Gözkıran'ın üstlendiği Cezzar Steak House'ta ünlüler geçidi yaşandı. Emre Kaya, Deha Bilimler, Tuba Ekinci gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok isim sevilen mekanda buluştu.
Top desteğine fazlasıyla düşkün olan Napolyon, öğlene doğru saldırıya geçti. Stratejik önemi büyük olan La Haye Sainte'nin ele geçirilmesini emrettiği Ney, bunu başaramadığı gibi piyade desteği olmadan düzenlediği süvari hücumuyla ordunun ciddi güç kaybetmesine neden oldu.
51 yaşında 1821 yılında mide kanserinden ölüyor. Burada kendisine sorulan “Fatih Sultan Mehmed mi büyük, yoksa siz mi daha büyüksünüz?” sorusuna Napolyon, şu cevabı veriyor: “Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam, çünkü ben, kılıçla zapt ettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım.
Popüler anlatılara göre, 22 Ağustos 1799 gecesi Napolyon, Büyük Giza Piramidi'nin kalbine girmeye cesaret etti. Güvendiği birkaç kişi eşliğinde, labirent gibi odaları keşfetmek için birkaç saat harcadığı ve hatta yapının içinde uyuduğu bildiriliyor.
olurdu.” Napolyon Bonapart.
Öyle ki Napolyon Bonapart “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” diyerek İstanbul'un merkezi konumunu aktarırken yine Fransız yazar ve politikacı Alphonse de Lamartin “Dünyaya bir kere bakmak zorundaysan sadece İstanbul'a bak!” şeklinde İstanbul'un mesajlarına teslim olmuştur.
1796'da Napolyon, İtalya'daki Fransız kuvvetlerinin komutanı olarak atandı ve emrindeki birlikler yalnızca bir yıl içerisinde İtalya'nın büyük bir çoğunluğunu Avusturya'nın ise bir kısmını hâkimiyetleri altına aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri