Sezaryen doğum operasyonu genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat hazırlığı, anestezi prosedürleri, kan tahlilleri gibi sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek hemen taburcu olmaz, birkaç gün hastanede yatması gerekir.
Bunun sonucunda da bebeğini daha geç görmekte ve daha geç emzirmektedir. Bu durum hem anne hem de bebek için olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ancak bazı zorunluluk hallerinde doğum esnasında genel anestezi uygulandığını da ifade etmek gerekir. Sezaryen ameliyatları ortalama olarak 20 ila 40 dakika sürmektedir.
Sezaryen genellikle yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Sezaryen sonrası bebeklerin apgar skoru alınarak sağlık durumları belirlenir. Anne ve bebek sağlık durumuna bağlı olarak bir kaç gün hastanede gözlem altında tutulur.
Operasyon ortalama 30-60 dakika sürer. Bebek anne yanına ne zaman verilir? Sezaryende anne genel anestezi almışsa yani uyutulmuşsa uyandırılma süreci ameliyathaneden çıkış süresini geciktirebilir.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Sezeryan ameliyatından sonra genellikle yaklaşık 2 saat daha uyanma odasında durursunuz. Orada rahminizin küçülüp küçülmediği kontrol edilir ve kanamanın normal olup ağrı kesiciye ihtiyacınız olup olmadığına bakılır. Epidural bir anesteziden sonra bacaklarınızı tekrar hissedinceye kadar uyanma odasında kalırsınız.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezaryen doğum, genel anestezi ve epidural anestezi olarak iki farklı şekilde uygulanabilir. Genel anestezide anne tamamen uyutulurken, epidural anestezide ise annenin belinden aşağısı uyuşturulur. Annenin mesanesine sonda takılarak idrar boşaltımı sağlanır.
Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir. Ancak bu sürecin öncesinde anne adayının ameliyata hazırlanması ve gerekli anestezinin yapılması beklenir. Bu sebeple sezaryen süreci uzayabilir. Sezeryan işlemi alanında uzman bir jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından yapılır.
Epidural anestezi yine belden anestezi çesidi olup ilacın etkisi 20-25 dakika sonra başlar 24 saat ağrıyı önler. Yani doğumdan sonra 24 saat ağrı olmaz.
Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
Vajinal doğumda 1 gece hastanede kalınırken sezaryen sonrası 2 gece hastanede kalınır. Doğumdan 6-8 saat sonra ayağa kalkılır. Sezaryen sonrası annenin normal hayata dönmesi 4-5 gün sürebilir.
Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir. Her ameliyatın riskleri gibi sezaryen doğum riskleri sırasında yara yeri enfeksiyonu, büyük damar, komşu organ yaralanmaları, sezaryen doğum sonrası yara yerinde fıtık oluşumu yer alır.
Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Çok nadiren de olsa aşırı kanama, enfeksiyon ve rahime yakın organların yaralanması gibi komplikasyonlar görülebilir. Bacak damarlarında pıhtılaşma gibi riskler görülebilir. Ameliyat komplikasyonlarının dışına çıkmak gerekirse bebekle anne doğum sonrasında hemen iletişime geçemez.
Özetle; doğum şekli ne olursa olsun doğuma hazırlık eğitimi almış bir baba rahatlıkla doğuma eşlik edebilir. Doğum mahremiyetin ve beraber bir varoluşa şahit olmanın bir sürecidir. Bu nedenle babanın olumsuz bir şey yaşamaması için doğum destekçisi ve doğum psikoloğundan oluşan bir doğum ekibi çok önemlidir.
Sezaryen sonrası yatış pozisyonunuz karnınızdaki kesilere baskı yapmayacak şekilde olmalıdır. Doğumdan bir süre sonra sol tarafınıza yatık bir şekilde dizlerinizi hafif olarak kıvırarak yatabilirsiniz. Böylece daha kolay gaz çıkışı olmasını sağlayabilirsiniz.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri