Ortalama olarak hektar başına 2 ila 4 ton pamuk hasadı elde edebiliriz. Unutmayın ki 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekaredir. Tarladan toplanmış olan ürüne kütlü (çekirdekli) pamuk denir ve bu ticari bir ürünü temsil etmez.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Bazı ülkelerde balya ağırlıkları şöyledir; Avustralya da Pamuk Nakliye Kurumu balya ağırlığını yaklaşık olarak 227 kg (500 lbs bu değer 185–245 kg arasındadır) olarak belirlemiştir.
1 ton pamuğun yetiştirilmesi sürecindeki toplam su ayak izi 2016'da ortalama 1.782 m3/ton iken 2018'de %14 artış göstererek 2.029 m3/tona yükselmiştir.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Adana Çiftçiler Birliği, kalem kalem maliyet hesabı yapıp, pmaukta 2023 yılı için fiyat beklentisini açıkladı. "2023 Yılı Pamuk Maliyet" hesabına göre 1 kilogram pamuk maliyeti 17,85 TL olurken, yüzde 40 çiftçi kârı ile beklenen fiyat ise 25 TL olarak açıklandı.
Pamuk tarlasında kurdukları barakalarda kalan ve zor koşullarda, 15 saat çalışan tarım işçileri 45 TL kazanabiliyor, kadın ve çocuk işçilerin ücreti ise daha düşük.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
1 kilo demir ve 1 kilo pamuk ağırlık olarak eşittir. Her ikisi de tam olarak 1 kilogramdır. Ağırlık birimi olan kilogram, herhangi bir madde veya malzeme için aynıdır. Dolayısıyla, demir veya pamuk olsun, her ikisi de aynı ağırlığa sahip olacaktır.
Örneğin belli hacimdeki demir aynı hacmi kaplayan pamuktan çok daha ağırdır. Bu fark yoğunluk kavramıyla ifade edilir. Elimizde eşit hacimde demir ve pamuk varsa demir, pamuktan daha ağırdır, çünkü daha yoğundur.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Pamuk hasatı ülkemizde genellikle 2-3 kez ve elle toplanarak yapılır. Birinci elde toplanan pamuk iyi kalite özelliklerine sahiptir. Son yıllarda makina ile hasata da rastlanmaktadır.
Evet, beyaz altın olarak tanımlayabileceğimiz pamuk, kazançlı bir emtia olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sanayi için oldukça önemli bir emtiadır.
Pamuk Hakkında Sorular ve Cevaplar
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
1 kg pamuk, pamuğun kalınlığına ve yoğunluğuna bağlı olarak farklı bir metrekare alan elde edilmesini sağlar.
1 ton düz kangal demir fiyatları 21.400 TL/ton ve 1 ton nervürlü kangal demir fiyatları 21.600 TL/ton olarak hesaplanmaktadır.
1 metreküp demir yaklaşık 7850 kg gelmektedir.
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Pamuk sıcaklık farkı çok olan bölgelerde ve yüksek alanlarda yetişmez. Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
Pamuk en fazla nerede yetişir diyenler için öncelikle Ege Bölgesi'nden bahsedelim. Bu verimli topraklarda tonlarca pamuk yetişmektedir. Özellikle de Aydın, pamuk yetiştiriciliği konusunda çok başarılıdır. Manisa ilimiz de pamuk yetiştirme alanlarıyla dikkat çeker.
Küresel fiyatlardaki gelişmeleri dikkate alarak pamuk üreticilerimize kilogram başına düşen fark ödemesi desteğini 1 lira 10 kuruştan 1 lira 60 kuruşa yükseltiyoruz. Böylece kütlü pamukta toplam destekleme tutarımız kilogramda 2 lira 14 kuruşa, dekar başına da 1071 liraya ulaşıyor.
En çok pamuk yetiştirilen bölgeler
Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün. - Ege Bölgesi'nde özellikle Aydın'da çok fazla yetiştiriliyor.
Kütlü pamukta 271 lira olan destekleme 2023'te 366 liraya yükseltildi. Patates ve soyada 146 lira olan destek 193 liraya çıkarılırken, yağlık ayçiçeğinde 109 liralık destek 142 liraya çıkarıldı. Yem bitkilerinde geçen yıl olduğu gibi dekara 115 liralık destek ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri