İki tarih arasındaki resmi iş günlerinin hesaplanması için çalışılan koşulların bilinmesi gerekir. Örneğin banka ile işlem yapan ya da bankada çalışan bir kişi için resmi tatil durumu olmaksızın 7 gün süresindeki iş günü süresi 5 gündür. Çünkü bankalar haftada 2 gün olarak Cumartesi ve Pazar günlerinde çalışmamaktadır.
Buradan yola çıkarak 1 günlük çalışma saati en fazla 45 / 6 = 7,5 saat olarak belirlenir. Bu 7,5 saatlik süreye dinlenme saatleri ve işe gidiş geliş için geçen süreler dahil değildir. İşçi çalışma saatleri, haftalık 45 saati aşmamak şartıyla günde en fazla 11 saat olarak belirlenebilir.
Bir iş günü, hafta sonu (Cumartesi veya Pazar) veya tatil olmayan gündür.
İki tarih arası iş günü sayısı nasıl hesaplanır? Seçtiğiniz başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki tam gün sayısı hesaplanır. Bu işlemde artık yıllardaki günler de hesaba dahil edilir. Daha sonra bu tam gün sayısından ilgili tarih aralığındaki tatil günleri çıkartılır ve iş günü sayısına erişilir.
Bir ay ya da dönem içerisindeki faaliyeti tam olan çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç gün olduğuna, kaç çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır.
İlgili 22 soru bulundu
Takvim Günü Nedir? Dünya'da 1 takvim günü (Ephemeris günü) 24 saat olarak kabul edilir; 24 saat ise, Uluslararası Birim Sistemi'nde 86.400 saniye olarak tanımlanır ve bu sayede gün de temel zaman birimi olan saniyeye bağlanmış olur.
Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. 26 gün çalışma, 4 gün de haftalık izin olarak hesaplanır. 4 gün haftalık izin ise günlük 7.5 saatten ayda 30 saat yapmaktadır.
Arkadaşım 30 iş günü demek: 5+5+5+5+5+5:30 2*6:12+30=42 gün.
Bir haftada resmi olarak 5 iş günü vardır buradan yola çıkarsan 4 haftada 20 iş günü vardır.
Eğer bireysel veya toplu iş sözleşmesinde cumartesi gününün açıkça hafta tatili (akdi tatil) olduğu düzenlenmemiş ise o gününün iş günü sayılması gerektiği kabul edilmiştir. Dava konusu işyerinde ise haftanın 6 günü iş günü, 1 günü ise hafta tatilidir.
1 İŞ GÜNÜ NE DEMEK? Tatil günleri dışında kalan ve çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş günlere verilen addır. Çalışma günü olarak da tanımlanmaktadır.
Hafta içi Perşembe saat 17:00'a kadar verdiğiniz siparişleriniz 1 iş gününde teslim edilecektir.
Hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) günleri ise iş günü sayılmaz. Resmi tatillere denk gelen hafta içi günler de aynı şekilde iş günlerinden sayılmaz.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Peki nedir bu 2 iş günü? İş günü denilen kavram; resmi çalışma saatlerini kapsamaktadır. Yani hafta içi günler de ve çalışma saatlerinden bahsetmekteyiz. Resmi olarak çalışma saatinin 8 saat olduğunu düşünürseniz bunu anlayacaksınız.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
iş kanunu anlamında cumartesinin de dahil olduğu günlerdir. örneğin hafta içi sabah 9.00 akşam 18.00 arası çalışıyorsanız, bir saat de öğle tatiliniz varsa günde 8 saat, haftada da 40 saat çalışıyorsunuz demektir.
Kazanın olduğu günü takip eden günden itibaren üç iş günü sayılmalıdır. Örneğin Perşembe günü meydana gelen iş kazası için 3 iş günlük hesaplama Cuma gününden başlar. Cuma, Pazartesi ve Salı olmak üzere 3 iş günü hesabı yapılır.
3- Tamir süresi ne kadar? Yetkili teknik servisler kendilerine verilen malın tamirini azami tamir süresinde tamamlamak zorunda. Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş.
3 iş günü eğer araya pazar günü giriyorsa pazar gününü saymayacak şekilde diğer günleri sayacaksınız misal cuma günü sipariş ettiğiniz bi şey 3 iş günü içinde teslim edilecek deniliyorsa ….
Sayın Kukuk, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince, işsizlik sigortasından işsizlik ödeneği alınabilmesi için geriye doğru 3 takvim yılı (1080 gün) içinde en az 600 gün (20 ay) prim ödemek gerekir.
Genel olarak 30 gün üzerinden hesaplandığı zaman 8 ay 240 güne denk gelir. 1 saat ise her zaman 60 dakika olarak hesaplanır. Buna göre 1 gün içerisinde de 24 saat bulunur. Bu hesaplamalar neticesinde 8 ay ile 24 saati çarptığımız zaman 5760 saat ortaya çıkar.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor.
Burada en az prim 7 bin gün oluyor. Yani 19.4 yıl çalışan bir arkadaşımız emekliliği hak edip yaşı bekliyor. 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için ise tam emeklilikte prim gün sayısı 7.200'e yani 20 yıla çıkıyor.
Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir. Örneğin 13.500 TL brüt ücret alan bir işçinin saatlik ücreti 60 TL'dir. Her bir fazla 1 saatlik çalışma ücreti buna göre 90 TL'dir. 20 saat fazla çalışmanın karşılığı 1800 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri