Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Oturma izni harç ücreti: 1040 TL. Oturma izni kart ücreti: 160 TL. Oturma iznini almak için başvuruda bulunan yabancı kişinin yaşına göre farklılık gösterebilmekle birlikte sağlık sigortası ücreti 500 -1750 TL arasındadır. 65 yaş altı kişiler için sağlık sigortası ücreti ödenmesi zorunludur.
1. Oturma İzni (İkamet İzni) Nasıl Alınır? Oturma izni almak için ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Yani, yabancı uyruklu kişilerin İl göç idaresinin internet sitesi üzerinden, E-ikamet sisteminden oturma izni başvurusu yapılabilmesi mümkündür.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Meskeni Bulunan Yabancılar İçin Gerekli Belgeler
Gayrimenkulle oturum izni almanın ilk adımı mesken edinmektir. Meskeni olanlar, bulundukları kentin şartlarına tabidir. Büyük şehirlerde 75.000 Dolar, küçük şehirlerde 50.000 Dolar alt sınırdır. Tapuyla gayrimenkul değeri belgelenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Bu süreden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancıların yurt dışındaki temsilciliklerimizden amacına uygun uzun süreli vize almaları gerekmektedir.
İkamet İzni harç ödemelerinin maliye veznelerine gidilmeksizin internet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile ödenebilmesi mümkün hale gelmiştir.
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
Süresiz oturum izni, yerleşim izni olarak da bilinir. Bu çeşit bir izin size, oturum izninizi düzenli olarak uzatmanıza gerek kalmadan Almanya'da ikamet etme olanağı sağlar. Ayrıca süresiz oturum sayesinde hiçbir kısıtlama olmaksızın çalışma izniniz de olur.
Aile ikamet izni, yabancı eşe, ergin olmayan yabancı çocuğa veya bağımlı yabancı çocuğa, ikincil koruma sahiplerine, mültecilere ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara verilir.
Bu kapsamda, e-ikamet başvurusu sonrası üretilen tahakkuk numarası ile 9233 kodlu- Göç İdaresi İkamet Harcı ve 9207kodlu-İkametgâh Tezkeresi Defter Satış Bedeli Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) üzerinden ödenebilecektir.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Hayırlı olsun. Artık sistemde İkamet İzniniz var. Şimdi Kartınız Postaya varilip size gelecek. PTT verilme süreside 7 gün ila 60 gün arasında sürüyor.
Oturma izni, çeşitli nedenlerle Türkiye'ye yerleşmeye karar vermiş yabancıların almasının zorunlu olduğu ikamet tezkeresinin diğer adıdır, Türkiye'de kısa dönem, öğrenci, aile, uzun dönem, tedavi ve insani ikamet izni çeşitleri vardır ve başvurular göç idaresine online olarak internet üzerinden yapılır.
Yabancılar, Türkiye içinden veya dışından oturma izni başvurusunda bulunabileceklerdir. Oturma iznine ilişkin başvuruyu ikamet edecek kişi bizzat yapabilmekle beraber vekili de bu hususa ilişkin başvuru yapabilecektir. Oturma izni için avukat tutulabilir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Nüfus müdürlüklerinden adres değişikliği için gerekli olan belgeler ise; kimlik, fatura ve kira kontratı olmaktadır. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından ise adres değişikliği işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Nüfus müdürlükleri dışında internet üzerinden de adres değişikliği işlemi yapılabilmektedir.
İyileşme ve düşünme süresi tanımak amacıyla verilen oturma izni, mağdurun güvenliği, sağlığı veya özel durumu nedeniyle en fazla altışar aylık sürelerle uzatılabilir, ancak iznin süresi toplamda üç yılı geçemez.
Oturum izni uzatma hususuyla Göç İdaresi ilgilenmektedir. Yani oturum izni uzatma talebiniz konusunda online olarak bulunduğunuz yere bağlı İl Göç İdaresi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Oturum izni uzatma konusunda yetkili mercii başvuruda bulunacak kişiden çeşitli evraklar talep edilmektedir.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri