HARF EŞ ANLAMLISI NEDİR? Harf eş anlamlısı olan sözcük; imcedir. Harf kelimesi yerine imce kelimesi kullanılabilir ve kullanıldığı takdirde anlatım bozukluğu ya da anlam kayması yaşanmaz. Bu kapsamda; cümle içerisinde harf kelimesi varsa imce kelimesi ile değiştirilebilir.
Harf Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Kod, imge ve ses kelimeleri, harf kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Alfabe kelimesinin yerine kullanılabilecek sadece bir tane eş anlamlı kelime bulunmaktadır. Alfabe kelimesinin yerine kullanılmakta olan abece kelimesi, Türkçede yer alan ilk üç harfin okunuşundan meydana gelen bir kelimedir. Alfabe kelimesi ve abece kelimesi eş anlamlı kelimelerdir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç, cihaz-aygıt, görev-vazife, düşünce-fikir.
İlgili 32 soru bulundu
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Kolay Eş Anlamlısı
Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir.
“Sayın Velilerim, öğrencilerimize he gün kitap okutturalım. Küçüklerim, büyüklerimizi üzmeyelim.” Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ise tamamen farklı olan kelimelere eş sesli sesteş kelimeler denir.
''Yedi'' kelimesinin sesteş olmasına neden anlam veremiyorsunuz? Yazılışı aynı anlamının farklı olması yeterli sesteş için. eylem olan 'yedi'deki -di ektir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı kelimedir.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
İkaz sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler ihtar, tembih ve uyarı sözcükleridir.
Harp kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri mücadele, cenk, kavga, savaş kelimeleridir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Sesteş kelimelere örnek olarak, "yüz, el, er, güç, ocak, pas" gibi sözcükler verilebilir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Her dilin bir alfabesi bulunmaktadır. Cümleleri oluşturan her bir kelimeyi yazabilmek için harflere ihtiyaç duyulur. Harfler ise seslerin yazıya yansımasıdır. Türkçede 29 harf bulunurken bu 29 harfin 8'i sesli, 21'i ise sessiz harflerdir.
Dilimizde her sözcüğün eş anlamlısı vardır. 2. Eş anlamlı sözcüklerin bir- likte kullanılması anlatımı bozar.
Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte Mutlu kelimesinin eş anlamlısı (anlamdaş) olarak yer alan sözcükler şöyle, Ongun. Saadetli. Bahtiyar.
Çabuk Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Aynı cümlede, anlam düşüklüğü yaratmadan çabuk kelimesi yerine farklı sözcükler konulabilmektedir. Bu sözcükler hızlı ve aceledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri