Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Dünya'nın manyetik çekim alanı kutupları, kuzey ve güney kutbunun sıfır noktaları olduğu için, yüklü parçacıklar yoğun olarak bu bölgelerden giriş yaparlar. Bu yüzden sadece kutuplarda görülebilir ve kuzey (Aurora Borealis) ya da güney ışıkları (Aurora Australis) diye adlandırılırlar.
Kuzey Işıkları, Eylül-Mart arası görülüyor. İdeal Zaman: Genel kanı Kuzey Işıkları'nı izlemek için en iyi ayların, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu şeklinde. Yani Eylül ve Mart ayları.
Bu ışık oyunları, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferindeki oksijen ve azot gazları ile çarpışması sonucu meydana gelir. Çarpışma sırasında enerji kazanan gaz molekülleri, normal enerji seviyelerine döndüklerinde foton yayarlar ve bu fotonlar, gökyüzünde ışık gösterisi şeklinde görülür.
Norveç'in Svalbard Adası, Finnmark, Bodo, Alta, Tromsø, Narvik, Kjollefjord, Skibotn, Nordkapp, Tana Bru, Vardo ve Lofoten Adaları kuzey ışıklarını görebileceğiniz bölgeler.
İlgili 43 soru bulundu
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Manyetik kutuplarda bu etki oldukça azdır. Görüntüsü birçok kişiyi etkileyen 'Kutup Işıkları' (“Aurora”) kozmik radyasyondan kaynaklanmaktadır. Kutup ışıkları göze hoş görünse de canlılar için zararlıdır.
Gökyüzünü fotoğraftaki gibi bezeyen renkli ışıklar Dünya'nın kutuplarına yakın bölgelerde oluşan ve aurora (kutup ışıkları) olarak da bilinen doğa olayları.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç'te de Kuzey Işıklar'ı için uygun ortam yaratıyor. Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç'te Kuzey Işıkları'nı görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
1- Tromsø, Norveç
Dünyanın en yaşanabilir ülkeleri listelerinde hep ilk sıralarda yer alan Norveç'in en kuzeyindeki şehirlerden biri olan Tromsø, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Kasım ve mart ayları arasında şehirdeki turist yoğunluğu oldukça fazla oluyor.
Kuzey Işıkları, Yukon, Saskatchewan, Kuzeybatı Eyaletleri (Northwest Territories) Newfoundland, Nova Scotia ve İngiliz Kolombiyası (British Columbia) gibi ülkenin birçok bölgesinde izlenebilir.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası.
Kutup ışıkları (aurora) atmosferin termosfer katmanında oluşur. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar atmosferin Troposfer tabakasında tutulur. İklim, atmosferde oluşan kısa süreli hava olaylarını tanımlar. Termosfer en sıcak katmandır.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Plazma Fiziği: Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerinden farklı olan dördüncü halini inceleyen plazma fiziği; sıcak ve soğuk plazmalar olarak ikiye ayrılır. Dünyamız Van Allen kuşakları, kutup ışıkları, iyonosfer tabakası, şimşek gibi doğal plazmalar ile çevrilidir.
1)DOĞAL IŞIK KAYNAKLARI: Kendiliğinden ışık üreten kaynaklar doğal ışık kay- naklarıdır. ÖRNEK: Güneş, yıldızlar, ateş böceği, şimşek, yıldırım ve deniz diplerinde yaşayan bazı balıklar doğal ışık kaynaklarından bazılarıdır.
Gecelik tur kişi başı ortalama 100 Euro demiştik, demek ki kuzey ışıklarını yakalamak için yalnızca bir gece çıkacaksanız ve başka bir yere gitmeyecekseniz iki kişi için tur daha avantajlı oluyor ama ikinci geceden sonra işler değişiyor ve tur ücreti arabadan yüksek olmuş oluyor.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır. Aynı zamanda odada bulunan kaktüs radyasyonu çeker.
Cep telefonları 2.5Ghz mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon yaymakta. Telefonda konuştuğumuz zaman, verici analog ses verisini kodlayarak dijital bir sinüs dalgasına dönüştürür. Sinüs dalgaları antenden yayılarak ilerler, hatta uzay boşluğuna bile yayılırlar.
Yeryüzünün manyetik alanıyla güneş üzerinden gelen yüklü parçacıkların etkileşime girmesi ile oluşan doğal ışımalardır. Hem kuzey hem de güney kutupları üzerinden farklı renkler eşliğinde çıplak gözle izleme olanağı sağlar.
Doğal plazmalar; Güneş, yıldırım, uzay ve astronomik plazma, kutup ışıklarıdır.
Aurora, Atmosferin iyonosfer tabakasında dünyanın güneş ışınlarına tepkilerinin çıplak gözle görülebilir rengarenk ışıklardır. Plazma, iyonize olmuş gazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri