Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir.
Yüzde Onluk Dilime girebilir miyim? %10'luk dilime girebilmeniz için müfredatınızdaki almanız gereken tüm dersleri alıp, başarmanız gerekir. Bu derslere ortak zorunlu dersler de dâhildir. Bu sebeple başarısız dersiniz olduğu için %10'luk dilime giremezsiniz.
Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir. Örneğin; yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, (130.000) olmuş demektir.
Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor. Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 30 gibi siralanıyor.
Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir. Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız.
İlgili 42 soru bulundu
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
MEB, 2023 LGS sınavıyla ilgili şu bilgileri verdi; 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
LGS 2023 sonuçları dün açıklandı. Sınava 1.030.195 öğrenci girdi. Bu sayı hemen hemen önceki yıllarla aynı bu da demek oluyor ki tercihlerde yüzdelik dilimlerde büyük oynalamalar olmayacak.
LGS'de devletin 100 puan vermesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayan adayların puanları kendi verdikleri yanıtlara göre hesaplanıyor.
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
LGS tercihlerini yaparken genel yüzdelik dilime bakılmalıdır.
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Diğer bir deyişle adayın Türkiye genelinde veya ilde kaçıncı olduğunun yüzde olarak ifade edilmesidir.
İl yüzdelik dilimi öğrencinin aldığı puanın il genelindeki sıralamasını ifade ederken, genel yüzdelik dilim ise Türkiye genelini ifade ediyor.
İkinci öğretimde okuyan öğrencilerin bütün dersleri en az DD notu ile geçmeleri ve kendi sınıflarındaki en başarılı %10'luk dilime girmeleri durumunda >> takip eden dönemde 1. Öğretim Katkı Payı / Öğrenim Ücreti ödemesini amaçlayan bir sistemdir.
İlk yüzde on'a giren öğrenciler açıklandıktan sonra girilen notlar değerlendirmeye alınmaz. Tüm öğrenciler ilgili yarıyılın kayıt yenileme süresinde harç ücretlerinin tamamını yatırırlar.
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir.
O zaman sana matematikten daha çok puan gelebilir. Cevabımıza gelecek olursak 68 net yaklaşık olarak 400-420 puan olabilir.
LGS sınavında uçlu kalem yasağı bulunmuyor fakat sınav anında mağduriyet yaşanmaması adına kurşun kalem isteniyor.
Geriye kalan yaklaşık 300 puanı da öğrenci sınavda yaptığı netlere göre almaktadır. LGS'de tüm soruları doğru olarak cevaplayan bir öğrenci 500 tam puan alırken; tüm soruları yanlış cevaplayan bir öğrenci 100 puan, hiçbir soruyu cevaplamayan bir öğrenci ise yaklaşık 200 puan (taban puanı) almaktadır.
Katılım oranı yüzde 83 olarak gerçekleşen sınavda 193 öğrenci tüm soruları yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
2023 LGS'de puan hesaplama şu şekilde yapılır: Sınavda yer alan derslere ait doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Ardından bu sayılar LGS puan hesaplama formülündeki ilgili alanlara yazılır. Derse ait ham puan sayısı, testin doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanır.
Yüzdelik dilim ile öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ve sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralaması belirlemesine olanak sağlayabiliyor. LGS'de aldığı puanları öğrenen öğrenciler, tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte tercihlerini yapmaya başlayacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
2024 LGS kalktı mı? LGS sınavının tamamen rafa kaldırılıp yerine başka bir sistem getirilmesi şu an gündemde olmasa bile bu, ilerleyen süreçte böyle bir karar verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Hâlihazırda bu konuyla ilgili resmi mercilerden herhangi bir açıklama yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri