Ekim ayı sonlarına yaklaşırken salatalık hasadımız devam ediyor. Ortalama Kasım ayı sonuna kadar verim almayı düşünüyor. Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir.
Turşuluk hıyar yetiştiriciliğinde dönüme orta- lama olarak 1700-3000 adet bitki dikilmektedir. Turşuluk hıyar yetiştiriciliğinde sıra arası 150- 180 cm, sıra üzeri 30-40 cm arasında değişmekte- dir. Çift sıra dikim yapılacaksa masuralara 150x50x50 cm mesafelerde dikim yapılır.
Yaşar, 3 ay boyunca dekar başına 2,5-3 ton kornişon topladıklarını, hava koşullarının iyi olması durumunda rekoltenin 4 tona kadar çıktığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu üç aylık dönemde çok iyi para kazanıyoruz.
Hasat Zamanı Tohum ekiminden ortalama 70 gün sonra salatalıklar toplanma döneminde girer. Büyüyen ve iri bir boyuta oluşan salatalıkları diğer yapraklara zarar vermeden toplamanız doğru olur. Salatalıkları dalından koparırken bitki makasından yardım alabilirsiniz.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artması verim artışına yol açar.
İlgili 16 soru bulundu
Salatalık bitkisinin sulamada en kritik dönem meyve bağlama dönemidir. Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Bu dönem esnasında fazla sulama yapılması dahilinde salatalıklarda sararma (boğulma) gözlenebilir.
Gübreleme: Hıyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazırlanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini artırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir.
Bunun yanında salatalık bitkisi direkt güneş ışığından hoşlanmaz, kısmen gölge alanları tercih eder.
Salatalık ya da diğer adıyla hıyar suyu çok sever sevmesine ama yaprak ya da meyvesine su gelmesinden de bir o kadar hoşlanmaz. Bu yüzden ister bahçede ister balkonda olsun sulama yaparken ilk kural nazikçe dipten ve direk köküne gelmeden su vermenizdir.
Tek ve çift ürün sisteminde ülkemizde 100 x 50 x 50 cm dikim sistemi uygulanmaktadır. Çift sıralı yetiştirme Tohumlar 65-75 cm sıra arası, 30-50 cm sıra üzeri dikim mesafeleriyle ocaklara veya mibzerle sıraya ekilir. 65-75 cm' lik sıra arası daha sonra sulama karığı olarak kullanılır.
Ekim ayı sonlarına yaklaşırken salatalık hasadımız devam ediyor. Ortalama Kasım ayı sonuna kadar verim almayı düşünüyor. Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
SALATALIK büyütücü olarak meyve tutumundan sonra 15 günde bir 5 poşet/100 L su ile Agronom GIBBEST 31 SP direk meyvelere püskürtülerek uygulanması önerilir. Not: Damla sulama gübre uygulamalarında su miktarı üretici tarafından belirlenir.
Sırık Salatalık Tohumu Bol Verimli Geleneksel, açık tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygun olan salatalık neredeyse tüm illerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Fazla sıcağı sevmeyen bu bitki ılıman bölgelerde daha kolay yetişmektedir. Killi topraklarda zor yetişen bu bitki organik açıdan zengin toprakları sever. Topraktaki fazla tuzdan hoşlanmayan salatalık, kireçsiz ve su tutma kabiliyeti yüksek topraklarda daha kolay yetişebilmektedir. Salatalık bitkisi suyu çok sever.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer bitki besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları tercih eder. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
Tozlaşma tamamlandıysa sorun yok, büyür. Tozlaşmadıysa büyümez.
Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir. Salatalık tohumunu nemli tutmak oldukça önemlidir.
Ahır gübreleri içerisinde en kuvvetlisi kümes hayvanlarının (özellikler güvercin) gübreleridir. Bunun için bu gübrelerin daha az oranda kullanılması gerekir. Ayrıca koyun gübresi de sığır gübresine nazaran daha az kullanılmalıdır.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır.Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri