Kuran'ın sayfasını hatasız okumak için en az bir dakikanızı alır. Dolayısıyla hatim etmek en azından 10 saat sürer - ki 10 saat ayni hızla okumanız gerekiyor.
Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir. İstenilen şey kırk gün içinde bir defa Kur'an-ı Kerim'i tamamlamaktır.
Hatim indirmenin belli bir zamanı ve süresi yoktur. Hz.
Kur'an da yer alan bütün ayetlerin yüzden veya ezberden okunmasına kısa bir ifade ile hatim denir. Hatim Nasıl Yapılır? Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir.
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için 25 sevap verilir. Kur'ân-ı kerîm okunan yere rahmet ve bereket iner. Bu zaman yapılan duânın kabul olması umulur. Hatmin ve her türlü ibâdetin sevâbı, hem ölülerin ve hem de dirilerin rûhuna hediye edilip gönderilebilir.
İşte tüm merak edilenlerle sizlerleyiz. TRT 1 MUKABELE HANGİ KANALDA, SAAT KAÇTA? TRT 1'de her gün saat 05:20'de Kur'an-ı Kerim Hatm-i Şerif'i okunuyor.Kon TV ekranlarında mukabele ve hatim saat 05:00'te ekranlara geliyor. Meltem TV mukabele 2022 sabah saat 7:30'da yayınlanıyor.
Kur'an'ı abdestli okumak asıldır. Ancak Kur'an abdestsiz de okunabilir. Yani abdest almadan Kur'an'ı ezberden okumakta bir sakınca yoktur.
En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.
Bir cüz 20 sayfadan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'i hızlı okuyan birisi 20-25 dakikada bitirebilmektedir. Orta seviyede ve yeni başlayan birisi 40-45 dakika arasında bir cüzü bitirebilmektedir.
Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmetmeği nehy etti ve: «Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmeden dinde fakîh olamaz» buyurdu. Yanî bir kimse Kur'ân-ı kerîmi, mânasını tedebbür ve tefekkür ederek 1 gün 2 gecede hatmetmeğe gücü yetmez.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Hatim etmiş bir kişi okuduğu hatmi bir başkasına dil ile ve kalp ile verdiğini beyan eder ise o hatim sevabını diğer kişi de alabilmektedir. Bu yöntem ile kendisi hatim ibadeti yapamayan kişiler için yakınları veya sevdikleri tarafından yapılan hatim ibadeti alınarak duası yapılabilmektedir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Cünüp kimse, Kur'an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.
Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. CÜZ BAŞLANGICINI NASIL ANLARIZ?
Diyanet TV'de ise her gün saat 06:00'da ve saat 15:00'te Mukabele yayınlanıyor.Dost TV hatim ve mukabele ne zaman yayınlanacağı belli oldu. Mukabele ve hatim Dost TV'de ne zaman sorusunun cevabı 00:00, 06:00, 10:00 ve 13:00'te olarak açıklandı.
Diyanet TV yayın akışı bilgilerine göre mukabele saatleri her gün 06.00'da ve 15:00'da başlıyor. Sabahki mukabele de öğlenki mukabele de 1 saat sürüyor.
Hatim indirmek için ilk olarak bir hatim duasının okunması gerekir. Hatim duasının okunmasından önce ise iyi bir niyetin dilenmesi gerekir. Daha sonra hatim indirebilmek için Kur'an-ı Kerim'i biliniyorsa ezbere bir şekilde, bilinmiyorsa ise yüzünden direkt şekilde okunabilir ve bu şekilde de hatim indirilebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.
Yani bir İhlas sûresini okumakla Kur'ân'ın tamamını okuma hâlinde elde edilecek sevabın üçte birini elde etmek veya üç İhlâs okuyarak bir hatm-i Kur'ân sevabını elde etmek meselesi. Hadis-i şerif bunu da açık olarak ifade etmekte ve mü'minler, tâ bidayetten beri buna inanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri