İslam'da emir ve yasakların erginlik çağına gelmiş, aklı başında olan insanlar için söz konusu olması, aklı olmayan kimselere herhangi bir sorumluluğun yüklenmemesi de İslam'ın akla önem verdiğini, akla hitap ettiğini ve bu açıdan “bir mantık dini” olduğunu göstermektedir.
İslâm dini hem “akıl-mantık”, hem de “nakil” yani nasslara istinaden eden dindir. Aklın-mantığın, muhakeme ve mukayesenin bittiği yerde devreye “nakil” girer… Nasslar (ayet ve hadisler) yol gösterir; neyin ne olduğunu, nasıl inanılması ve uygulanması gerektiğini onlar anlatır.
631/1233), şer'î ilimler yanında felsefe ve özellikle mantıkla ilgilenmiştir. Taceddin es-Sübkî (öl. 771/1370) mantığı tamamen haram görmemiş; ancak kendisine hürmette bulunduğu Gazzâlî gibi âlimlerin mantıkla iştigaline onlar derecesinde sahip de çıkmamıştır.
Düşünme faaliyetinde zihni hatalardan koruyan, doğru düşünmenin kurallarını, ölçülerini ve yöntemlerini gösteren ilim yahut sanat. Varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü.
İslamiyet, nakle dayanan, selim akıl dinidir.
İlgili 27 soru bulundu
Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir. Zeka, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları anlama ve düşünebilme kabiliyetidir. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de akıllı değildir.
Sistemde/İslam'da bir sapma, bozulma söz konusu değildir. Kâinat sisteminin, yani Sünnetüllahın gereği olarak İslam değişmez, değiştirilemez ve onda hiçbir eksiklik bulunmaz. Allah'ın yöntemi öteden beri hep böyledir ve siz Allah'ın yönteminde hiçbir değişme bulamazsınız!
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Kindi (Alkindus) (805–873) Farabi (Alfarabi) (873–950) İbn Sina (Avicenna) (980–1037) İbn Hazm (994-1064) Gazali (Algazel) (1058–1111) İbn Rüşd (Averroes) (1126–1198) Fahreddin Razi (1149-1210) Şahabeddin Sühreverdi (Sohrevardi) (1155-1191) İbn Nefis (1213-1288) İbn Teymiyye (1263-1328) Muhammad ibn Fayd Allah ibn ...
Terim olarak mantık, bilinenden yola çıkarak bilinmeyenin bilgisine ulaşmaya vasıta olan bir bilim ya da kurallarına uyulduğu takdirde zihni hataya düşmekten koruyan bir disiplindir. Mantık, doğru düşünmeyi yanlış düşünmeden ayıran kurallar sistemidir. Mantık, formel bir bilimdir.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Aklın erdiği şeylerde ona güvenen, aklın ermediği, yanıldığı yerlerde, Kur'ân-ı kerimin ışığı altında akla doğruyu gösteren yüksek insanlar da, İslâm âlimleridir. O hâlde, İslâmiyette felsefe yoktur, İslâm felsefesi, İslâm filozofu yoktur.
Mantık, kavram, önerme ve akılyürütmeler ile ilgili kurallar, teknikler ve yöntemler öğretisidir; tüm bu kurallar, teknikler ve yöntemler özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkelerinden hareketle geliştirilmiştir ve çoğu mantıkçı mantığa bu üç ilkeye dayalı bir sistem gözüyle bakmaktadır.
Yani felsefe bir bakıma şeylerin (nesnelerin, olayları ve olguların) zihnimizdeki iz düşümü, mantık bu izdüşümün yaşamdaki pratik tezahürünün doğru işlemesini sağlayan kılavuzdur.
İkinci bölümde üçüncü olarak özgün ilmî geleneğinin oluşması başlığı altında İslâm mantık geleneğinin oluşmasında Fârâbî'den sonra rol oynayan önemli iki İslâm mantıkçısı İbn Sînâ ve Gazzâlî'nin yeri incelenir.
Hiçbir mezhebin fıkhı, devlet, siyaset ve hukuk sistemi olarak uygulanamaz. Devlet, siyaset ve hukukta referans alınacak kaynak, mezhep değil, insan aklı ve ihtiyaçlarıdır. Taliban dahil bütün siyasal İslamcıların asli sorunu, insan dışı olmalarıdır. Siyasal İslam ideolojisinde insan yoktur.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Mantık, bilinçli zihnin dili iken duygu, bilinçsiz zihnin dilidir. Duyguların, algılana ve hayal edilen uyaranlar verdiği tepkiler olduğunu biliyoruz. Bu duygular mantığa değil, kişinin kendi kişisel deneyimlerine dayanır. Duygular genellikle mantığımıza ağır basar.
Zeka, herhangi bir bilgiyi algılama, yorumlama, kaydetme, kullanma ve sonuç çıkarma gibi süreçlerin tümüne verilen isimdir. Mantık ise zekayı “doğru sonuca ulaşmak” üzere kullanma sanatıdır çünkü bir takım kuralları mevcuttur.
Akıl, insanlar üzerinde yaşanmışlık ve tecrübenin bir sonucu olarak oluşur ve eğitimin katkısıyla gelişir. Zeka ise doğuştan gelen bir yetenektir, fakat eğitim yoluyla zeka düzeyinin artması da mümkün olabilir.
Kelime anlamı "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak" olan İslam,dini bir terim olarak "Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak" demektir.
Bu vahiy 'oku yaradan Rabbinin adıyla oku' idir ve kendisine inen bu vahiyle peygamber olmuştur. (610) Hz. Muhammed Allah'ın kulu ve elçisi olduğunu ilk olarak eşi Hz. Hatice'ye söylemiş ve onu hak dinine davet etmiştir.
Bazı alimlere göre kırk yıl İslamiyet dünyada hâkim durumda olacak. Ehl-i küfür Müslümanlara galebe edemeyecek. Ancak kırk yıl sonunda tekrar ehli küfür güçlenerek Müslümanlara galebe edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri