Rakam ile sayının arasındaki fark, birçok kişi tarafından merak ediliyor. 0'dan 9'a kadar tek basamaklı sayılara rakam denir. Sayılar ise 10'dan başlar ve sonsuza kadar gider.
Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olurken sayılar ise tüm sayıları kapsamaktadır. Buna ek olarak doğal sayılar 0'dan başlar ve +sonsuza kadar devam eder. Rakamlar dediğimiz gibi toplamda 10 tanedir ve 0 da dahil 9'a kadar olan sayılar rakam olarak geçmektedir. Her rakam bir sayıdır fakat her sayı bir rakam değildir.
Rakamlar {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} olmak üzere toplam 10 adettir. Ama, sayılar ise sonsuzdur. Rakam ile sayı arasındaki fark sayıların rakamlardan oluşmasıdır. Yani, her rakam bir sayıdır, fakat her sayı bir rakam değildir.
Sayı ya da numara, bir çokluğu belirtmek için kullanılan soyut birimdir.
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır. Pozitif tam sayılar kümesi “Z+” ile gösteriliyor. Buna göre; Z+ = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, …..., ∞} şeklinde gösterilebilir. - Pozitif tam sayılar 1'den başladığı için en küçük pozitif sayı 1'dir.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
DOĞAL SAYILAR
Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........ dır. Ardışık doğal sayılar: 0, 1, 2, 3, 4, 5, .... şeklinde birer birer büyüyerek art arda devam eden sayılara denir.
Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir. Bu durumda 10 üzeri Googol ise 10 üzeri 10 üzeri 100 olmaktadır.
15, bileşik sayıdır ve tambölen sayı 1, 3, 5 ve 15'tir. 5'in katı olan üçüncü pozitif tam sayı,5'in katı olan ikinci iki basamaklı pozitif tam sayı ve 5'in katı olan en küçük pozitif tek tam sayıdır. 15, beşinci en küçük üçgensel sayıdır. 15, üçüncü en küçük altıgensel sayıdır.
Rakam, sayıları göstermek için kullanılan -sıfırdan dokuza kadar olan- işaretlerdir. Sayı ise rakamların tek başına veya bir çokluk belirtecek şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulan ifadedir. Her rakam aynı zamanda bir sayıdır.
"0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Rakam sayıları yazılı olarak göstermeye yarayan sembol iken rakam kümesi de belirli kural çerçevesini oluşturarak meydana gelmiş kümedir. Rakam kümesine örnek vermek gerekirse, (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) onluk sayma sisteminin elemanlarını oluşturan bir rakam kümesidir.
Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Bu doğrultuda en küçük doğal sayının, '0' sayılar olduğunu söylemek mümkün. Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır.
Chuquet, adları milyon, bilyon, trilyon, katrilyon ve devam ederek düzenledi.
Rakam ile sayının arasındaki fark, birçok kişi tarafından merak ediliyor. 0'dan 9'a kadar tek basamaklı sayılara rakam denir. Sayılar ise 10'dan başlar ve sonsuza kadar gider. Buradaki temel fark şudur: Rakamların bir araya getirilmesiyle oluşturulan sayıların en küçüğü iki basamaklıdır.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir. Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...}
Rakam: Sayıları yazmak için kullandığımız işaretlere rakam denir. Bu rakamlar sıfırdan başlar ve dokuza kadar devam eder. Böylece görmüş olduğunuz gibi doğal sayılar Toplamda 10 tanedir. Aynı zamanda en büyük doğal sayı ise dokuz olarak öne çıkıyor.
Matematikte doğal sayılar aşağıda olduğu gibi N ile gösterilir; N={0 , 1 , 2 , 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11 ….}” Her doğal sayı solundaki sayıdan büyük, sağındaki sayıdan küçüktür. Kendisinden önce ve sonra gelen sayılara bağlı olan sayılara ardışık sayılar denir.
Googol, matematikteki büyük sayılardan biridir ve 10100'e eşittir. Başka bir deyişle 1 googol, 1 rakamına yüz sıfır ekleyerek yazılır.
Googolplex'de 1'in yanında 10 üzeri 100 adet sıfır var. Bir başka deyişle 1'in yanında 1 Googol sıfır! Sayının büyüklüğünü ifade etmek için şöyle bir ölçek kullanalım. Gözlemlenebilir evrendeki parçacık sayısının 10 üzeri 77 ila 10 üzeri 82 arasında olduğu düşünülüyor.
Dolayısıyla doğal sayılar sonsuzdur, ama bir sınırları (0) vardır. Doğal sayıların bir başlangıcı olması nedeniyle bir sınırı da vardır. Öte yandan - sonsuz'dan + sonsuz'a giden tam sayılar kümesi söz konusuyken herhangi bir sınırdan bahsedemeyiz. Tam sayılar hem sonsuz hem de sınırsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri