Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Bir yıl içinde 2 ya da 3 seferden daha sık maruz kalınan gecikme ciddi sağlık problemlerinin ayak izleri olabilir. Yıl içerisinde 2-3 kez yaşanan düzensizlik normal karşılanabiliyorken, 3'ten fazla durumda olması halinde hekiminize başvurup nedenlerinin irdelenmesi tavsiye edilmektedir.
Kişinin hamile olmadığı durumlarda adet gecikmesi nedenleri arasında genellikle hormonal değişimler, doğum kontrol, tiroid, emzirme, stres, polikistik over sendromu, yumurtalık kist ve miyomları gösterilir.
Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Stresin adet gecikmesinde kaç güne kadar etkili olduğu yönünde standart bir bilgi yoktur. Fakat 10 güne kadar adet gecikmelerinin stresten kaynaklı olduğuna dair uzman açıklamaları vardır. Adet gecikmesi ve adet ağrıları ile ilgili düzenli doktor kontrolü yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Adet düzensizliği ne zaman düzelir
İlk adetin görülmesini takiben 1-2 yıl adetin bir miktar düzensiz olması normaldir ve genellikle kendiliğinden düzene girer. Hormonal ya da fiziksel faktörlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri ise basit tedaviler veya cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olursa Normaldir? 2 ila 3 gün süren adet gecikmesi durumlarında, yani henüz adet kanaması arasında 32-33 gün bulunduğunda endişelenmemek, ancak süreci takip etmek gerekir. Bu süre 35 gün ve üzerinde seyretmeye başladığında bireylerin hekim kontrolünden geçmesinde fayda vardır.
Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir.
Bu yüzden adet gecikmesi eğer yılda 3 veya daha fazla kez yaşanıyorsa ciddiye alınmalı ve adet gecikmesinin altında yatan faktörleri tespit etmek için pek vakit kaybetmeden uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gereklidir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Bu sağlıklı yaşamın da temel koşuludur. Yeterli gün ışığı almak: D vitamin eksikliği adet düzensizliğine neden olabileceğinden eksikliği varsa giderilmesi önerilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Peki, vitamin hapı adeti geciktirir mi ya da vitamin hapları adeti keser mi? Sorunun kaynağında çok büyük ihtimal direkt olarak vitamin hapları yoktur. Belki çok dolaylı yollardan minimum etkileri olabilir. Regl gecikmesinin nedenleri vitamin hapları ile ilgili değildir.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri