Dörtlük dört satırdan oluşmuş şiirlere denir. Dörtlük şeklindeki şiirlerin her bir dörtlük kısmına kıta denmektedir.
Mısra ve dize şiirin her bir satırını ifade etmek için kullanılmaktadır. Şiir kıtası ise iki veya iki beyitten uzun nazım şekilleri için kullanılmakta olan bir ifade olarak anlatılabilir.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir.
İstiklal Marşı toplamda 10 (on) kıtadan ve 41 (kırk bir) dizeden oluşmaktadır. Normalde ilk 9 kıta dörtlük şeklindedir. Fakat 10. ve son kıtada ise 5 dize vardır. Haliyle 9*4=36 dize ve 5 dizenin toplamı 41 dize etmektedir.
Şiiri yazarken her dizenin başındaki harf büyük harfle yazılır. Dört dizelik kümelere kıta (dörtlük) denir. İki dizeden oluşan kümelere de beyit adı verilir. Şiiri, düz yazıdan ayıran ölçü, kafiye, uyak şeması gibi ahenk unsurları vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Dize için mısra haricinde kullanılan bir isim daha vardır. Bu isimde aynı anlamı ifade etmektedir. Daha çok halk şairleri dizelere satır demektedir. Bir şiirin ya da bağımsız bir beytin ilk dizesine üst satır ikinci dizesine ise alt satır denir.
Şiirde sonları uyaklı, iki dizeden oluşan, kendi içinde bağımsız bir yapısı ve anlam bütünlüğü bulunan birimdir. Bir beytin her dizesi kendi içinde bir bütün olabildiği gibi, birinci dizedeki anlam ikinci dizede de sürebilir. Beyit uzun şiirlerde anlatım birimi olarak sık kullanılır.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Cahit Sıtkı Tarancı, 10 Kasım geldiğinde duyduğu hüznü anlatmak için On Kasım isimli şiiri kaleme almıştır.
Şiirler yazılırken her zaman satırlar halinde yazılır. Bu yazılan satırlar şiir içerisinde dize olarak değerlendirilir.
Kıta ya da ana kara, yeryüzünü oluşturan büyük kara parçalarıdır. Kıtayı tanımlayan tek bir standart yoktur ve bu yüzden farklı kültürler ve bilimler neyin kıta olarak yorumlanacağına ilişkin farklı listelere sahiptirler.
Şiir dizeleri her geçtiği yerde eğik yazılır. O benimdir, o benim milletimindir ancak. Şiir dizeleri yan yana yazıldığında aralarına öncesi ve sonrasına birer boşluk bırakılarak eğik çizgi (/) konulur.
İki beyitli kıt'aların öteki kıt'alar gibi xa xa şeklinde kafiyeli olanları yanında ab ab şeklinde kafiyeli olanları da vardır. Bu arada aslında nazm olan ve aa xa şeklinde kafiyelenen nazım şekillerine de yanlış olarak kıt'a denmiştir. Örnek: Tecelli ber urur yer yer sevâd-ı dağ-ı cânumdan.
Şu anda genel olarak kabul edilen kıta sayısı zaten 7'dir: Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Antarktika.
UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Hatta denilebilir ki Yahya Kemal, konumu gereği dünyadaki ender örneklerden biri. Şiir kitabı yayımlamaması bir efsane halini alan, zaman zaman bu efsaneyi bozup bozmama konusunda tereddütlere düşen, zamanla kitap yayımlamadan da ilgi görmeye devam ettiğini anlayınca bu fikirden bütünüyle vazgeçen bir şair Yahya Kemal.
Ama yazılan şiirlerin kalitesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Çünkü herkeste şiir yazabilme kabiliyetinin bulunması onun ayrıca bir yetenek olmadığını göstermez. Aksine şiir yazmak da özel bir yetenektir. Bu nedenle “Herkes şiir yazabilir ama şair olamaz.” denilmektedir.
Türkçede karşılık olarak koşuk, yır, özün gibi sözcükler önerilmişse de hiçbiri yaygınlık kazanamamıştır. Günümüzde koşuk, nazım karşılığı olarak kullanılmakta ise de nazım ve şiiri birbirine karıştırmamak gerekir. Birincisi yalnızca bir anlatım yoludur.
Bent, aynı vezinde üç veya daha fazla mısradan oluşan nazım birimidir (Kurnaz ve Çeltik, 2012, s. 12).
Divan Edebiyatı şiirlerinde, bent olarak adlandırılan bölümler genellikle 8 veya 10 dizeden oluşur.
Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir.
Dörtlük, dört dizeden oluşmuş olan şiire verilen isim olarak bilinir. Başka bir deyişle dört satır biraraya gelerek dörtlüğü oluşturmaktadır. TDK'ya göre dörtlük sözlük anlamı; - Dört taneden oluşmuş veya dört tane alabilen.
Kıta (Anakara), Yeryüzünü oluşturan büyük kara parçalarına denir. Kıta'yı tanımlayan tek bir standart yoktur ve bu yüzden farklı kültürler ve bilimler neyin kıta olarak yorumlanacağına ilişkin farklı listelere sahiptirler.
Beyit iki mısradan oluşur. Mısra'nın kelime anlamı kapıdır. Şiirin en küçük yapı taşı iki kapılı bir ev olarak tasvir edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri