1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun kirlenmesine sebep olur.
Eğitim seminerinde genellikle evlerde kızartma sonrası kalan yağların doğa için nasıl tehlikeler oluşturduğu örneklerle anlatıldı. 1 damla atık yağın bir litre suyu kirlettiği göz önüne alındığında eğitimlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.
Peki ya 1 litre atık motor yağının 800.000 ton içme suyunu kirletebildiğini biliyor muydunuz? Lavabolara ve kanala dökülen atık yağlar, yeraltı ve yerüstü sularımıza ulaşmakta ve sularımızın kirlenmesine neden olmaktadır. Özellikle yeraltı sularına karışan atık yağların temizlenmesi zorlu ve maliyetlidir.
1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Evsel su kirliliğinin %25 i atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Evlerimizden lavabolara döktüğümüz kullanılmış kızartmalık yağlar akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak buradaki canlı türlerinin yok olmasına yol açmaktadır.
Atık yağ alım ücreti 10 liradan 95 liraya çıktı
İlgili 21 soru bulundu
yaklaşık 1 kilogramdır ancak üzerinde 1 L yazan sıvı yağ 1 kilogramdan daha hafiftir. Sebebi ise sıvı yağın. yoğunluğunun sudan daha az olmasıdır.
1 Mbbl 1000 bbl, 1 MMbbl ise 1.000.000 bbl´dir. Türkçede ticari anlam dışında kısa olarak 1 bbl´e varil denir, aynı anda yaklaşık 159 litre kastedilir.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar ve suyun hava ile temasını engeller. Havadan suya oksijen transferini önler, zamanla oksijenin azalmasına sebep olur. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.
1 kg zeytinden 1 lt zeytinyağı çıkmaz. Zeytinyağı hesabı yapılırken 1'e 5 hesabı yapılmalıdır. Yani 1 lt zeytinyağı elde etmek için 5 kg zeytine ihtiyaç vardır.
1 kg zeytinyağı 1,0989 lt ye tekabul ediyor.
Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
Bir litre atık kızartma yağı yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Elde ettiğimiz yağı, katı katalizör varlığında transesterifikasyon (alkol değişim tepkimesi) tepkimesine sokarak biyodizel ve yan ürün olarak gliserin elde ediliyor. 1 litre atık yağdan 1 litre biyodizel üretilebilmektedir.
“Bitkisel atık yağlar önlem alınmadığında zarar verici özelliğe sahip olup; bulunduğu ortamı kirletir ve ortamda yaşayan canlılara zarar verir. 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir.
Atık Yağları Kim Topluyor? Atık yağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansı verilen firmalar toplar. Bu konuda belediyenizle iletişime geçebilirsiniz.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Bitkisel atık yağlar külçe sabun, kimya sanayiinde kullanılacak hammadde ayrıca biyodizel ve sabun gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bunlardan biyodizel; petrol ile karıştırılarak üretilen ve yakıt olarak kullanılabilen bir üründür ve ozon tabakasına olan zararı dizel yakıtlara göre yüzde elli daha azdır.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.
Başkan Mehmet Oktay ile Kolza Biodizel yetkilisi Bülent Şaş'ın imza attığı protokole göre her Perşembe günü merkez pazar yerinde kurulacak standa 5 litre atık bitkisel yağ getiren vatandaşlara 50 TL, atık yağların evlerinden alınmasını isteyen vatandaşlara ise 5 litre yağ için 25 TL verilecek.
BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR? SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre).
Variller aynı zamanda kilogram ve metreküp üzerinden de ele alınmak suretiyle hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda bir varil petrolün kaç kilogram veya ne kadar metreküp olduğunu söylemek mümkün. 1 varil petrol = 120 kilogram gelir. 1 varil petrol = 0,01 metreküp gelir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri