Şeklin hacmini (santimetre küp cinsinden) 1.000'e bölmek, hacmi litre (L) cinsinden verir.
Bir kimyasalın hacim hava içindeki konsantrasyonlarını ifade etmek için metreküp ifadesi kullanılmaktadır. 1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Buzdolabının hacmini hesaplamak için genişlik ve yükseliğin yanında bir de derinliğini ölçmeniz gerekiyor. Bunun için buzdolabını yerleştirmek istediğiniz alanın duvar kenarından ön tarafta gelmesini istediğiniz yere kadar ölçüm yapıyorsunuz. Burada iki noktadan ölçüm yapmanıza gerek bulunmuyor.
Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir. Daha az sıvı miktarlarını ölçmek için mililitre birimi kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir maddenin hacminin ölçülmesi geometrik cisimlerde ve düzgün bir cisme sahip olmayan cisimlerde farklılık göstermektedir. Geometrik bir cismin hacminin ölçülmesi temel olarak; uzunluk, genişlik ve derinliğin birbiriyle çarpılması ile elde edilmektedir.
Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Standart bir buzdolabının genişliği genellikle 60 cm ile 70 cm arasında değişir. Yükseklik, 150 cm ile 180 cm arasında olabilir. Derinlik ise genellikle 60 cm ile 70 cm arasında bulunur.
Klasik buzdolaplarına oranla daha geniş olan bu ürünler, geniş aileler için en uygun seçeneklerden olduğu gibi kalabalık mutfaklar için ve iş yerleri için de kullanışlı olabiliyor. 682 litreye varan büyüklükte tasarlanan buzdolapları, Profilo buzdolabı XL olarak tanımlanıyor.
50x20x30=30000 cmküp. 30 litre eder.
Suyun litre ve kilogram değerinden dönüşümü oldukça basittir. Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir.
Bu bağlamda "1 litrenin karşılığı kaç ml?" sorusunun ortaya çıktığı görülür. Mililitre olarak adlandırılan hacim ölçüsü biriminin litrenin binde birine karşılık geldiği söylenir. Dolayısıyla 1 litrenin karşılığı 1000 mililitredir.
1 litre 1000 cm3'e eşittir.
1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L ya da el yazısı (ℓ) kullanımı kabul edilmiştir. Ayrıca 1 litre 1.000 mililitredir.
Sıvı ölçme birimi olarak ise litre kullanıldığını söylemek mümkündür. Litrenin ise ast ve üst katlarının bulunduğu ifade edilebilir. Sıvıların miktarları hacim birimi ile ölçülmektedir. Sıvı ölçü birimi olarak ise litre ve metreküp terimlerinin kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır.
Evde bulunan kişi sayısına ve kullanım ihtiyacınıza göre buzdolabı hacmini seçebilirsiniz. Örneğin, bir yetişkin için ortalama 40-100 litre yeterli olacakken 2 yetişkin 2 çocuk için 250-350 litre gerekebilir. Buzdolabınızın hacmi arttıkça kapasitesi de artar.
4 kişilik bir aile içinse minimum 500 litre kapasiteden başlayan buzdolapları incelenebilir. Hanedeki kişi sayısına göre buzdolabının muhafaza edebileceği gıda kapasitesi oldukça önemli.
Kapasite bakımından sunduğu litre seçeneklerine kadar değişimler görülebilir. Bu değişimler, üretici markaların modellerine göre şekilleniyor olsa da 210 ila 330 litre aralıklarında seçenekler bulunabilir.
Hacim, maddenin uzayda kapladığı yerdir. Sıvılar konuldukları kabın şeklini aldıklarından hacimleri dereceli kaplar yardımıyla ölçülür. Laboratuvarlar da ise dereceli silindirler kullanılır. suyun hacmi m3cinsinden hesaplarken küçük hacimli sıvıların hacmi litre ile hesaplanır.
Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri