1 Mayıs İşçi Bayramı'nın hikayesi, 1 Mayıs 1886'da Chicago'da hak arayışında olan işçilerin hayatını kaybetmesi ve işçi liderlerlerinin idam edilmesi ile başladı.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün "1 Mayıs" olarak belirlendi.
Avustralya'daki mücadele tüm dünyaya yayıldı
II. Enternasyonal 1889'da Paris'te düzenlediği kongrede, Amerikan işçilerinin mücadelesini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi. 1890'dan başlamak üzere 1 Mayıs'ı da, “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul etti.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi. 1924'te hükûmet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı. 1925'te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.
İlgili 16 soru bulundu
1923 1 Mayısı'nda çok sayıda yerli ve yabancı işletmede çalışan işçiler greve çıktı. ışçi taleplerinin arasında, "yabancı şirketlere el konulması, 1 Mayıs'ın resmen işçi bayramı olarak tanınması, sekiz saatlik işgünü, hafta tatili, serbest sendika ve grev hakkı" vardı ve birçok işçi tutuklandı.
1808 - Madrid halkı şehirlerini işgal eden Fransız ordusuna karşı Dos de Mayo Ayaklanmasını başlattı. 1889 - Etiyopya ve İtalya arasında Uccialli Antlaşması imzalandı. 1945 - Berlin Muharebesi, Sovyet zaferi ile sona erdi, Berlin garnizonu koşulsuz teslim oldu.
Sonuç olarak, 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi silahla vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak toplamda 34 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. DİSK'in yayınladığı listede ise 36 kişinin öldüğü belirtilmişti.
Diğer taraftan, dünya genelinde her yıl 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanıyor. Aynı zamanda 1 Mayıs, dünya genelinde onlarca ülkede resmi tatil olma özelliği taşıyor. 1 Mayıs, özellikle Latin Amerika, Avrupa ve Asya'da yaygın olarak kutlanıyor.
Kolombiya, Peru, Uruguay, Venezuela
Peru da 1 Mayıs'a resmi tatil olarak kutlayan ülkeler arasında yer alıyor. 1 Mayıs'ın resmi tatil kabul edildiği Uruguay'da kutlamalar, 1990 yılınından bu yana başkentteki Mayısın İyk Günü Meydanı'nda kutlanıyor. Venezuela, 1936'dan bu yana 1 Mayıs'ı resmi tatil olarak kutluyor.
Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.
1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, coşkuyla kutlanmaya başlandı.
Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.
Dünyanın birçok yerinde 1 Mayıs'ta kutlanan İşçi Bayramı Amerika'da her yıl Eylül'ün ilk pazartesi günü kutlanıyor. İşçi Bayramı aslında 19. Yüzyılda Amerikan işçi hareketinin 8 saatlik iş günü talepleriyle beraber ortaya çıktı ve 1894'de resmi tatil günü ilan edildi.
İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.
19 Mayıs 1919, “Ya istiklal ya ölüm!” düşüncesiyle yürütülen Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak tarihe geçmiştir. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine armağan etmiştir.
1 Mayıs 1977'nin üzerinden 45 yıl geçti. “Kanlı 1 Mayıs” olarak anılan günde 34 kişi katledildi, yüzlerce kişi ise yaralandı. 1 Mayıs 1977'de 11 yaşında olan ve olay günü ayakkabı boyacılığı yapan Kadir Yılar, o gün yaşadıklarını Cumhuriyet'e anlattı.
45 yıl önce Taksim Meydanı'nda toplanan kimi sol çevrelere göre 500 bin, kimilerine göre 400 bin, devlet kaynaklarına göre de 100 bin civarında işçi ve emekçinin uğradığı silahlı, bombalı saldırıda 42 kişi hayatını kaybetti. Kazancı yokuşunda boğularak ve ezilerek hayatını kaybeden 29 kişinin 8'i kadındı.
Etimoloji. Osmanlı döneminde, civar semtlere su dağıtmak için şu an Taksim Meydanı olan bölgede bir su deposu yapıldı. Depolanan suyu da dağıtmak (taksim etmek) için küçük bir maksem yapıldı. Meydan adını, eskiden Galata-Beyoğlu suyunun "taksim edildiği" Taksim Maksemi'nden almıştır.
6 Mayıs Hıdırellez günü, soğuk kış günlerinden sonra baharın gelmesi ve doğanın yeniden canlanması nedeniyle, Türk Dünyasında olduğu gibi ülkemizde de sevinç ve coşkuyla kutlanmaktadır.
3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmaktadır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ülkemiz özelinde Anayasamız ile basın özgürlüğü güvence altına alınmıştır.
1 AĞUSTOS ANAVATANA DÖNÜŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN! Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan ana vatana dönüş günü etkinlikleri, 1998 yılında yaşanan iç savaş sonucunda Kosova'dan Adıgey Cumhuriyeti'ne getirilen Adıgelerin anlam dolu hikâyesini yüreklerde canlandırıyor.
1995 - Hırvatistan Ordusu, Batı Slavonya'yı geri almak için Bljesak Operasyonu'nu başlattı. 1996 - İstanbul Kadıköy'de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sırasında çıkan olaylarda Dursun Adabaș, Hasan Albayrak ve Levent Yalçın isimli 3 kişi öldü.
29 Ocak - Karl Benz, Benz Patent Motorwagen adlı ilk otomobilin patentini aldı. 1 Mayıs - Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kabul edilmesine sebep olan eylem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri