Testis kanseri nedenleri arasında ırk, yaş, etnik yapı, genetik, kalıtsal faktörler, inmemiş testis, anormal testis, HIV enfeksiyonu ve zararlı madde kullanımı gibi riskler bulunmaktadır. Kalıtsal Faktörler: Kalıtsal ve genetik faktörler testis kanseri olma riskini artırır.
Testis kanseri en sık akciğerlere yayılır. Bu durumda; göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük görülebilir. Vücudun farklı yerlerinde yumrular oluşmasına yol açabilir. Testiste şişlik yapan kanser dışında iyi huylu durumlarda vardır.
Testiste hissedilen şişliğin katı ya da içinin sıvı dolu olup olmadığı ultrasonografi sonucunda anlaşılabilir. Katı şişlikler genel olarak testis kanserine işaret eder. Ayrıca, kanserli hücrelerin yayılım alanının belirlenmesi amacıyla akciğer grafisi ve karın taramaları da yapılabilir.
Testis kanseri nadir görülen kanser türlerinden biri olsa da 20-35 yaş arasındaki erkeklerde en sık ortaya çıkan kanser türüdür. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, vakaların büyük çoğunluğunda hastalık tamamen tedavi edilebilir.
Bu bir kanser türü değildir, ancak tedavi edilmezse kanser gelişmesine neden olabilir. Testis kanserine sahip olan erkekler ayrıca diğer testislerinde kanser oluşumu açısından da yüksek risk altındadırlar. Fertilite(Üreme) sorunları yaşayan erkekler için küçük bir risk vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Testis Kanserinden Korunmanın Yolları
Testis kanseri vakalarının büyük kısmında bilinen hiçbir risk faktörü yoktur. Bebeklikten kalan inmemiş testis, beyaz ırk ve ailede hastalık öyküsü gibi bilinen bazı risk faktörleri önlenemez. İnmemiş testis vakalarında kriptorşidizmin düzeltilmesi önerilir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Ancak bazı durumlarda ağrı da meydana gelebilir.
Kanser bulaşıcı değildir. Boşalma durumu hiçbir şekilde kötüleştirmez. Testis kanseri ameliyatı sonrası cinsellik nasıl etkilenir: Çoğu insan testis kanseri geçirdikten sonra normal bir cinsel yaşama sahip olabilir. Ameliyatı veya başka bir tedaviyi atlatmak için biraz zamana ihtiyacınız olacak.
Testis tümörleri erkeklerin kendi kendine fark ederek tanı koyabildikleri hastalıklardır. Genellikle kadınların kendilerinde fark ettikleri şişlikler ile doktora gittikleri meme kanseri ile benzer şekilde tanı konulur. Hastalar genellikle doktora Testis içerisinde fark ettikleri bir şişlik ile başvururlar.
Kan tahlilinde alfafetoprotein (AFP), beta human koryonik gonadotropin (B-HCG), laktik dehidrogenaz(LDH)' ı içeren testis kanseri belirteçleri ve idrar tahlili önemlidir. Ayrıntılı testis ultrasonu bize teşhis için çok önemlidir.
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Testis kanseri olan kişilerden sağlıklı kişilere kanser bulaşmaz. Tokalaşmak, aynı havayı solumak, öpüşmek ve cinsel temas ile kanserin bulaştığına dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmaz.
Erkeklerde kısırlığa yol açan sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Özellikle testislerde oluşan tümörler, erkeklerin sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da doğurganlığı etkileyecek ölçüde azaltabilir.
Testis içerisinde kanserin bulunduğu bölge normal testis dokusuna göre çok sert olarak hissedilir ancak bu sertlik ağrılı değildir. Testis tümörlerinin tanısında muayene, testis ultrasonografisi, kanda bakılan AFP, B-HCG, LDH gibi testis tümör belirleyicileri (testis tümör markırları) kullanılır.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
5 yıllık Sağ kalım Oranı Ne Demektir ? Belli bir kanser türü ve evresi için 5 yılın sonunda hastanın sağ kalma olasılığını gösteren bir istatistik verisidir. Ancak hastaların çoğu 5 yıldan çok daha fazla yaşayacaktır.
Testiste ağrısız tek taraflı kitlenin mevcut olması durumunda aksi ispat edilene kadar kötü huylu bir oluşum olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Çoğu testis kanseri ağrısız kitlelerden oluşur, ancak hastaların %30 ila %40'ında ağrı görülmektedir.
Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri