Bebeklerin artık yavaş yavaş çocukluğa adım attıkları bir dönemdir. Ortalama olarak gündüzleri 2-3 saat ( bir veya iki gündüz uykusu) geceleri ise 10-12 saat arasında uyurlar. Eğer bebeğiniz bu zamana kadar hiçbir zaman iyi uyumadıysa, çok büyük ihtimalle yanlış uyku ilişkilendirmeleri vardır.
Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler.
Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyoda gereksinim duyar.
0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar. 12 aylık bebekler günde toplam yaklaşık 10-13 saat uyurlar. 18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Bu yaşta, bebeğinizin her gün 30 dakika ile iki saat arasında sürebilen iki gündüz kestirmesi de dahil olmak üzere günde 12 ila 16 saat arası uykuya ihtiyacı vardır. Şans eseri, geceleri daha uzun süre uyuyor, ancak ayrılık kaygısı yaşıyorsa zaman zaman uyanıyor ve ağlıyor olabilir.
Tüm anneler, bebeklerinin ne zaman tek gündüz uykusuna geçeceğini merak ederler ama aslında doğru zamanı bebekler söyler. Genellikle 15-18 ay arası bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir.
⏰ Gece Beslenmesi Zamanı
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Artan bu ihtiyaç sadece anne sütü ve mamayla karşılanamayacağı gibi 1-2 öğünlük ek gıdalar da bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez. 1 yaş beslenmesi için bebeklerin ek gıdalarla 3 ana öğün şeklinde yemek yemesi gerekir.
1 Yaş Sendromu, bebeklerin kendilerini ifade etmekte zorlandığı, etraflarını merakla keşfettikleri ve bağımsızlık arayışına girdikleri bir evre olarak tanımlanabilir. Bu dönem, bebeklerin büyüme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir ve bazen 3-4 yaşa kadar devam edebilir.
Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Yenidoğanlar en fazla 3 saat aç kalabilir. 1-6 ay arası bebeklerde bu durum 4 saattir. 6 aydan büyük bebeklerde 6 saat aç kalabilir.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Genele bakıldığında çocukların gündüz uykusunu bırakma yaşı 3 ila 5 yaş arasında değişiyor. Bu uzun zaman aralığında doğru anı bulma işi ise tamamen anne babalara düşüyor. Çünkü bazı durumlarda çocuğunuz gündüz uykusuna dirense bile aslında uyumaya ihtiyaç duyuyor olabilir.
1-5 Yaş çocuğu için dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır: 1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır.
Bebeklerde mide kapasitesi doğumda yaklaşık 30 ml (2 yemek kaşığı), 6.ayda 180 ml, 1 yaşta 240 ml ve erişkinde 960 ml'dir.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Yatağa yatıp ışıkları kapattıktan sonra 10 ile 30 dakika içinde uykuya dalınır. Uykunun yaklaşık yarısı yüzeyel uykuda geçirilirken diğer yarısı bedenimizin ve zihnimizin yenilendiği derin uyku ile rüya gördüğümüz REM evresinden oluşur. Gece boyunca bu evreler 90-120 dakikalık 4-5 dönem halinde tekrarlanır.
Bebekte terk edilme kaygısı başlamıştır. Aslında sık uyanması sizin bebeğinizle ne kadar iyi, güvenli bir bağ geliştirdiğinizin göstergesidir. Bu dönem 15-18. aya kadar sürecektir. Lütfen bu dönemde doymadığı kaygısıyla ekstra gece beslenmesi yapmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri