Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir. Çünkü yedi günlük süre hak düşürücü süredir.
İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
Buna icra takip talebi denir. Söz konusu bu başvurunun ardından borçlu olan kişiye ödeme emri gönderilir. Burada önemle vurgulamak gerekir ki; ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmeyen borçlunun ödeme emri kesinleşir ve haciz işlemlerine başlanır.
Borçlu hakkında icra takibi başlatıldıktan sonra kendisine ödeme emri tebliğ edilir. Borçlu, kendisine tebliğ edilen ödeme emrini takiben 7 gün süre ile itiraz hakkına sahiptir. Borçlu, 7 gün içinde icra takibine itiraz ettiği takdirde icra takibi durur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.
Ödeme Emrine İtiraz Edilmemesi
Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Borçlu açıkça borcu olduğunu icra dairesine bildirir veya süresinde itiraz etmezse, her iki durumda da takip kesinleşir.
Ödenen İcra Dosyası E Devletten Ne Zaman Düşer? İcra müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 1 ila 3 gün arasında düşebilecektir.
Haciz Süreci
Ödeme emrine itiraz etmeyen borçluya karşı icra takibi kesinleştikten sonra alacaklı bir sene içerisinde ;borçluya ait menkul ve gayrimenkul malların haczedilmesini talep edebilir.Alacaklı aynı zamanda ,borçlunun maaşı var ise ;maaşını,bir başka kimsede alacağı var ise ;alacağını haczettirebilir.
İcra dairesi en az 3 gün içerisinde ödeme emrini borçluya tebliğ eder. Ancak 3 günlük süre geçtikten sonra yapılan tebliğ de geçerlidir. Ödeme emri PTT aracılığıyla ya da elektronik yolla tebliğ edilir. İş gerektiriyorsa icra dairesi, dairede çalışan memurlarla da tebligat yapabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra takibinde süreç, icra müdürlüğüne başvuru yapıldıktan sonra başlar. İcra başvurusunu takriben yaklaşık 1 ay gibi bir sürece başvuru sonucu belirlenmekte ve icra işlemleri başlayabilmektedir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz
Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür. Borçlu icra dairesine başvurarak kesinleşmiş olan icra takibinin geçici olarak durdurulmasını veya ötelenmesini talep edebilir. Bu durumda çoğunlukla bir teminat bedeli ödenmesi istenir.
Genel haciz yolu ile icra takibi temel olarak 6 kademeden meydana gelmektedir. Bu aşamalar; takip talebi, ödeme emri, takibin kesinleşmesi, haciz, satış ve paraların paylaştırılmasıdır.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz" dedi.
Ancak söz konusu bu 7 gün içinde itiraz edilmeyen icra takipleri kesinleşir. Bu aşamadan sonra ise alacaklı olan kişi ilgili alacağını almak için haciz işlemlerine başvurabilir. Burada altını çizmek gerekir ki ilamlı icra takibinden farklı olarak ilamsız icra takibinde itiraz etmek icra takibini durdurur.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde adli işlemler UYAP sistemi ile elektronik ortama taşınmıştır. Uyap sistemi mesai saatlerine bağlı olmaksızın kullanıma açıktır. Sistem üzerinden elektronik imza ile avukatlar günün her saatinde, mesai saatleri sonrasında da dilekçe verebilmekte, dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmektedirler.
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
Tatil günlerinde (resmi tatil ve hafta tatili) hiçbir icra takip işlemi yapılamaz. Ancak bu kuralın üç istisnası vardır: Haciz yapılabilir. Muhafaza tedbirleri alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri