Cilt bariyerine zarar veren dış etkenler arasında güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, cildin pH'ına uyumlu olmayan kimyasal ürünler kullanmak ve aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalmak bulunuyor.
Kuruluk ve Pullanma: Cilt bariyeri zarar gördüğünde, cildiniz kuruyabilir ve pullanabilir. Özellikle soğuk kış aylarında veya sık sık yüzünüzü yıkadığınızda bu belirtiler daha belirgin hale gelebilir. Kızarıklık ve İrritasyon: Cilt bariyeri zarar gördüğünde, cildinizde kızarıklık ve tahriş görülebilir.
Seramid, yağ asidi ve kolesterol lipitlerinin birbirine bağlanmasıyla oluşur. Cilt bariyerinin içinde keratin ve doğal nemlendiriciler bulunur. Bu maddelerin oluşturduğu cilt bariyeri, yüzü ve tüm vücudu dış etkenlerden korur. Cilt bariyeri bozulursa vücut suyu tutamaz ve cilt kuruyarak tamamen nemsiz kalır (1).
Cilt bariyerinin bozulması ve sonuçları
Cilt bariyerinin bütünlüğü bozulunca, cilt nemsizleşir, elastikliğini ve esnekliğini kaybeder. Kuru ciltte ince çizgiler ortaya çıkar, cilt yüzeyi sertleşir ve ışıltısı azalır.
Cildin en üst tabakası olan cilt bariyeri zarar gördüğünde ilk önce nem ve sebum dengesi bozuluyor. Yani cilt artık fiziksel bir bariyer işlevi göremiyor. Bariyer işlevini kaybeden bu hassas tabaka, çeşitli alerjenlerin vücuda geçmesine izin verebiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
Cilt bariyerinin onarımı dört ile sekiz hafta arasında sürer.
Uyku sonrası ve uyku öncesi olmak üzere günde 2 defa kullanılır.
C Vitamini Güçlü Bir Antioksidandır
Bunun sonucunda cilt bariyeri hasar görür, cillteki kolajen miktarı azalır, lekelenmeler ve ton eşitsizlikleri başlar, nihayetinde erken yaşta kırışıklıklar baş gösterir.
Sabah akşam günde 2 kez temiz cilde, cilt yüzeyini nemlendirecek kadar sürünüz. Parmak uçlarıyla dairesel hareketlerle sürülür. Gündüz uygulandığında güneş kremi ile kullanılmalıdır.
Kimyasal asitler çoğu cilt rahatsızlığının tedavisinde faydalı olduğu kadar yanlış kullanıldığında da bir o kadar zararlı olabilirler. Her cildin bariyer fonksiyonlarının işleyişi farklıdır, her cildin yapısı ve hassasiyetleri de farklıdır ve dolayısıyla her cildin asit tolerasyonu aynı değildir.
Cilt bariyeri cildi çıkıştan ve yapışkanlardan korumak için cilt üzerinde koruyucu bir film tabaka oluşturur. Brava Cilt koruyucu yanma hissine neden olmaz ve çıkış ile yapışkanlardan kaynaklanan cilt sorunlarını azaltır. Cilt üzerinde ince, nefes alabilen bir film tabaka bırakarak cildin hasardan korunmasını sağlar.
İnce cildin geri dönüşü zordur. Evde yapılan tedavi yöntemleri yeterli olmayabilmektedir. Genellikle koruyucu olan bu yöntemler cildin eski formuna kavuşmasında yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden profesyonel bir destek alınması daha doğru olur.
Retinol Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aksi durumda retinol güneş ışığı ile tepkimeye girerek ciltte leke oluşumuna sebep olabilir. Olması gerekenden daha fazla miktarda ve daha sık kullanıldığında cildin bariyerini bozabilir ve cildin daha hassas hale gelmesine sebep olabilir.
Doğru cilt bakımı ile cilt bariyerinizi onarabilirsiniz. Bunun için hyaluronic asit içeren nemlendirici şart. Sağlıklı cilt bariyeri için omega, seramid ve yağ asitleri içeren onarıcı kremlere öncelik vermelisiniz. Cildinizi temizlemek için hassas ciltlere özen geliştirilen temizleyiciler kullanmalısınız.
Yanlış içerikler birlikte kullanılırsa Cilt fazla yorulursa Asit kullanırken güneş kremi kullanılmazsa Çok yüksek yüzdeli AHA BHA serumlar ard arda kullanılırsa CİLT BARİYERİ BOZULUR… en büyük örneklerinden biri benim. CİLT BARİYERİ NASIL ONARILIR? Rutini KÖKTEN değiştirerek.
Niacinamide bu konuda da bize destek oluyor. Güneş koruyucu özelliğinin yanında cilt bariyerini destekleyen etkisi ile de cildi güneşe karşı daha güçlü hale getiriyor. Ayrıca daha önce de söylediğimiz gibi güneş lekelerinin giderilmesine de yardımcı oluyor.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Içeriğindeki özel lamellar lipidler sayesinde zarar görmüş cilt bariyerini inceltmeden onarır. Kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme gibi şikayetleri giderilmesine destek olur.
İçeriğindeki Centella Asiatica, Niacinamide, Macadamia yağı, Argan Yağı, Beta-Glucan, Turunç yağı, Ceramide, Panthenol ve Sarı kantaron sayesinde cildi nemlendirir. Hücre yenileme sağlayarak hızlıca yeniden yapılandırır, cilt bariyerini güçlendirir. Ton eşitsizliklerinin giderilmesini destekler.
Telenjiektaziler kalıcı olarak genişleyen küçük kan damarları olarak ifade ediliyor. Bu kan damarları cilt yüzeyinde görünür hale geliyor. Telenjiektazilerin en önemli nedeni; güneş ışınları, obezite, kortizonlu kremler ve yaşa bağlı olarak deride oluşan incelme şeklinde sıralanıyor.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir. Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri