10 parmak klavyeye bakmadan yazma becerisidir. Hızlı yazmayı gerektirmese de on parmak yazanlar genelde en hızlı ve hatasız yazan kişilerdir. 10 Parmak yazan kişi gözleri kapalı dahi olsa yazarken hata yaptığını anlar ve hiç düşünmeden geri silme tuşuna basarak hatasını düzeltebilmektedir.
On Parmak Hızlı F Klavye sertifikası; zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi, daktilograf, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi birçok kamu / memur atamalarında adayın öne çıkmasına imkan tanır.
Ortalama bir hesaplamaya göre günde yalnızca 1 saat pratik yapan birinin 60 günün sonunda aktif şekilde 10 parmak klavye kullanıyor olması beklenir. 26 Saat'te On Parmak isimli kitap kaynağına göreyse: Her gün sadece bir saat pratik yaparak 26 saat/günde 10 parmak klavye yeteneğini kazanmak mümkündür.
Katip olabilmek için herhangi bir on parmak şartı aranmamaktadır. Katiplik için aranan en büyük şartlardan biri adayın bilgisayar veya daktilo sertifikasına sahip olmasıdır. Eğer aday geçmiş öğrenim yıllarında bilgisayar dersi aldı ise ve bu dersi başarıyla geçtiyse bunu ispat etmek zorundadır.
F Klavye Ne İşe Yarar? F klavye bilgisayarda işlem yaparken Türkçeyi çok daha kolay bir şekilde kullanma imkanı verir. Farklı bir dizilim ve sıralamaya sahiptir ve İngilizcede bulunmayan, ancak Türkçede bulunan kelimeler yer alır. Böylece çok daha pratik, hızlı ve kolay şekilde yazı yazma imkanı elde edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Celal Aşkın, "İki dalda dünya rekoru kırdım. 30 dakikalık hatasız sürat yarışında bir dakikada net 150 kelime yazdım. 3 dakikalık zabıt katipliği sınavına uyarlarsak net 450 kelime yazarak dünya rekoru kırdım" dedi. Aşkın, ayrıca F klavyenin daha sağlıklı olduğunu söylüyor.
10 parmak klavyeye bakmadan yazma becerisidir. Hızlı yazmayı gerektirmese de on parmak yazanlar genelde en hızlı ve hatasız yazan kişilerdir. 10 Parmak yazan kişi gözleri kapalı dahi olsa yazarken hata yaptığını anlar ve hiç düşünmeden geri silme tuşuna basarak hatasını düzeltebilmektedir.
On parmak klavye kullanabilmek için günlük ortalama 2 – 3 saatlik bir çalışmanın yeterli olacağını düşünüyoruz.
F klavyede ise parmaklarınız U, İ, E, A; K, M, L, Y tuşlarının üzerinde yer almalı. Baş parmaklarınız yine aynı şekilde space(boşluk) tuşunda kullanılacak. Bu konumlara uygun yerleştirmeleri yaptığınızda 10 parmak klavye tekniğinde hızlıca gelişebilirsiniz.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
Başparmaklar SPACE (Boşluk) tuşu ve yanındaki iki tuştan sorumludur. İşaret parmakları ikişer tuş kolonundan sorumludur. Orta ve yüzük parmaklar birer kolonda hareket eder. Serçe parmakları bir kolon ve kolondan klavyenin sonuna kadarki tuşlardan sorumludur.
Sağ elin işaret parmağı K tuşuna, sol elin işaret parmağı A tuşuna, sağ elin orta parmağı M tuşuna, sol elin orta parmağı ise E tuşuna yerleştirilir.
Bilgisayar Sertifikası, Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası olarak da bilinen Temel Bilgi Teknolojileri Sertifika Programımız uzaktan eğitim yöntemiyle verilmekte olup Adalet Bakanlığı katiplik alımı için bilgisayar sertifikası şartını sağlamanız için önem arz etmektedir.
10 parmak klavye kullanmak kişiye aynı zamanda farklı kariyer imkânları da sunar. Zabıt Katipliği, Tıbbi Sekreterlik ve Büro Personeli olma açısından on parmak klavye kullanımının değerli bir kazanım olduğunu da ifade edebiliriz.
Klavye Kursu en az 6 hafta, 40 saat sürmektedir.
Klavyede İdeal Yazma Hızı Nedir? Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında. Ortalamanın altında mı yoksa üstünde mi olduğunuzu çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz çünkü yazma hızını test edebileceğiniz web siteleri bulunuyor.
Ne olursa olsun 3 dakikada 120 kelime aşırı az. Hızlı yazıyorum diyebilmek için en az dakikada 55-60 yazabilmek gerek. Sınır en az 90. 120 az değil ama ortalamanın altında sayılabilir. dakikada 55-60 F klavye ile yazılabilir belki.
Q klavyede her dilde yazı yazarken veya farklı ülkelerde pc kullanılıyorsa Q klavye pratiktir. Ancak F Klavye Türkçe dilince yazı yazılırken daha pratik bir klavyedir ve çok daha hızlı yazmanızı sağlar.
Peki şimdiye kadar kaydedilen en hızlı yazma hızı nedir ve insanlar bu kadar etkileyici sonuçlara nasıl ulaşıyor? En hızlı yazma hızına ilişkin mevcut dünya rekoru, 1946 yılında dakikada 216 kelime (wpm) yazan Stella Pajunas'a aittir.
9 SAYI TUŞU: Bu tuşa, sağ elin yüzük parmağı ile basılır.
Sağ elinizin işaret parmağı K, orta parmak M, yüzük parmağı L, küçük parmak ise Y harfi üzerine, sol elin işaret parmağı A, orta parmak E, yüzük parmağı İ, küçük parmak ise U harfi üzerine yerleştirilerek yazma işlemine başlama konumu alınmış olur.
Klavyelerin F v e J tuşlarının üzerinde bir çıkıntı yer alır. Sağ işaret parmağınızı J, sol işaret parmağınızı F tuşunun üzerinde konumlandırarak sürekli yazı yazın. Bu, on parmak yöntemini kullanmanıza yardımcı olur.
Sağ başparmağınızı, aralık çubuğunu hareket ettirecek şekilde ufak bir kavis yaparak vurunuz. ENTER TUŞU Yazarken yeni bir satıra veya paragrafa geçmek amacıyla kullanılan tuştur. En çok kullanılan tuşlardan biridir. Klavyede iki adet ENTER tuşu vardır.
Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından "zorunlu standart" olarak onanmasıyla kesinleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri