Buna göre Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü (devlet organları) tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla herkes Anayasa Mahkemesine başvurabilir.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Bu kapsamda mesela yaşama hakkı, kişi hürriyeti ve güvenliği, işkence ve eziyet yasağı , hak arama hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti mülkiyet hakkı, temel hak ve hürriyetlerin korunması gibi hakların ihlal edilmesi halinde kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanabilir.
Yasaların Anayasaya uygunluğu denetimi
Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru incelemelerinin konusu, Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddialarıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Hakları ihlal edilen kişiler, idari ve yargısal yollarının tamamını tükettikten sonra Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilirler. Yasama işlemler, düzenleyici idari işlemler, Anayasa Mahkemesi kararları ve Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler aleyhine bireysel başvuru yapılamaz.
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularda ödenen harç ücreti 2022 yılında 664,10 TL iken bu tutar 2023 yılında bin 480,40 liraya çıktı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Anayasa Mahkemesinin Bölümlerin ve Genel Kurulun yayımlanmış kararlarının karar süresine ilişkin şu bilgileri verebiliriz: 1 Ağustos 2022 tarihine kadar Bölümler ve Genel Kurulca verilen 10.397 kararın ortalama karar süresi 2 yıl 6 ay 27 gün. En kısa karar süresi 1 gün, en uzun karar süresi 8 yıl 24 gün.
Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.
Anayasa mahkemesine bireysel başvuru formuna harcın ödendiğine dair belgenin eklenmesi zorunludur. 2022 yılı harç ücreti 664,10 TL olup Hazine ve Maliye Bakanlığı her ildeki veznelerinden yahut başvuruyu direkt Anayasa Mahkemesi'nden yapacaklar için başvuru formuyla beraber harç da yatırılabilir.
"(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi hâlinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.
“Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.”
1982 Anayasası'nın 153. maddesinde, Anayasa Mahkemesi kararlanyla ilgili hükümler yer almaktadır. Maddeye göre, "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilmek için ihlal edilen hakkın Anayasa ve AİHS kapsamında korunan bir hak olması gereklidir. Dolayısıyla Anayasada yer alan tüm haklar için bireysel başvuruda bulunmak mümkün değildir. Ülkemizin taraf olduğu AİHS ek protokolleri de bu koruma kapsamındadır.
Anayasa Mahkemesindeki ilgili bölümler, başvuruları dosya üzerinden inceler. Ancak resen ya da başvurucu veya Adalet Bakanlığının talebi üzerine gerekli görülürse, duruşma yapılmasına karar verilebilir.
Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.
Başvurunun, açıkça dayanaktan yoksun olmaması gerekmektedir. Bu bakımdan başvurunun açık ve görünür bir ihlalin olmadığı, karmaşık ve zorlama, kanıtlanmamış şikâyetler içeren veya temyiz mercii şikâyetinden ibaret olan bir başvuru olmaması gerekmektedir. Son olarak, Başvuru hakkının kötüye kullanılmaması gerekmektedir.
Bu karara tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir. Bu konuda Komisyonların verdiği kararlar kesindir.”
Anayasa Komisyonu tarafından Anayasa Mahkemesi bir “Yüksek Mahkeme” olarak düşünülmüştür. Ancak o Yargıtay'ın üstünde bir makam olarak tasarlanmamıştır. Bununla beraber, Anayasanın “Temel Yasa” olması dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de “temel” olarak düşünülmelidir” (Arslan, 1999: 42).
AİHM'ne başvuruda bulunanlardan alınan bir başvuru ücreti yoktur.
AİHM'e başvurmadan önce kural olarak iç hukukta var olan bütün olağan kanun yollarını (mümkün ve etkili olduğu müddetçe itiraz, dava, istinaf, temyiz vb.) tüketmek ve Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak gerekir.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Bireysel başvuru, herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri