Farenjit yutkunmakla artan boğaz ağrısı, kaşıntı, boğazda batma ve yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren, çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Virüslerin neden olduğu farenjit sıklıkla kendiliğinden iyileşir. Bakterilerin sebep olduğu farenjit nadirdir ve antibiyotik tedavisi gerekir.
Bol sıvı tüketmek boğazı nemlendirerek ağrıları hafifletebilir. Tuzlu su gargarası yapmak boğaz ağrısını ve buna eşlik eden yutkunma güçlüğü problemini rahatlatabilir. Bal tüketmek mukoza tabakasını kaplayarak geniz akıntısının yol açtığı tek taraflı boğaz ağrısına iyi gelebilir.
Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir.
Boğazda Gıcık Boğaz Reflüsü Belirtisi Olabilir!
Boğaz reflüsü mide asidinin yemek borusundan geçmesi ve boğaza kadar ulaşması ile ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle boğazda takılma hissi, gıcık hissi gibi sorunlarla kendini belli eden boğaz reflüsü oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.
İlgili 23 soru bulundu
Boğazda yabancı cisim hissi sık rastlanan ve hisseden için oldukça rahatsızlık verici bir duygudur. Kesin bir yabancı cisim öyküsünün olmaması halinde sık rastlanan nedenleri larengofarengeal reflü hastalığı, kronik farenjit, üst özofageal dismotilite bozuklukları ve psikojenik nedenlerdir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Farenjit, ağız ve burun boşluğunun arkasındaki farenks adı verilen yutak bölgesinin iltihabıdır. Boğaz ağrısı olarak da bilinen farenjit, boğazda kaşıntıya ve yutma güçlüğüne neden olur. Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir.
İki-Üç Haftayı Geçen Ağrılara Dikkat! “Yutma güçlüğüne sebep olan, yutkunurken kulakta ağrı hissedilen, tedaviyle düzelmeyen, nefes darlığının eşlik edebileceği, iki-üç haftayı geçen boğaz ağrılarında aile hekimleri ileri inceleme için hastaları kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirmeli” diye konuştu.
Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinin tahriş olması durumudur. Tahrişin farklı birçok nedeni bulunabilir. Yutkunma ve konuşma sırasında ağrı, acı veya rahatsızlık hissi boğaz ağrısının belirtileri arasında bulunur. Boğaz enfeksiyonları (farenjit) veya viral enfeksiyonlar, boğaz ağrısının en yaygın sebepleri arasında yer alır.
Boğazda yanma, batma, ağrı ve ateş, farenjitin en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Koronavirüsün de belirtileri arasında bulunan bu bulgular insanların hastalıkları karıştırmasına ve bundan dolayı da endişelenmesine yol açıyor.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Kulak Burun Boğaz (KBB) :
Boğaz ağrısı, Burun akıntısı
Bıçak saplanması hissi ya da yanma, batma hissi ile tanımlanan yoğun ağrılarla karakterize olan nevralji, vücuttaki bir hastalık ya da komplikasyon sebebiyle sinir uçlarının hasar görmesi ya da sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ciddi nevralji atakları geçiren hastaların hayat kaliteleri büyük oranda düşebilir.
Boğaz yanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Gastroözofageal reflü hastalığı, aşırı mide asidi, baharatlı yiyecekler, alkol, sigara, stres, hamilelik, aşırı yemek yeme, obezite ve bazı ilaçlar boğaz yanmasına neden olabilir. Bu nedenlerden herhangi biri veya bir kombinasyonu boğaz yanmasına yol açabilir.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Larenjite bağlı en sık görülen semptomlar ses kısıklığı, boğazda kuruluk ve konuşma güçlüğü olarak sıralanabilir. Her yaştan kadın ya da erkekte görülebilen bu iltihabi hastalık, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde larenjit, sıklıkla krup olarak adlandırılan viral bir enfeksiyonun parçası olarak karşımıza çıkar.
Larenjitin sık görülen ve yaygın kabul edilen belirtisi ses tellerinin aşırı kullanımına bağlı gelişen ses kısıklığıdır. Ses kısıklığının yanında enfeksiyona bağlı olarak boğaz ağrısı, boğazda gıdıklanma, kuru öksürük, boğaz kuruluğu ve konuşurken zorlanma da belirtiler arasında yer alır.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğaz ağrılarının yaklaşık %90'ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi viral hastalıklarda boğaz ağrısı yaygın olarak görülür.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Yutma güçlüğü ve boğazda takılma pek çok insanın belirli nedenle yaşadığı basit şikayetler gibi algılanabiliyor ancak kimi zaman yemek borusu kanseri gibi ciddi hastalıkların ön habercisi olabiliyor. Bu belirtilerin önemsenmemesi ve doktora başvurmakta geç kalınması, erken tanı şansına engel oluyor.
Yutma güçlüğüne, genellikle gastroenteroloji (mide ve barsak hastalıkları) veya kulak burun boğaz (KBB) uzmanı bakar.
Yutma güçlüğü bazen herhangi bir tedavi yapılmadan da kendi kendine geçebilir. Karmaşık yutma problemlerinin tedavisi ise bir ya da daha fazla uzman doktor tarafından yönetilir. Oral ya da faringeal disfaji genellikle nörolojik problemlerden kaynaklandığı için, başarılı bir tedavi sağlamak zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri