kambiyo senetlerine mahsus haciz yolunda ödeme süresi 10,itiraz süresi 5 gündür.Dolayısıyla 10.günün sonunda kesinleşmiş sayılır.Eğer 5 gün içinde itiraz edilmemişse knımca 10.günü beklemeye gerek yoktur. Ancak kanun açıkça 10 gün süre vermiş o yüzden işi sağlama alın ve 10.günü bekleyin..
Örnek No: 10 Ödeme Emrine İtiraz Süresi Kaç Gündür? Örnek No: 10 ödeme emrinin tebliğinden itibaren başlayan yedi günlük itiraz süresi bu takip usulünde beş güne indirilmiştir. Buna karşılık ödeme süresi ve mal beyanında bulunma süresi on güne çıkarılmıştır.
Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde bir dilekçe ile icra mahkemesinde borca itiraz edebilir. Borca itiraz takibi durdurmaz; yalnızca satışı durdurur.
İcra Takibine İtiraz ve Ödeme Süreleri
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibinde itiraz süresi 5 gün olmakla birlikte söz konusu itiraz İcra Mahkemesine yapılmalıdır. İcra dairesine yapılan itirazlar geçersizdir. İtiraz süresinin dolmasıyla icra takibi kesinleşecektir.
b-) Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolu ile Takip (Örnek No:10) : Bu takip yolunda alacaklı takibi başlatırken icra müdürlüğüne kambiyo senetini (çek veya bono(senet)) sunarak borçlu aleyhine icra takibi başlatabilir. Bu takip türünde 5 gün itiraz, 10 gün ödeme süresi vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Kambiyo senetlerine mahsus icra takiplerinde, ''örnek 10'' olarak adlandırılan ödeme emri düzenlenir. Bu ödeme emrini tebliğ alan borçlunun, beş gün itiraz, on gün de ödeme süresi bulunmaktadır. Yani alacaklı, tebliği izleyen onbirinci gün, borçlunun mallarını haczettirebilecektir.
Kambiyo senetlerinde borca itiraz dilekçesi sunulması gereken yetkili mahkeme icra takibinin yapıldığı icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesidir.
HD.17.12.1995 T., 1728/1947). - Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Borca itiraz, ayrıca ve açıkça belirtilmek zorunda değildir; sadece “itiraz ediyorum” denmesi dahi yeterlidir. Borçlu, itirazında sebep bildirmek zorunda değildir. Ancak, borçlu bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı olup, kural olarak bunları daha sonra değiştirip, genişletemez (m. 63).
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Özetle, gecikmiş itirazda itiraz süresi geçmişken, usulsüz tebliğ durumunda itiraz süresi henüz geçmediğinden şikayet yoluna veya normal itiraz usulüne başvurulması mümkündür.
Ödeme emrine itiraz yazılı veya sözlü olarak icra dairesine yapılır. Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre geçtikten sonra artık borca itiraz edilemez.
İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar. -Sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitiş saatinde son bulur.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Takasa verdiğiniz çekin takası onaylandığında, vadesinin de gelmesi durumunda, 1-2 gün içerisinde ödeme hesabınıza yansıtılır. Çek takas ettirmek, ödeme alma sürecini 1-2 gün uzatabilse de alacaklı tarafın kendi bankası ile çalışabilmesini sağladığı için önemli ve avantajlı bir işlemdir.
Türk Ticaret Kanunu uyarınca çekin ibraz süreleri içinde muhataba ibraz edilmesi gerekmektedir. Çekte muhatap daima banka olup, ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmeyen çek kambiyo senedi olma vasfını yitirir.
ÇEKTE İBRAZ SÜRELERİ
Çek, keşide edildiği yerde ödenecekse ibraz süresi 10 gündür. Buradan anlaşılması gereken düzenlendiği yer ile ödemesinin yapılacağı bankanın aynı yerde olmasıdır. Aksi durumda yani keşide edildiği yerden farklı bir yerde ödenecekse ibraz süresi 1 aydır.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu Süresi
İtiraz için kanunen verilen süre tefhim ve tebliğinden sonraki 7 gündür, karar kişinin bilgisi dışında verilmişse tebliğ edilmesinin ardından yasal süre başlar.
Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz
İlamsız olarak başlatılan icra takibi dosyalarına yasal sürelerde itiraz edilmemesi halinde borç kabul edilmiş sayılır. Bu durumda da alacaklı, haciz ve ifa işlemlerini adli yollarda gerçekleştirebilir. Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür.
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri