1 kilo bal kabağı 1,5 su bardağı toz şeker.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz. Kabak tatlısı, tabanı geniş ve alçak bir tencerede pişer.
Aralarındaki tek fark ise fırında kabak tatlısının renginin daha koyu olmasıdır. Ocakta pişirdikten sonra şerbetinin karamelize ve daha parlak olmasını isterseniz 15 dakika 180 dereceye ayarlanmış fırında kontrol ederek pişirebilirsiniz.
Not:-Kabak tatlısı yaparken asla tencereye su konulmaz. Bu kabağın kıvamını bozar. Bir gece önceden şekere yatırılır. Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı.
İlgili 26 soru bulundu
Balkabağı tatlısı püf noktaları
Kabakları dillimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir. Kabakları pişirirken su eklemenize gerek yoktur. Şerbetinin koyulaşması için pişirirken bir süre kapağı açık bırakılır.
Bal kabağı tatlısını piştikten sonra tencerede kapalı bir şekilde yarım saat kadar bekleterek dinlenmesini sağlayın. Bu sayede bal kabağı tatlısı, helva gibi ağızda dağılan bir kıvama sahip olacak, tadan herkesi memnun bırakacaktır.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Her şekilde çok lezzetli olacaktır. Ancak tencerede pişen kabak tatlısının rengi daha açık, kıvamı daha sulu olur. Fırında pişen kabak tatlısının ise suyu çekilir, meyveleri karamelize olur ve rengi esmerleşir.
Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen kabak tatlısını bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edin.
Şerbetinin koyu kıvam alması için 2-3 damla limon suyu ekleyin. Servis etmeden önce tatlının soğumasını bekleyin ve üzerine tahin ve ceviz serperek servis edin.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
1 kilo bal kabağı 1,5 su bardağı toz şeker.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Şeker eriyip suyu çıktığı zaman kısık ateşte pişirin. Pişerken limon tuzunu yada limon suyunu atın. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Sonra servis tabağına alın.
Su içinde yüzmelerini engellemek için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde en az yarım gün bekletin. Eğer çok daha sert bir kabak seviyorsanız bu süreyi uzatabilirsiniz. Kabakları yeterli bekletmenin ardından bol suyla yıkayın, daha sonra temiz suyun içine alarak en az 1 saat durulanmasını sağlayın.
Kullanmak istediğinizde buzluktan çıkarıp buzunun çözülmesini beklemeden doğrudan kullanabilir, tatlı yapacaksanız bir tencereye alıp üzerine şeker ekleyerek bekletmeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Tatlımız tüm bal kabakları ile olur ama en güzel, en çıtır beyaz Hatay kabağı ile oluyor. Bulamazsanız uzun bal kabakları da olur. Kireçli suda en az 16 saat beklemeli, ideali 24 saat.
Kireç kaymağından çıkarılan kabak dilimleri, birkaç saat suda bekletilip birkaç kez yıkanır. Daha sonra 1/1 oranında beyaz şeker ve su karıştırılıp kaynatılır. Kabak dilimleri bu şerbetin içine konulur. Her 1 kg kabağa 5 - 10 g olacak şekilde limon tuzu eklenir ve orta ateşte kabaklar şerbeti eminceye kadar pişirilir.
Kaynadıktan sonra altını kısıp, 45 dakika pişiriyoruz. Sonra 200 derece fırına veriyoruz ki daha böyle üzerleri kızarıyor. Hem görsel olarak hem lezzet olarak iki katına çıkıyor tatlımız.
Kabaklar pişince, soğuğa yakın ılık olunca, kabakları bir başka tabağa alıp, tarçın çubuğunu ve karanfilleri içinden çıkarıp, bir çay bardağı şerbetten alıyoruz. Kalan şerbeti kaynatarak karamelize olmasını sağlıyoruz. içine limon, ve tereyağını koyarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri