Endüstri 1.0: Birinci Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın ikinci yarısında, Avrupa ve Amerika'daki büyük ölçüde kırsal, tarım toplumlarını sanayileşmiş, kentsel olanlara dönüştüren bir gelişme dönemine işaret etti.
1.Sanayi Devrimi
1712 yılında ( 18.yy ) İngiltere Buhar Makinesinin icadının gerçekleşmesiyle birlikte buharın ve suyun gücü, buhar makinesiyle üretime aktarılmış o zamana kadar tezgahlarda el emeğiyle yapılan üretim yerine mekanik üretim ortaya çıkmıştır.
Üçüncü Sanayi Devrimi elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanması ve üretim hattının geliştirilmesi ile üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerlerini dijital teknolojiye bırakmasıdır. Kısacası bu kavrama Sanayi 3.0 olarak elektronik ve bilişim teknolojilerinin üretime entegre edilmesi denir.
Endüstri alanında yaşanan gelişmelerin sınıflandırılması nasıldır… Endüstri devrimin başlamasından bugüne kadar olan gelişmeleri; 1. Endüstri Devrimi (1760-1830) – 2. Endüstri Devrimi (1830-1945) – 3. Endüstri Devrimi (1945-….) ve Endüstri 4.0 olarak sınıflandırıp detaylı bilgilerle sizlere sunmaktayız.
Sanayi Devrimi; ilk olarak Manchester, Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmış, ardından Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'ya sıçramış ve bütün dünyayı etkisi altına almıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Birinci Sanayi Devriminden sonra 1870-1913 arasında özellikle çelik üretim yöntemlerinin geliştirildiği, elektrik, içten patlamalı motorlar, Atlantik-ötesi telgraf, radyo gibi buluşların ortaya çıktığı döneme "İkinci Sanayi Devrimi" olarak anılmaktadır.
Akıllı cihazlar yeni nesil üretim hattını tasarlıyor ve geliştiriyor. Yeni iş modelleri, büyük veri analizleri, bilgi depolama datalarının büyümesi ve teknolojinin her alanı etkisi altına alması süreci beşinci sanayi devrimi olarak adlandırılıyor.
Dolayısıyla birinci, ikinci, üçüncü sanayi devrimlerinin ve günümüzde tanıklık ettiğimiz dördüncü sanayi devriminin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan önemli etkileri olmuştur.
Şimdi tartışılan ve ilk olarak 2006 yılında ABD'de ama daha güçlü bir sesle 2011 yılında Almanya'da Hannover Fuarı'nda dillendirilen Sanayi 4.0 (4. Sanayi Devrimi) artık üretimde yeni bir paradigmanın ortaya çıktığını gösteriyor (Alçın, 2016: 47).
Bu tür ağır ve hafif sanayi olarak ikiye ayrılır. Fabrika ve makinelere yoğun bir şekilde yapılan yatırımı ağır sanayi, dayanıksız tüketim mallarına yönelik olan ise hafif sanayidir.
Bu nedenle Türkiye'nin önünde zorlu bir süreç mevcuttur. 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir evrede bulunan ülkemizin, 10 ila 15 yıl içerisinde tamamen Endüstri 4.0 girileceği düşünüldüğünde gelişen teknolojiyi yakalayıp rekabet edebilecek konuma gelmelidir.
Endüstri 4.0 ve üretim
Karmaşayı önlemek için, akıllı üretimin daha akıllı ekipmanlar, tesisler, ürünler, veriler ve süreçler yoluyla endüstriyel uygulamaları modernleştirme çabalarına atıfta bulunan bir terim olduğunu kabul etmekte yarar var.
Endüstri 1.0 üretimin makineleşmesi ve elde edilen ürünlerin demiryolu ağlarıyla tüketim merkezlerine taşınması olarak tanımlanıyor. İkinci sanayi devrimi, üretim sistemlerinde elektriğin kullanılması ve elektrik gücünün montaj hatlarına kumanda etmesiyle ortaya çıktı.
Endüstri 5.0'da insan-makine-arayüzleri, insan beyni kapasitelerinin Yapay Zeka ile birleştirilmesi veya robotlar ve makinelerle iş birliği gibi teknolojiler, ürün ve hizmet üretmek için kullanılır.
Sanayi Devrimi ilk olarak 18. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkmıştır (Aksoy 2017 s.36). Devrimin İngiltere'de ortaya çıkmasında ülkenin teknolojik açıdan gelişmiş bir ülke olması önemli bir etken olmuştur.
Ticari çalışmaların üretim alanlarının tamamı endüstri olarak isimlendirilir. Ham maddelerin işlenmesi, enerji kaynaklarını üretmek, üretilen bu kaynakların oluşumunda başvurulan araçlar ve metotların bütünü endüstridir.
Endüstri devrimi, elektrik gücüne dayalı olan seri üretim ile gerçekleşmiştir. 1970'li yıllarda ise üretimin mekanik ve elektronik faaliyetler yerine dijital teknolojilerle gerçekleşmesi ile 3. Endüstri (endüstri 3.0) devrimi ortaya çıkmıştır.
I. SANAYİ DEVRİMİ: Endüstri 1.0 İlk Sanayi Devrimi, 1760'lı yıllarda başlayıp, 1830'lara kadar devam eden süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte; genel olarak üretim, el ve beden emeğinden makine gücüne doğru bir evrim geçirmiştir.
Birinci sanayi devrimi,18. Yüzyılın ortalarında Britanya'da buhar ve su gücünün sanayide kullanılmaya başlanmasıyla başlamıştır.Bununla birlikte insanlık tarihinde ilk kez kas gücünün yerini makineler alarak makineleşme dönemi başlamış;üretim küçük işletmelerden fabrikalara taşınmıştır.
Sanayi devrimi ülkemizde 1980 sonrasında etkin olarak yaşanmaktadır. Genellikle yurtdışından ithal makinelerle yapılan üretim gelişmekte, fakat işgücü niteliği aynı hızda gelişememektedir. Batının 200 yılın sonunda deneyerek kullandığı ve bıraktığı sınıf sendikacılığı ülkemizde de denenmiş ve başarılı olmamıştır.
Endüstri devriminden yüzyıllar önce, 1104 yılında Venedik şehrinde kurulmuş olan tesislerde birleşim (montaj) hatları kullanılmış, belli parçaların bir araya getirilmesi yoluyla gemi üretilmiştir. Fabrikanın üretim şekli çağdaş seri üretim tarzına benzemekteydi.
Japonya için bir büyüme stratejisi olarak tanımlanan Toplum 5.0'ın öncelikli beş stratejik alanı sağlıklı yaşam süresinin uzatılması, hareketlilik devriminin gerçekleştirilmesi, yeni nesil tedarik zincirinin oluşturulması, uygun altyapının geliştirilmesi ve finansal teknolojinin geliştirilmesi şeklindedir.
Altıncı Sanayi Devrimi Endüstri 6.0, “toplum zekâsının dijitalize edilmesi.”dir. Bu yeni çağı, “insan zekâsının ve iş gücünün dijitalize edilerek yapay zekâ sistemlerinin eline verilmesi, denetimine girmesi” olarak tanımlamak mümkün.
Toplum 1.0: Doğada hayatta kalmak için avcılık ve toplayıcılık yapan insan gruplarıdır. Toplum 2.0: Tarımsal üretime dayalı örgütlenme biçimi ve ulus inşasına dayanan insan gruplarıdır. Toplum 3.0: Sanayi devrimine dayalı seri üretim yapan insan gruplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri